Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciepłe powietrze z klimy a z wentylatora? czym się różni?

Featured Replies

Napisano

Z klimatyzacji też może płynąć ciepłe powietrze, Ale czy ono czymś się różni od ciepłego powietrza ze zwykłego wentylatora?

Napisano

znaczy jakim cudem z klimatyzacji moze plynąc cieple powietrze?

Napisano

> Z klimatyzacji też może płynąć ciepłe powietrze, Ale czy ono czymś

> się różni od ciepłego powietrza ze zwykłego wentylatora?

Płynie, gdy sprężarka klimy nie działa a działa nagrzewnica, jak w zwykłym aucie bez klimy smile.gif

Napisano

> Z klimatyzacji też może płynąć ciepłe powietrze, Ale czy ono czymś > się różni od ciepłego powietrza ze zwykłego wentylatora?

Może - jak masz klimatronik i ustawiona temp np 20 *C to bedzie grzać na poczatek jak w kabinie jest mniej niz 20*C

Napisano

> znaczy jakim cudem z klimatyzacji moze plynąc cieple powietrze?

Myślę, że pittek zastosował tu skrót myślowy i chodziło mu o ciepłe powietrze wraz z włączoną klimatyzacją.

A czym się różni?

Tym, że przy włączonej klimatyzacji (ale faktycznie właczonej, a nie tylko lampka na przycisku) mamy ciepłe (nagrzewnica) i jednocześnie suche (klimatyzacja) powietrze, które znacząco szybciej rozmraża i odparowuje (wysusza) nam przednią szybę, w porównaniu do pojazdu bez klimy.

A co do pytania jak z klimy ciepłe powietrze? W samochodach nie stosowane, w normalnych klimach - tak. Odwraca się kierunek przepływu czynnika, wtedy w pomieszczeniu leci ciepłe powietrze, na zewnątrz zimne. Bo przecież jest to tylko tzw. "pompa ciepła".

Napisano

> Myślę, że pittek zastosował tu skrót myślowy i chodziło mu o ciepłe

> powietrze wraz z włączoną klimatyzacją.

> A czym się różni?

> Tym, że przy włączonej klimatyzacji (ale faktycznie właczonej, a nie

> tylko lampka na przycisku) mamy ciepłe (nagrzewnica) i

jednocześnie suche (klimatyzacja) powietrze, które znacząco szybciej rozmraża i odparowuje (wysusza) nam przednią szybę, w porównaniu do pojazdu bez klimy.

Potwierdzam. Tak to działa i mnie się podoba smile.gif

Napisano

> jednocześnie suche (klimatyzacja) powietrze, które znacząco

> szybciej rozmraża i odparowuje (wysusza) nam przednią szybę, w

> porównaniu do pojazdu bez klimy.

> Potwierdzam. Tak to działa i mnie się podoba

Ale tylko przy plusowej temperaturze, od około zera w dół sprężarka nie działa.

Napisano

> Ale tylko przy plusowej temperaturze, od około zera w dół sprężarka

> nie działa.

Już to tutaj dyskutowaliśmy na rózne sposoby. Wszystko zależy od konkretnego modelu samochodu:

Wnioski:

- nie ma zasad: niektóre nie włączają się już przy <7-8'C, niektóre nawet w ujemnych się normalnie włączają.

- niektóre w ogóle się w zimie nie włączają - niektóre tak, jak już w kabinie i/lub komorze silnika zrobi się ciepło.

- niektóre normalnie nie da się włączyć, ale da się w trybie wymuszonym. tzn. gdy naciśnie się przycisk odparowywania przedniej szyby - gdy "całą moc" idzie na szybę

Tak więc zasad nie ma. Mi np. w lanosie włączała się w zimie, nawet przy minusie - ale chodziła krótko powiedzmy do ok. minuty i już się wyłączała. Już potem się jej nie dawało włączyć, dopiero po ponownym uruchomieniu silnika po dłuższej przerwie

[uWAGA: wiem, że dioda w przycisku nie oznacza włączonej klimy, w lanosie jednak dosyć głośno włączało się sprzęgło, które dobrze słychać w kabinie. Po drugie sprężarka tak głośno chodziła, że było ją słychać aż do wyłaczeniu przez ECU. Dodam, że aktualnie (u rodziców) lanos ma już 8 lat, 170 000km i sprężarce dotychczas nic nie było]

Napisano

> Ale tylko przy plusowej temperaturze, od około zera w dół sprężarka

> nie działa.

Są klimatyzacje z funkcją ogrzewania. Działają wtedy "w drugą stronę" (tak samo jak pompa cieplna przy ogrzewaniu domów).

Tylko nie wiem, czy/w jakich samochodach tak potrafią działać klimy.

Normalnie, to klima nie da się włączyć jak jest na tyle zimno, że nie odparuje czynnik w parowniku - wtedy czujnik ciśnienia wyłącza klimę - wtedy przy zamkniętym obiegu z ogrzewaniem, gdy do parownika trafia ciepłe powietrze z wnętrza autu da radę włączyć nawet w największe mrozy. Biektóre klimy nie "czekają" na to i mają czujnik temperatury.

Napisano

Włączasz klimę + puszczasz (trochę) ogrzewania.

Napisano

Na przykładzie klimy manualnej z Corsy:

281872653-522998510.jpg

Włączasz klimę i pokrętło ustawiasz na ciepło. waytogo.gif

post-41058-14352499621283_thumb.jpg

Napisano

> Może - jak masz klimatronik i ustawiona temp np 20 *C to bedzie grzać

> na poczatek jak w kabinie jest mniej niz 20*C

ale wtedy chyba sprężarka nie działa, a działa tylko nagrzewnica a klima się włącza jak trzeba chłodzić. Coś mie się kojarzy, że klimatronik poprostu pilnuje temperatury i jak trzeba to grzeje z nagrzewnicy, a jak trzeba to chlodzi z klimy. Ale zawsze mogę się mylić grinser006.gif

Napisano

że > klimatronik poprostu pilnuje temperatury i jak trzeba to grzeje > z nagrzewnicy, a jak trzeba to chlodzi z klimy. Ale zawsze mogę > się mylić

Dokładnie tak. ok.gif

Napisano

> Na przykładzie klimy manualnej z Corsy:

> Włączasz klimę i pokrętło ustawiasz na ciepło.

Zauwazyłem ze nawet gośc od napełniania klimy ustawił mi pokretło na szybe+ nogi hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.