Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padnięty włącznik nawiewu.

Featured Replies

Napisano

Witam,

W zeszłym tygodniu rozleciało się pokrętło regulacji prędkości nawiewu w moim stilonie. Sprawdzili to w ASO i okazało się, że uszkodzona jest wiązka przewodów. Było też tam zwarcie od którego podtopiło się pokrętło. Wypadły ponoć jakieś sprężynki i pokrętło jest jakby luźne.

Teraz działa tylko część biegów z nawiewu, gdy odpowiednio puknie się w pokrętło.

W ASO w Łodzi powiedzieli, że robocizna wyniesie 900zl no i jakies 350zl dodatkowo za części (wiązka przewodów i pokrętło) frown.gif

Może znacie jakiegoś tańszego elektryka w Łodzi? No i jeszcze jakiś sklep (internetowy?) w którym można to pokrętło i wiązkę przewodów kupić?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Marcin Lewandowski

Napisano

900 zl za robocizne? icon_eek.gif

Za wymiane sprzegla gdzie trzeba wyciagac silnik mi powiedzieli 700 zl. No bez przesady passed_out.gif

Cala wiazke chca wymieniac? Nawet gdybym mial sam rozkrecic cala deske i poswiecic caly dzien wolabym to zrobic w garazu niz u nich. Ty bardziej ze jest 'manual' rezkrecania calosci wink.gif

Napisano

> Witam,

> W zeszłym tygodniu rozleciało się pokrętło regulacji prędkości

> nawiewu w moim stilonie. <........................................>

Pomóc Ci niestety nie pomogę, bo to nie moje rejony, ale kwota za załatwienie sprawy w ASO zbija z nóg passed_out.gif

nono.gifTnij cytaty FAQ kacikowe pkt9 ! nono.gif

Napisano
  • Autor

Myślicie, że da się wymienić samo to środkowe pokrętło, czy trzeba będzie wstawić nowy panel? Na allegro znalazłem go w całkiem sensownej cenie:

http://www.allegro.pl/item511901438_fiat_stilo_01_panel_sterowania_nawiewem_z_klima.html

Jeśli stopiło się coś przy włączniku to może wystarczy tylko przelutować nową końcówkę na przewody, a nie całą wiązkę wymieniać?

Pozdrawiam

Marcin Lewandowski

Napisano

> Myślicie, że da się wymienić samo to środkowe pokrętło, czy trzeba

Prawdopodobnie samo pokretlo sie da ale pewnie nikt ci go nie sprzeda z rozbitka bo woli caly panel opchnac. Cena 100 zl mysle nie jest wygorowana. W ASO 355 zl

Napisano

Witam ... uzupełnij profil i może przejedź przez ten wątek "na Dzień Dobry" Bitte => kliku kliku ok.gif

> http://www.allegro.pl/item511901438_fiat_stilo_01_panel_sterowania_nawiewem_z_klima.html

> Jeśli stopiło się coś przy włączniku to może wystarczy tylko przelutować nową końcówkę na przewody, a nie całą wiązkę wymieniać?

Też jestem tego zdania ok.gif

> Pozdrawiam

Ja również ok.gif

> Marcin Lewandowski

Gordon_Shumway zlosnik.gif

Napisano

> Pomóc Ci niestety nie pomogę, bo to nie moje rejony, ale kwota za załatwienie sprawy w ASO zbija z nóg

16-ie wierszy cytatu do 1-go wiersza odpowiedzi pad.gif

Tnieeemyyy cyyytaaatyyy proooszęęę raz enty ok.gif

Napisano
  • Autor

> 900 zl za robocizne?

No sprytnie wyliczyli, że zajmie im to 6h pracy, co jest warte 900zł. 150zl/h to calkiem przyzwoita stawka ;-)

ASO Maredi Łódź -- polecam ;-)

Napisano

> W zeszłym tygodniu rozleciało się pokrętło regulacji prędkości

> nawiewu w moim stilonie.

A czy były jakieś niepokojące obiawy tej awarji, czy może padło i koniec. W moim stilo czasami jakby coś haczyło przy włączaniu nawiewu, a aktualnie z miesiąc jest ok.

Napisano
  • Autor

> A czy były jakieś niepokojące obiawy tej awarji, czy może padło i

> koniec.

Jeżdze tym samochodem niecałe pół roku. W ciągu tego okresu zauważyłem tylko, że czasem nie udawało się włączyć pierwszego biegu dmuchawy. Tzn. przełączałem z drugiego na pierwszy, a dmuchało ciągle tak samo.

W zeszłym tygodniu (przy większym mrozie) po całym dniu odpaliłem stilo, chciałem włączyć nawiew i poczułem, że pokrętło jest już luźne. Może rozsypało się właśnie przy przekręcaniu.

Reasumując -- żadnych wyraźnych objawów mającego wkrótce nastąpić zgonu nie było czacha.gif

Napisano
  • Autor

Pogrzebałem trochę dziś przy tym przełączniku i udało mi się go wyciągnąć i rozłożyć na części. Na zdjęciu (w załączniku) widać jak wygląda to w środku.

Nie znam się na elektryce, więc może ktoś mi podpowie: czy możliwe jest, że powstało w przełączniku zwarcie? W ASO mówili, że problemem jest wiązka przewodów biegnąca do przełącznika i że należy ją wymienić. Jednak gdy zwierałem poszczególne styki w złączce (1-2, 1-3, 1-4...) to włączały się kolejne biegi dmuchawy -- wszystkie działają.

W jakiś sposób przełącznik rozgrzał się, stopił sie plastik trzymający obracajacą się blaszkę w odpowiedniej pozycji. W środku są jeszcze trzy sprężynki i metalowa kulka. Zastanawiam się po prostu, czy po wymianie przełącznika problem nie pojawi się znów za jakiś czas niewiem.gif

post-125397-14352499591644_thumb.jpg

Napisano

> W jakiś sposób przełącznik rozgrzał się, stopił sie plastik

> trzymający obracajacą się blaszkę w odpowiedniej pozycji.

Może jakaś pozycja nie miała dobrego styku i się grzało, to tylko przełącznik nie ma rzeczy idealnych. Jak zwierałeś i silnik pracował normalnie, to wymienisz na drugi sprawny i będzie OK. Wielcy fachowcy chcieli wymieniać wiązkę której nie widzieli w jakim jest stanie, szkoda że nie zaproponowali zmiany z tego powodu auta.

Napisano
  • Autor

Finał historii jest taki, że kupiłem oryginalny przełącznik za 70zł (zamienników tańszych nie znalazłem -- część podobno nie psuje się wink.gif) i wymieniłem go w 5 minut zaoszczędzając ponad tysiaka cool.gif

Pozdrawiam

Marcin

Napisano

> Finał historii jest taki, że kupiłem oryginalny przełącznik za 70zł

> (zamienników tańszych nie znalazłem -- część podobno nie psuje

> się ) i wymieniłem go w 5 minut zaoszczędzając ponad tysiaka

nic tylko pogratulowac niezlego deal'u waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.