Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ogrzewaniem - climatronic

Featured Replies

Napisano

Mam problem z ogrzewaniem - mam klimatyzacje automatyczną,a problem polaga na tym że jak np ustawie 22 stopnie ( chyba optymalna temperatura) to na krótkim odcinku (30 km ) trzyma fajnie temperature. Ale po dłuzszej jeździe pomimo że w kabinie nie jest cieplej zaczyna leciećchłodne powietrze (mimo że ustawione np 26) dopiero jak podejde pod 30 st robi sie cieplej. Problem chyba leży w tym że kratka zakrywająca czujnik (taki z wiatraczkiem między przyciskiem klimy a recylkuracji) jest ciepła - więc pewnie to myli układ i dlatego leci zimne powietrze ...tylko pytanie dlaczego tak jest. Wy też tak macie?

Napisano

Jak poszukasz, to ostatnio podobnych tematów było pełno.

Prawdopodobnie termostat.

Napisano

Ja tam ustawiam temperaturę i przez pierwsze 100 km jest fajnie, później robi się jakby zimniej, ale dlatego że ciało przyzwyczaja się do temperatury.

Proponuje wyczyścić czujnik.

Napisano
  • Autor

termostat nie jest uszkodzony - temperatura silnika ok - połowa skali. Czujnik czyściłem - odkurzaczem w wakacje...problem leży chyba w tym że sie grzeje (czujnik) ale dlaczeo?

Napisano
  • Autor

precyzując to mam tą klimatyzacje gdzie skala temperatury jest wyskalowana w stopniach a regulacja nawiewu posiada położenie auto - teraz chyba już wszyscy wiedzą o co chodzi:)

Napisano

> Jesteś pewien?

Jest pewien. W BBM są automatyczne klimatyzacje. To, że nie ma cyfrowego wyświetlacza, nie zwalnia z nazwy automatyczna klimatyzacja.

Najlepszy tekst padł z ust gościa, który sprzedawał mi Mareę. Coś wspomniałem mu, że jest automatyczna klima, a on na to: nie, nie, to jest pół automatyczna, a automat może mi pokazać w swojej nowej BMW e46.

Faktycznie miał to samo, tylko cyfrowo wyświetlała się temperatura grinser006.gif

Napisano

> dopiero jak podejde pod 30 st robi sie cieplej. Problem

> chyba leży w tym że kratka zakrywająca czujnik (taki z

> wiatraczkiem między przyciskiem klimy a recylkuracji) jest

> ciepła - więc pewnie to myli układ i dlatego leci zimne

> powietrze ...tylko pytanie dlaczego tak jest. Wy też tak macie?

Zgadza się. Po dłuższej jeździe obudowa pokręteł nagrzewa się od włączonego podświetlenia i układ błędnie odczytuje temperaturę wnętrza. U mnie jednak jak ustawię na 19 stopni, to po ok. 100 km jazdy zaczyna lecieć zbyt chłodne powietrze, ale wystarczy jak dam na 22 i jest już dobrze.

Napisano

> Jest pewien. W BBM są automatyczne klimatyzacje.

Aj bo to tak marketingowo się nazywa.

Co do tematu to czy tylko zachowuje Ci się tak na AUTO? Jeśli dasz bez nadmuchu 18-20 stopni grzeje na maxa?

Napisano

Przepraszam, że spytam raz jeszcze ale czy naprawdę w bravo/brava ta klima co jest jej włącznik z śnieżką, pokrętło regulacji z cyferkami od 18 do 30 to jest klimatyzacja automatyczna??? Bo mam banie teraz grinser006.gif NIe wiedziałem, że mam tak wyposażone auto 270751858-jezyk.gif hehe

Napisano

> Przepraszam, że spytam raz jeszcze ale czy naprawdę w bravo/brava ta

> klima co jest jej włącznik z śnieżką, pokrętło regulacji z

> cyferkami od 18 do 30 to jest klimatyzacja automatyczna??? Bo

> mam banie teraz NIe wiedziałem, że mam tak wyposażone auto

> hehe

Jezeli na pokretele predkosci wetylatora masz ustawienie auto, to tak masz automatyczna klime wink.gif

Napisano

> Przepraszam, że spytam raz jeszcze ale czy naprawdę w bravo/brava ta

> klima co jest jej włącznik z śnieżką, pokrętło regulacji z

> cyferkami od 18 do 30 to jest klimatyzacja automatyczna??? Bo

> mam banie teraz NIe wiedziałem, że mam tak wyposażone auto

> hehe

Klimatyzacja automatyczna, to układ cyrkulacji powietrza, który utrzymuje zadaną temperaturę. "Auto" na dmuchawie nie ma nic do rzeczy, bo jak ustawisz nadmuch na pozycję 1, czy 2 i zadasz temp. np 20*C, to klapy sterujące ciepło/zimno automatycznie zmieniają swoje położenie, w zależności od temperatury wewnątrz auta. Natomiast sprężarka klimy i cały jej układ pomaga utrzymać temp wewnątrz poniżej 18*C, gdy na zewnątrz jest cieplej i słońce rozgrzewa wnętrze przez szyby.

