Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odwołanie od wyceny szkody do ubezpieczyciela

Featured Replies

Napisano

Zwracam się z prośbą do kącikowych specjalistów od korespondencji z ubezpieczycielami o pomoc w zredagowaniu pisma-odwołania od przyznanego mi odszkodowania z OC sprawcy za uszkodzony pojazd.

Z wielkim trudem udało mi się zmusić firmę do sporządzenia kalkulacji kosztu naprawy (szkoda 08.12.08, zgłoszenie 09.12.08, kalkulacja sporządzona 12.01.09 wg mnie "na sztukę" po moich wielu monitach).

Jak to zazwyczaj bywa dość znacznie zaniżono kwotę odszkodowania.

Stawki rbg użyte w kalkulacji to niecałe 37PLN gdzie lokalne warsztaty stosują stawki na poziomie 80-85PLN/rbg.

Części to oczywiście zamienniki i ceny zaniżone od 50 do 70% w stosunku do cen w sklepach w mojej okolicy. Np. na zakup nowej felgi przyznano 52PLN netto (w kalkulacji wpisano nr kat felgi 13" a w protokole oględzin auta wyraźnie jest napisane, że auto ma felgi 14"). To samo tyczy się tylnej lewej lampy (auto ma tylne lampy dymione Hella a w kalkulacji wpisano zwykłe "czerwone").

Zleciłem niezależnemu rzeczoznawcy wykonanie kalkulacji Audatex, którą już posiadam.

Jest też sporo różnic w zakresie czynności do wykonania przy naprawie (oklejanie szyb zamiast wycięcie/wklejenie), demontaż zderzaka do lakierowania ale nie wpisano demontażu elementów na nim zamontowanych (tabl rejest, kierunkowskazy, kratki), przy naprawie drzwi wpisano demontaz szyby ale nie ma demontazu/montażu podnośnika szyby, wymiana tylnego błotnika ale nie ma ani słowa o demontażu/montażu szyby w nim wklejonej.

Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odszkodowania więc zamierzam też upomnieć się o przysługujące odsetki ustawowe.

Bardzo prośżę moda o nie przenoszenie watku na inny kącik, chyba że uzna tamten jako bardziej odpowiedni.

Z góry dziękuję 20.GIF

Napisano

tu masz link rzecznika ubezpieczonych: http://www.rzu.gov.pl

Są tam wszystkie informacje jakich potrzebujesz, włącznie ze wzorami pism. Jak im wyślesz takie pisemko to z butów wyskoczą.

Z jaką ubezpieczalnią masz problemy ?

Napisano

Jak im wyślesz takie pisemko to z butów wyskoczą.

>

gratuluję poczucia humoru ...

takich pisemek to oni setki widzą spineyes.gif

Napisano

> gratuluję poczucia humoru ...

> takich pisemek to oni setki widzą

Pewnie tak ale... Podaję na swoim przykładzie. MTU za rozwalony błotnik, zderzak, lampę przednią i maskę chcieli mi zapłacić 1843 zł po dwukrotnej wymianie, jak twierdzisz, śmiesznych pisemek kwota wzrosła do 4350 zł (zarobiłem na tym ponad 2 tys.)

Swoją drogą chyba nie przeglądałeś tej strony co podałem. Same konkrety wyroki Sądu najwyższego, paragrafy, przykłady.

Dodam jeszcze, że ubezpieczalnia ma naprawić szkodę w 100 % nie ma prawa nic potrącać. Wiek pojazdu nie ma znaczenia. Oczywiście wymieniane części muszą być oryginalne chyba, że poszkodowany chce inaczej. Liczę za części nowe oryginalne a kupuję używane. Przykład: Błotnik 1400 zł, a kupiłem za 80 zł polakierowany w moim kolorze. Oczywiście ubezpieczalnia musi pokryć koszty samochodu zastępczego na czas naprawy.

Nie pierwszy raz walczę z ubezpieczalniami a jeszcze nie przegrałem. Kasy można wyciągnąć więcej niż się należy. W końcu ubezpieczalnia wymięka.

Koszty, które podałem dotyczą Opla Omegi z 1996 roku.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Pewnie tak ale... Podaję na swoim przykładzie. MTU za rozwalony

> błotnik, zderzak, lampę przednią i maskę chcieli mi zapłacić

> 1843 zł po dwukrotnej wymianie, jak twierdzisz, śmiesznych

> pisemek kwota wzrosła do 4350 zł (zarobiłem na tym ponad 2 tys.)

[....]

> Nie pierwszy raz walczę z ubezpieczalniami a jeszcze nie przegrałem.

> Kasy można wyciągnąć więcej niż się należy. W końcu

> ubezpieczalnia wymięka.

> Koszty, które podałem dotyczą Opla Omegi z 1996 roku.

> Pozdro

Masz możliwość udostępnić takie pisemko dla mnie jako wzór ??

