Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drgania kierownicy

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie nie wiem co jest grane ale jak jade np 100km/h i nagle hamuje to przy ok 80km/h drga kiera od lewego kola co to moze byc ? Dzieki za pomoc

Napisano

> Mam pytanie nie wiem co jest grane ale jak jade np 100km/h i nagle

> hamuje to przy ok 80km/h drga kiera od lewego kola co to moze

> byc ? Dzieki za pomoc

sprawdź hample;)

Ja mam bude pokrzywioną od stłuczek i np koło 140 zaczyna mi telepać się kierownica i klapa bagażnika a koło 160 drzwi drivera ...wszystko to oczywiście na niemieckich autobanach wink.gif

Napisano

Możesz mieć krzywe tarcze hamulcowe... Udało Ci się może kiedyś rozgrzanymi prawie do czerwoności tarczami wjechać w kałuże? Albo sprawdź okładziny na klockach hamulcowych...

Napisano

> ja bym jeszcze pomyslal nad ponownym wywazeniem kolek

Ale co do wywazenia kół to raczej też byłoby to odczuwalne w czasie jazdy... A nie tylko hamowania... To raczej bedzie coś z tarczami albo klockami... Zazwyczaj jak się wjedzie do wody jak masz tarcze rozgrzane to kończy się to ich skrzywieniem... Wtedy są takie właśnie zazwyczaj efekty...

Napisano

> Ale co do wywazenia kół to raczej też byłoby to odczuwalne w czasie

> jazdy... A nie tylko hamowania... To raczej bedzie coś z

> tarczami albo klockami... Zazwyczaj jak się wjedzie do wody jak

> masz tarcze rozgrzane to kończy się to ich skrzywieniem... Wtedy

> są takie właśnie zazwyczaj efekty...

Dokładnie. powinien jeszcze mieć "pulsowanie" pedału hamulca przy delikatnym zatrzymywaniu. Wtedy na 100% krzywa tarcza, lub krzywe tarcze.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. powinien jeszcze mieć "pulsowanie" pedału hamulca przy

> delikatnym zatrzymywaniu. Wtedy na 100% krzywa tarcza, lub

> krzywe tarcze.

Krzywe tarcze raczej wykluczam

Napisano

> Ale co do wywazenia kół to raczej też byłoby to odczuwalne w czasie

> jazdy... A nie tylko hamowania... To raczej bedzie coś z

> tarczami albo klockami... Zazwyczaj jak się wjedzie do wody jak

> masz tarcze rozgrzane to kończy się to ich skrzywieniem... Wtedy

> są takie właśnie zazwyczaj efekty...

to ze drgania moga byc odczuwalne przy np 150 km/h dopiero a przy hamowaniu o wiele wczesnie

Napisano

> sprawdź hample;)

> Ja mam bude pokrzywioną od stłuczek i np koło 140 zaczyna mi telepać

> się kierownica i klapa bagażnika a koło 160 drzwi drivera

> ...wszystko to oczywiście na niemieckich autobanach

to masz mnóstwo dodatkowych atrakcji zlosnik.gif

Napisano

> Krzywe tarcze raczej wykluczam

No to sprawdź zaciski przy klockach hamulcowych, może tylko jedna strona na tarczy hamulcowej Ci hamulec dociska, a drugi sie zapiekł, ściągnij koło i naciśnij hamulec sprawdź wtedy czy klocki z obu stron dochodzą do tarczy...

Napisano

> byc ? Dzieki za pomoc

A no własnie a jak sie zakowuje pedał hamulca przy hamowaniu z wiekszej predkosci tak powiedzmy 80-100km\h nie pulsuje moze tak dziwnie ?

Napisano

> to masz mnóstwo dodatkowych atrakcji

ta buda to jedynie przypuszczenie bo koła wyważone, tarcze proste, klocki też nie najgorsze więc tylko taka ewentualność przychodzi mi do głowy. Tak czy inaczej musze coś pomajstrować przy nim. Adrenaline lubie ale jadąc 700 kilowym samochodzikiem ktory masz wrażenie że zaraz się rozpadnie to troche za dużo hehe

Napisano

> byc ? Dzieki za pomoc

kola ok.gif

tarcze ok.gif

klocki ok.gif

Napisano

> Krzywe tarcze raczej wykluczam

W życiu niczego nie możesz być pewien, według mnie to coś z hamulcami (tarcze, klocki).

Napisano

Jak wszystko proste to może być piasta.

Napisano

> Jak wszystko proste to może być piasta.

Ale jakby to była piasta to w czasie jazdy też by było to chyba odczuwalne a nie tylko w czasie hamowania... Tak mi się wydaje...

Napisano

niech klocki i tarcze sprawdzi beda na wykonczeniu z jednej ja tez tak mialem przynaj mniej bardzo podobne objawy wymienilem hamulce (tarcze i klocki) i gra przestalo

Napisano

wydaje mi się, że wina leży po stronie tarcz hamulcowych ewentualnie mogą to być klocki. Co do wyważenia kół to nie ma to najmniejszego sensu, bo jeśli są źle wyważone to przy jeździe normalnej to odczuje, a nie tylko przy hamowaniu. Proponuję ściągnąć koło zakręcić tarcza i zobaczyć czy podczas obrotów nie obciera gdzieś o klocek. Jeśli będzie obcierać to jedź do sklepu po nówki koniecznie oryginały albo kup jakieś inne np. mikoda, brembo

• 1 rok później...
Napisano

Odgrzebuje.

Jak ruszam pomalenku z miejsca, to mam takie wrazenie, ze kierownica lekko chodzi w lewo i w prawo. Potem jak sie troche rozpedze juz nie ma nic takiego. Przy wiekszych predkosciach rowniez. Co to moze byc? Przeguby, lozyska, cos nie tak z maglem?

Kola mialem wywazane kilka dni temu, ale nie wiem, moze znowu w chlopakom w warsztacie spsula sie wywazarka, bo juz wczesniej mieli z nia problem, ale niewywazenie powinno sie objawiac przy wiekszych predkosciach..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.