Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypowiedzenie ubezpieczenia - to ja już kompletnie...

Featured Replies

Napisano

... zgłupiałem crazy.gif.

Wymyśliłem sobie zmianę ubezpieczyciela autka. Poczytałem na temat wypowiedzenia polisy OC na forum - naszym, i na innych. Postąpiłem zgodnie z regułą - wypowiedziałem polisę OC staremu ubezpieczycielowi (nie zostawiłem tego na ostatni dzień przez wygaśnięciem polisy tylko zadziałałem odpowiednio wcześniej, żeby potem nie było, że "za późno").

No i git. Podjąłem rozmowę z nowym ubezpieczycielem. I on mi na to - a wypowiedział Pan staremu ubezpieczycielowi polisę AC? A ja icon_eek.gif - pierwsze słyszę, żeby AC też trzeba było wypowiadać. A że się kompletnie na tym nie znam, więc słucham go cierpliwie: "panie, jak pan nie wypowiesz AC, to będą pana ścigać itp".

Kurka wodna. To AC też trzeba wypowiadać? W archeo nic nie znalazłem na ten temat. Wie ktoś coś? Dajcie cynk. Mam jeszcze kilka dni na zadziałanie.

Z góry serdecznie dziękuję bow.gif.

Napisano

-

> pierwsze słyszę, żeby AC też trzeba było wypowiadać. A że się

> kompletnie na tym nie znam, więc słucham go cierpliwie: "panie,

> jak pan nie wypowiesz AC, to będą pana ścigać itp".

> Kurka wodna. To AC też trzeba wypowiadać?

AC jest wazne tyle ile jest zapisane na polisie i wypowiadac nie trzeba, jest ubezpieczeniem dobrowolnym zawieranym na okres na jaki opiewa polisa i na warunkach jakie zaakceptowaly obie strony smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

A to nie jest tak, że AC samo rozwiazuje sie z ostatnim dniem? Ustawa o ubezpieczeniach wprowadzono dośc niedawno (no ze 4 lata temu chyba) nakłada obowiązek wypowiedzenia tylko OC i to tylko wtedy, gdy OC zawarte było na rok, gdyż niewypowiedziane OC ulega automatycznie przedłuzeniu. Obowiązek ten nie dotyczy OC krótkoterminowych.

Napisano

AC jest to ubezpieczenie dobrowolne i trwa tyle ile bedziesz za nie placic... oplacone na rok, trwa rok, oplacone na pol roku trwa pol roku jesli nie wplacisz drugiej raty... tyle w tym temacie... wez sobie jeszcze zaswiadczenie o bezszkodowosci za oc/ac z poprzednigo zakladu ubezpieczenia i zanies to nowemu zeby ci nie policzyl z podstawy... biglaugh.gif tyle w temacie zmiany ubezpieczenia...

Napisano

> A to nie jest tak, że AC samo rozwiazuje sie z ostatnim dniem? Ustawa o ubezpieczeniach wprowadzono dośc niedawno (no ze 4 lata temu chyba) nakłada obowiązek wypowiedzenia tylko OC i to tylko wtedy, gdy OC zawarte było na rok, gdyż niewypowiedziane OC ulega automatycznie przedłuzeniu. Obowiązek ten nie dotyczy OC krótkoterminowych.

Regułę automatyzmu umowy ubezpieczenia OC wprowadzono z dniem 1 stycznia 1991r. palacz.gifzlosnik.gif

Napisano

> Podjąłem rozmowę z nowym ubezpieczycielem. I on mi na to -

> a wypowiedział Pan staremu ubezpieczycielowi polisę AC? A ja -

> pierwsze słyszę, żeby AC też trzeba było wypowiadać. A że się

> kompletnie na tym nie znam, więc słucham go cierpliwie: "panie,

> jak pan nie wypowiesz AC, to będą pana ścigać itp".

Lepiej zmień agenta i przeczytaj OWU AC jakie masz

Napisano

> To AC też trzeba wypowiadać?

Przypuszczam, że wszystko na ten temat masz napisane w swoich OWU (i ewentualnie szczególnych warunkach ubezpieczenia). Musisz poczytać.

Ja bym automatycznie nie wykluczał takiej konieczności bez zapoznania się z tymi dokumentami.

mar00ha

Napisano

ubezpieczenie OC jest ubezpieczeniem obowiązkowym, natomiast jeśli chodzi o AC to wygasa ono w dniu kiedy kończy się umowa. Nie trzeba go nikomu wypowiadać, bo tak jak pisałem wcześniej to jest Twoja decyzja czy Ty sobie opłacasz AC czy nie

Napisano

OC trzeba wypowiedzieć i zrobiłeś ok.gif

na 98% AC nie muszisz wypowiadać ale lepiej poczytaj OWU albo poprostu zadzwoć do ubezpieczyciela.

OC jako ubezpieczenie obowązkowe same się przedłuża, aby ew. poszkodowany nie miał problemów z powodu sklerozy (już nie-) ubezpieczonego

Napisano

> Regułę automatyzmu umowy ubezpieczenia OC wprowadzono z dniem 1

> stycznia 1991r.

Czy w takim razie jest skuteczny/zgodny z prawem zapis, ktory znalazlem w TU Allianz:

"Jakie są warunki kontynuacji umowy ubezpieczenia?

Umowa zostaje zawarta na następne 12 miesięcy jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie powiadomi na piśmie Allianz Polska o jej wypowiedzeniu nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który została zawarta poprzednia umowa.

Pomimo braku pisemnego powiadomienia, zawarcie kolejnej umowy nie następuje, jeżeli nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy. W tym wypadku odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń kończy się z upływem 12 miesięcy, za które przypadała nie zapłacona w całości składka."???

Dodam, ze poprzednia wlascicielka mojego pojazdu wlasnie skutecznie skorzystala z tego podpunktu - nie oplacila skladki i OC wygasło (???). Allianz sie o skladke nie upomnial. Ja kupilem samochod nieubezpieczony. W praktyce taka sytuacja przeciez nie powinna wystapic. hmm.gif

Napisano

Kiedyś oba ubezpieczenia miałem u jednego ubezpieczyciela. Teraz AC mam dalej u tego samego, a OC u innego. Wypowiedziałem tylko OC.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.