Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu a wariator

Featured Replies

Napisano

Hej. Powiedzcie mi czy podczas wymiany rozrządu trzeba wymieniać zmieniacz faz rozrządu? Mój mechanic twierdzi że tak, ale ponad 500 zeta dodatkowo piechotą nie chodzi. Poza tym autko ma tylko 82000.

Napisano

> Hej. Powiedzcie mi czy podczas wymiany rozrządu trzeba wymieniać

> zmieniacz faz rozrządu? Mój mechanic twierdzi że tak, ale ponad

> 500 zeta dodatkowo piechotą nie chodzi. Poza tym autko ma tylko

> 82000.

Witam.

Wymieniałem u siebie pasek rozrządu i zapłaciłem tylko za napinacz, pompę wody, pasek i robociznę. Wariator jest nadal ten sam od nowości silnika. Nie widzę potrzeby wymiany.

Napisano
  • Autor

Też mi się wydawało że nie ma sensu wymieniać wariatora. Na razie zostaję przy starym.

Napisano

A słychac go jak odpalisz "na zimno", masz odczucia że silnik jest zbyt głośny lub mułowaty?

z tego co sie orientuje jest to jedna z bardziej awaryjnych (niedopracowanych ?) części w benzynie 1,8. masz wątpliwości co do jego pracy zmieniaj.

Napisano

> A słychac go jak odpalisz "na zimno", masz odczucia że silnik jest

> zbyt głośny lub mułowaty? <...................................>

Ja wlasnie wymienialem wariata przy wymianie rozrzadu

ale moj byl zepsuty, glosno chodzil jak klekot, obroty falowaly, gasl jak bym zimny i palil jak smok

teraz jest cacy, cichutko, pali 2 litrty mniej yikes.gif

A co do koniecznosci wymiany to w druga strone to idzie, jak bys chcial pozniej wymienic wariata to bys musial wymienic tez i rozrzad

Napisano

> Ja wlasnie wymienialem wariata przy wymianie rozrzadu <....>

Mowa jest o 1,8 16V czy o 2,4 20V? O wysokiej awaryjnosci wariatora w 2,4 nie slyszalem... z przebiegiem pow 200tys bez wymiany wariatora mozna silniki spotakc.

Napisano

> Mowa jest o 1,8 16V czy o 2,4 20V?

ja mam 1,8 16V

Napisano
  • Autor

> ale moj byl zepsuty, glosno chodzil jak klekot, obroty falowaly, gasl

> jak bym zimny i palil jak smok

Nie, mój cichutki, jedynie spalanie ciut duże, ale to pewnie nie wina wariatora - 16 l LPG w mieście, korki i krótkie trasy frown.gif

Napisano

Spalanie masz normalne - tez mam LPG i nie wyjezdzając z miasta spokojnie przekraczam 17L LPG. Probowalem cos poszukac o 1,8 (nie znam tego silnika dobrze) i na innych forach tez pisza o awaryjnosci wariatora - ale to bolączka 1,8 a nie 2,4.

Napisano

chłopaki, nie wiem jak Wy po miście jeździcie grinser006.gif, ale, że już 3 abarthy się spotykają zagazowane rotfl.gif, to chciałbym tylko powiedzieć, że moim nie udało mi się jeszcze przekroczyć w mieście spalania w granicy 14litrów niewiem.gif.

Co do wariatora, nie wymieniaj, nie ma takiej potrzeby, Wadliwy jest tylko w silniku 1.8l ok.gif

Napisano
  • Autor

> chłopaki, nie wiem jak Wy po miście jeździcie

Przyjedź do Wrocławia, to się przekonasz. Średnia prędkość w mieście z komputera to ok.20-25 km/h.

Wariatora nie wymieniałem, ale gość mówił, że wariatory wytrzymują ok. 60-70 tys.km. Pracował kiedyś w ASO, więc może coś prawdy w tym jest.

Napisano

witam , miałem ten sam problem jak kupiłem sobie Stilo 1.8 po pewnym czasie ktoś mi powiedział że mój silnik chodzi jak diesel:) okazało się że to prawdopodobnie wariator, jako że zmieniałem rozrząd + pompa wody postanowiłem wymienić ten wariator (małe urządzonko które wkręca się koło rozrządu - mechanik zrobił to gratis ) Jak ci nie klekocze to nie wymieniaj ale pamiętaj że jak przyjdzie na niego czas a przyjdzie napewno buu.gif to wymiana to duży koszt nowy pasek rozrządu+robocizna jak za rozrząd.

Po wymianie autko zdecydowanie ciszej pracowało klekocik znikł aż.....

...założyłem instalacje LPG BRC nagle pojawił się klekocik ale troszkę inny (gazowy) co kolwiek to jest smile.gif

a spalanie gazu ja mam max w zimie( trasy około 5 km) na poziomie 13-14l natomiast średnie spalanie na poziomie 30 % trasa i 70 % miasto to max 9.5 l

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.