Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z paleniem z cieplym silniku. 1.4

Featured Replies

Napisano

Od dzis wystapil u mnie problem z paleniem na cieplym silniku.

Jeszcze wczoraj bylo wszystko dobrze... Na zimnym jest wszystko ok... Na cieplym juz moge sobie krecic i krecic i nie odpali, czasem na gazie odpali ale ciezko strasznie...

Jakis czujnik poszedl sie rypac ? Czujnik temp silnika wymienil z miesiac temu wiec chyba nie powinno mi sie nic stac ? Jak go odepne auto powinno palic czy bedzie mialo jakies problemy ? Wtedy bym sprawdzil czy jest dobry.

Napisano

> Tak w sensie LPG

Zdejmij jeden biegun z zaworu lpg i przejedź się na benzynie. Sprawdź czy problem się powtarza...

Napisano
  • Autor

w bagażniku ? plusowy np ? o to chodzi ? zeby odłączyć instalację gazową ?

Napisano

> w bagażniku ? plusowy np ? o to chodzi ? zeby odłączyć instalację

> gazową ?

no to nie odłączaj tylko przejedź na benzynie i sprawdź czy jest to samo

Napisano
  • Autor

on ma problemy z paleniem na zimnym silniki i na cieplym na benzynie, bo na gazie jakos odpale go.. wyjałem czujnik temp silnika i dalej to samo, na gazie zapale a na benzynie nie, na benzynie tak jakby chcial, tak sie zbierze troche ale nie zalapie.. Teraz jak sprawdzalem to mi raz zaskoczyl tak na benzynie ze zdarzylem zmienic na automacie na gaz.

Musze na gaz, i dopiero pozniej przełączyć na benzynę.

Czemu tu sie przygladnac ? Moze to cos tam w przelaczniku gaz benzyna nie laczy ?

Napisano

czyli w ogóle masz problem z rozruchem?

sprawdź wg troubleshootera...

Napisano

> Od dzis wystapil u mnie problem z paleniem na cieplym silniku.

Możliwe że elektrozawór od gazu na reduktorze nie trzyma i po zgaszeniu przepuszcza gaz, w chwili ponownego uruchomienia mieszanka jest za bogata(benzyna+gaz) i nie chce zaskoczyć. Sprawdź czy po zgaszeniu nie słychać w okolicach reduktora syczenia, u mnie było słychać jeszcze przez chwile po zgaszeniu . Lub tak jak radzi Petre przejedź się na benzynie zgaś i spróbuj odpalić.

Napisano
  • Autor

A w jaki spoob moge odlaczyc gaz ? tak zeby wogole go nie bylo wtedy bym tez sprawdzil. Byc moze to ten elektroawor tylko chyba jak elektro zawor jest zepsuty to wtedy nawet na wylaczonym silniku bedzie przepuszczal gaz, to jak go odlaczyc zeby gaz w 100 % nie wychodzil butli ?

Syczenie gazu slyszalem (chyba to gaz) jak odpialem te wtyczke na cewce od kabli wysokiego napiecia podczas pracy silnika tylko wtedy to bylo na benzynie, a jak przekrece ze stacyjki na wylaczenie wtedy nic nie slysze...

Odpalilem teraz auto na gazie przelaczylem szybko na benzyne i pochodzil chwile tak zeby sie wszystko wypalilo, i cos tam lepeij chwyta ale dalej to samo, aczkolwiek w pierwszej takiej probie zlapal bez problemu na benzynie po zgaszeniu.

Patre tak mam problemy z rozuchem. tzn jak wg tego troubleshootera ?

Na benzynie krece krece cos tam zalapie slysze, ale nie odpali, na gazie krece i krece az sie zbierze i odpali.

A ktore to te kable sa od tego elektrozaworu ? to bym odlaczyl podczas pacy na benzynie.

Napisano

> Patre tak mam problemy z rozuchem. tzn jak wg tego troubleshootera ?

masz tam czeklistę wg której należy sprawdzać układy...

> Na benzynie krece krece cos tam zalapie slysze, ale nie odpali, na

> gazie krece i krece az sie zbierze i odpali.

jak dociskasz gaz to szybciej pali?

> A ktore to te kable sa od tego elektrozaworu ? to bym odlaczyl

masz dwa na kazdym... zdejmujesz jeden i dawaaaaj...

> podczas pacy na benzynie.

masz go odłączyć na stałe i jeździć na benzynie...

Napisano
  • Autor

Tak jak przelacze na lpg wtedy daje na pedal gazu az sie zbierze.

Chodzi o te dwa kable w bagazniku tak ? czerwony i niebieski bodazje, plus minus. Obok wskazowki stanu gazu.

A jeszcze pytalem czy jak elektrozawor przepuszcza to chyba nawet jak go odlacze to i tak bedzie przepuszczal, wiec moze by zakrecil gaz na tych srubach regulujacych ?

