Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H 1,7 CDTI

Featured Replies

Napisano

WItam,

poszkuje informacji odnosnie przebiegow pomiedzy serwisami w silniczku Z17DTH czyli 1,7CDTI - Astra H 2004 r. Ewentualnie jaki jest w nim naped rozrzadu? Pasek czy lancuch oraz jesli ten pierwszy to co ile trzeba go wymieniec.

Za wszelkie info z gory dzieki.

pozdr

Paweł

Napisano

Przeglądy co 30tyś km. Rozrząd jest na pasku. Wymiana co 10lat/100tyś km.

Napisano
  • Autor

a to jeszcze kwestia spryskiwaczy lamp mnie ciekawi. bo w sumie przegladajac net duza czesc asterek ma niby spryskiwacze z lampami halogenowymi, chyba ze sa to tylko zaslepki w zderzaku. czy spryskiwacze swiatel powinny dzialac przy spryskiwaniu szyby? wiem ze moze pytanie tendencyjne ale jakos tak mnie nachodza smile.gif ewentualnie moze sa jakies sposoby wywolywania bledow albo wchodzenia w tryb serwisowy to tez sie chetnie dowiem. za wszelka pomoc w tej materii z gory dzieki.

Paweł

Napisano

Dla A III produkowanych do czerwca 2005 r. przeglądy wykonywano co 50 tys km.

Do face liftingu wszystkie zderzaki A III były przygotowane pod montaż spryskiwaczy. Więc jak Ci nie działają to masz tylko zaślepki.

Odczyt błędów - wciskasz hamulec i gaz w podłogę i przekręcasz kluczyk w stacyjce w I położenie. W miejscu licznika przebiegu dziennego pojawią się błędy.

Napisano

> czy spryskiwacze swiatel powinny dzialac przy spryskiwaniu

> szyby?

Tak powinny dzialac przy spryskiwaniu szyby ale tylko jezeli swiatla sa wlaczone.

Napisano
  • Autor

a tak patrzac po podpisie to kolegi Asterka ma jakiegos chipa ze az 130 kucykow z tego silniczka wyciagnal?

ewentualnei czy da sie bez problemow zamontowac spryskiwacz lampy jak go nie ma fabrycznie czy raczej to nie bedzie dzialalo?

Pozdr

Paweł

Napisano

Nie chip tylko zmiana samego softu w Auto-Ekspercie.

Co do spryskiwaczy to składają się w oryginale z :

-dwóch spryskiwaczy wysuwanych ciśnieniem płynu montowanych w zderzak/aso 2x 100 zł/

- dwóch nakładek wraz z dyszami które mocują lakierowane klapki ze zderzaka do

spryskiwaczy /aso 2 x 100 zł/

- specjalnego przewodu z zaciskami do montażu za zderzakiem/aso 160zł/

- zbiornika 4l /aso 120 zł/

- dodatkowej pompki i uszczelki /aso 200 zł , allegro 30 zł/ jest to pompka uniwersalna taka jak w vw.

Reszta to kable, bezpiecznik i trochę roboty ze zrzuceniem zderzaka i montażem.

Napisano
  • Autor

i jak Ci sie sprawuje tak podkrecony silniczek? bo dla mnie w pierwszym odczuciu na tym silniku to to ze ciagnie tak porzadnie od 1500-2000 rpm ale moze to moje subiektywne odczucie smile.gif

Napisano

Sam silnik sprawuje się świetnie. Od 2000 obr/min ciągnie jak złoto. W porównaniu do 100 KM to niebo i ziemia. Do 200 przyspiesza bez żadnych problemów. Jednak widzę, że sprzęgło nie wytrzymuje tych 300 Nm i po mału szykuje się jego wymiana.

Z tego co widzę to fabryczne wersje 125 KM mają większe sprzęgło, takie jak w 150 KM.

Napisano
  • Autor

a jaki koszt wgrania nowego softu? i jak ma sie spalanie w nowej i starej wersji? mzoe z czasem jak bedzie blizej do zmiany sprzegla szepne ojcu o takiej opcji smile.gif ewentualnie rozumiem ze nie ma zadnych problemow zeby wstawic sprzeglo pod wieksza moc zalozmy takie od 150KM smile.gif. a polosie nie protestuja czy sa na tyle uniwersalne ze przy 150 KM i 100 KM byly identyczne?

Pozdr

Paweł

Napisano

Co do kosztów to rozmawiaj z p. Wojdyną, może dostaniesz zniżki, bo ja się na takie nie załapałem i zapłaciłem 2kz. Nie jest to mało ale rezultat wart jest tych pieniędzy.

Zużycie paliwa przed i po takie samo, oczywiście jak korzystasz z dodatkowych koni to nie ma nic za darmo.

Co do montażu sprzęgła od 150 KM to problem raczej jest. Jest tam chyba dwumasa więc zamiana nie będzie taka tania. Dokładnie nie wchodziłem jeszcze w szczegóły.

Co do wytrzymałości innych elementów przeniesienia mocy to nie ma problemów - dają radę.

Napisano

A nie da sie założyć sprzęgła wzmocnionego? Takie jak do samochodów dostosowanych do ciagnięcia przyczepy lub warunków górskich.

Napisano

O takim właśnie myślę, żeby miało wymiary obecnego ale i możliwość przenoszenia większego momentu obrotowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.