Napisano

> Bardzo prośżę moda o nie przenoszenie watku na inny kącik, chyba że

> uzna tamten jako bardziej odpowiedni.

Wstaw auto do warsztatu (najlepiej zaprzyjaźnionego) i wyceny dokonuj tylko przy "swoim" mechaniku.

Jak oglądasz sam z "ubezpieczycielem" to właśnie takie cuda się dzieją.

Napisano

> [....]

> Masz możliwość udostępnić takie pisemko dla mnie jako wzór ??

Proszę bardzo. Oto link:

http://chomikuj.pl/Gornik2/Ubezpieczenia

Więcej masz na stronie Rzecznika (podawałem Adres). Radzę poszukać.

Napisz, czy Informacje ci się przydały.

Napisano
  • Autor

> Wstaw auto do warsztatu (najlepiej zaprzyjaźnionego) i wyceny dokonuj

> tylko przy "swoim" mechaniku.

> Jak oglądasz sam z "ubezpieczycielem" to właśnie takie cuda się

> dzieją.

Ogledziny byly robione 2 dni po zgloszeniu szkody i jest protokol.

Co do nich nie mam wiekszych zastrzezen bo wg mnie wszystko zostalo w miare dobrze opisane. Problem dotyczy kalkulacji Audatex i stawek/cen w niej zawartych, ktore jak juz pisalem sa sporo zanizone.

Auta nie mam zamiaru naprawiac tylko sprzedaje uszkodzone ale to przeciez nie oznacza, ze musze byc na calym zdarzeniu stratny. Nie chce tez na tym zarobic (bo pewnie takie opinie zaraz sie pojawia) - chce poprostu dostac za szkode tyle ile mi sie nalezy wg obowiazujacych cen i stawek, a nie wg widzimisie kogos tam z Wawy, ktory rano sie obudzil i postanowil ze dzis bedzie wpisywal w kalkulacjach stawke rbg w wysokosci 36,88PLN czyli z palca wyssane

Napisano

> Co do nich nie mam wiekszych zastrzezen bo wg mnie wszystko zostalo w

> miare dobrze opisane.

Napisałeś, że w zakresie też są "błędy"?

Rób jak chcesz, mi kilkakrotnie wzrosła wycena po odwołaniu i oględzinach w warsztacie, z mechanikiem.

Napisano
  • Autor

> Napisałeś, że w zakresie też są "błędy"?

Moze niedokladnie to okreslilem. Prosty przyklad - zakwalifikowali pokrywe bagaznika do lakierowania ale nie ma slowa o tym ze trzeba zdemontowac ramie wycieraczki. Przedni zderzak do lakierowania - z zalozonymi kratkami, tabl rejestr, blendami, kierunkowskazami itp ??? To takie blachostki ale pokazuja o co mi chodzilo, ale zbierajac wszystkie zbiera sie ladna sumka.

> Rób jak chcesz, mi kilkakrotnie wzrosła wycena po odwołaniu i

> oględzinach w warsztacie, z mechanikiem.

Gdybym nie chcial sie odwolywac to nie byloby tego tematu.

Kosztorys niezaleznego rzeczoznawcy byl robiony na podstawie protokolu ogledzin zrobionego przez TU i opiewa na kwote prawie 100% wyzsza niz kosztorys TU.

Napisano

>> Jak im wyślesz takie pisemko to z butów wyskoczą.

> Z jaką ubezpieczalnią masz problemy ?

Chyba za mało walczyłes z TU i czytałes to forum.

Czasami ubezpieczalnie maja wszystko w dupie, rzecznika, pisma, prawników, odwołania itp i zostaje tylko sąd.

Kilku z tego forum miało sprawy w sądzie z TU i wygrało, m in. JA cool.gif

Napisano

no to Cię ładnie potraktowali...

jeżeli będziesz chciał moge Ci podesłać pocztą ksero dokumentów które dostałem po szkodzie od Warty,

Warta załatwiła sprawę bardzo szybko i rzeczowo

15 grudnia szkoda ( kierowca zbiegł)

19 grudnia informacja od policji o danych sprawcy

19 grudnia zgłoszenie szkody

22 telefon od "rzeczoznawcy"

23 oględziny

5 stycznia pełen wycena przyszła do mnei pocztą

8 stycznia kasa na koncie

Walcz Robert... smile.gif

Napisano
  • Autor

> no to Cię ładnie potraktowali...

> jeżeli będziesz chciał moge Ci podesłać pocztą ksero dokumentów które

> dostałem po szkodzie od Warty,

Same skany na emaila w zupelnosci wystarcza ok.gif

Napisano

> Same skany na emaila w zupelnosci wystarcza

to jak już pisałem na IKA... wieczorkiem poleca na maila :-) ok.gif

Napisano

> Same skany na emaila w zupelnosci wystarcza

na PW poszedł link smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.