Z tym elektrozaworem to moglo sie tak podziac nagle ?

Napisano

ale ty mnie wytłumacz po co non stop przełączasz na lpg?

Napisano
  • Autor

bo na benzynie nie odpale za nic. przejade na benzynie kawalek i tak nie odpale. Tylko na gazie.

Tzn jeszcze nic nie odlaczalem.

Napisano

> bo na benzynie nie odpale za nic. przejade na benzynie kawalek i tak

> nie odpale. Tylko na gazie.

> Tzn jeszcze nic nie odlaczalem.

a pompę paliwa to ty masz sprawną?

Napisano
  • Autor

Tak slychac ja.. Pompa napewno sprawna, bo jak odpale na lpg i przelacze na benzyne to dziala Tylko zauwazylem ze podczas jazdy na benzynie to czasem taki slaby jest i nie moze wejsc na obroty rzadko ten defekt wystepuje. Moze kwestia paliwa.

Tylko ja sobie zrobilem uruchamianie pompy paliwa za sprawa guziczki wlacz wylacz i zasilanie na poczatku mialem od akumulatora, a i bylo wszystko dobrze, a teraz zmienilem na zasilanie od zapalniczki.. I to moze przez to jakos masa zle robi ? Przerobilem to i pierwszym razem odpalilem bez problem dopiero wieczorem takie cuda zaczely sie dziac...

Napisano

> Tak slychac ja.. Pompa napewno sprawna, bo jak odpale na lpg i

> przelacze na benzyne to dziala Tylko zauwazylem ze podczas jazdy

> na benzynie to czasem taki slaby jest i nie moze wejsc na obroty

> rzadko ten defekt wystepuje. Moze kwestia paliwa.

to raczej nie wina zalewania przez gaz... to coś innego... troubleshooter w rękę i do roboty...

Napisano
  • Autor

Mozesz powiedz albo wyjasnic co to ten troubleshooter gdzie to szukac albo wyjac ? poprawic tam trzeba luty ?

Napisano

> Mozesz powiedz albo wyjasnic co to ten troubleshooter gdzie to

> szukac albo wyjac ? poprawic tam trzeba luty ?

trzy lata na forum i jeszcze nie odkryłeś śmietnika?

Napisano
  • Autor

No wlasnie szukam tam smile.gif tylko hasla zapomnialem i rejestruje sie i czekam na tego meila..

Myslalem ze tu szybciej sie dowiem.

Jak bys wyslal te instrukcje jak to robic z tym troubleshootera bo na google nigdzie nie moge tego znalezc ani nic. [email protected]

Jakie bylo haslo do tego smietnika ?

Napisano
  • Autor

czytalem i dalej tego hasla nie znam... Nie lepij mi to wytlumaczyc tutaj co mam zrobic i gdzie to jest.. Bo to auto na jutro mi bardzo potrzebne.

Albo podac to haslo i lnik ze strony co to opisuje tego trobluschera.

Napisano

jak ostatnio zakladałem konto to max 2 min mi to zajęło...wystarczy zapoznać się z linkiem co podał kolega wyżej.Troszkę chęci.

Napisano
  • Autor

założyłem konto i wszystko ale nie mam tego hasła do forum co pisze ze takie samo jak na stare forum.. cos tam pisze ze bez ukosnika..

chce wpisac haslo co jest slowo APLIKUJ pod naglowkiem Hasło jest identyczne z adresem starego śmietnika bbm.

jakie to haslo nigdzie nie pisze...

a bez tego nie wejde na nic bo mnie nie przekierowywuje...

Napisano

cześć- to mi wygląda na zapchany filtr paliwa

Napisano

> czytalem i dalej tego hasla nie znam...

Gdybyś zaczął lekturę naszego kącika od tego co należy - czyli podwieszonych wątków - to takiego problemu by nie było ...

> Albo podac to haslo i lnik ze strony co to opisuje tego trobluschera.

Oficjalne stanowisko na ten temat zostało już wyrażone w ostatnim poście w tym wątku .

Mam nadzieję że to już definitywnie zakończy tą sprawę no.gif

Napisano
  • Autor

> cześć- to mi wygląda na zapchany filtr paliwa

Filtr wymienialem pare miesiecy temu, tylko ze jezdzilem bez korka od wlewu paliwa bo gosc na stacji zapomnial wkrecic. Jakby sie zatkal to chyba by tak nagle nie przestal palic smile.gif

Napisano
  • Autor

Moze byc kwestia wtrysku ??

Jak dzis odpalem to cos tam lepiej na tej benzynie, co przekrecil to za kazdym razem lapal tylko moment gasl. Moze cos przymarzlo... Ale zaskoczylo mnie kichanie z tlumika chyba, kable i swiece wymienialem pare miesiecy temu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.