Napisano

> Mam problem z ogrzewaniem - mam klimatyzacje automatyczną,a problem

> polaga na tym że jak np ustawie 22 stopnie ( chyba optymalna

> temperatura) to na krótkim odcinku (30 km ) trzyma fajnie

> temperature. Ale po dłuzszej jeździe pomimo że w kabinie nie

> jest cieplej zaczyna leciećchłodne powietrze (mimo że ustawione

> np 26) dopiero jak podejde pod 30 st robi sie cieplej. Problem

> chyba leży w tym że kratka zakrywająca czujnik (taki z

> wiatraczkiem między przyciskiem klimy a recylkuracji) jest

> ciepła - więc pewnie to myli układ i dlatego leci zimne

> powietrze ...tylko pytanie dlaczego tak jest. Wy też tak macie?

Napisano
  • Autor

Niestety problem dalej sie pojawia - czy ktoś wie co może powodowac podgrzewanie w tym miejscu ( czujnik temperatury) po ok 100 km jest wyraźnie ciepły i to myli układ. Tak jak napisał kolega wcześniej - nadmuch nie ma nic do rzeczy - auto przyśpiesza nadmuch gdy jest potrzeba ( gdy temeraura wnętrzna bardzo różni sie od zadanej.) po osiągnięciu temperatury zwalnia obroty wnetylatora

Napisano

Ja też mam tak samo jak zalożyciel wątku,termos nie ma tu nic do rzeczy,coś z tym czujnikiem musi być nie halo...na szczęście zaraz wiosna i wiele problemów same się rozwiążą... 20.GIF

Napisano
  • Autor

czyli nie uda się nic z tym poradzić? Bo latem też będzie problem

Napisano

> czyli nie uda się nic z tym poradzić? Bo latem też będzie problem

Jest rozwiązanie, ale trochę dłubaniny przy tym. Trzeba dobrać się do tego termistora i przedłużając kabelki podciągnąć go w inne miejsce.

Napisano
  • Autor

Przedłużając razem z tym wiatraczkiem?

Bo to chyba cały zespół wiatrak z termistorem ? Nie przyglądałem się dokładnie temu . Jak myślisz gdzie byłoby dobrze to umieścić? Tam chyba dużo pzewodów dochodzi...z tego co pamiętam

Napisano

> Przedłużając razem z tym wiatraczkiem?

> Bo to chyba cały zespół wiatrak z termistorem ? Nie przyglądałem się

> dokładnie temu . Jak myślisz gdzie byłoby dobrze to umieścić?

> Tam chyba dużo pzewodów dochodzi...z tego co pamiętam

Nie wiem, nie zaglądałem tak. Do termistora powinny iść tylko dwa przewody. Jeśli byłoby to odpowiednie miejsce, to wiatraczek może wylądować w koszu na śmieci. Nie wiem, jak jest w BB, ale w Marei jest na tunelu środkowym, między fotelami kratka do wkładania monet i np wykorzystać jedną szparę na umieszczenie termistora. Tam napewno jest chłodniej, niż przy żaróweczkach podświetlenia pokręteł.

Napisano
  • Autor

wydaje mi się że wiatraczek jest dobrym rozwiązaniem - przyśpiesza reakcję na zmianę temperatury. Do zespołu wiatrak termistor dochodzi kilka przewodów - chyba sobie to podaruje...albo spróbuje jakoś zaizolować. być może że sam wiatraczek się grzeje... nie wiem.

Napisano

To jak będziesz cos dłubał to nie zapomnij zrobić manuala bo na smietniku takiego nie ma,a więc narzędzia,aparacik i dopiero do garażu wink.gif zobaczymy jakie wyniki będą, faktycznie może jakoś odseparować ten termistor to może pomogłoby...

Napisano

> Nie wiem, nie zaglądałem tak. Do termistora powinny iść tylko dwa

> przewody.

Z tego co pamiętam to termistor jest po prostu wlutowany w płytkę więc z przedłużeniem podłączenia termistora nie ma najmnieszego problemu. Dostęp nie jest też taki trudny. Wystarczy odkręcić środkową konsolę i wszystko jak na dłoni. Manual ze sposobem odkręcania jest na śmietniku ( wymiana żarówek podświetlenia czy jakoś tak).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.