Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż zbiornika toroidalnego (umieszczenie wielozaworu)

Featured Replies

Napisano

Koledzy,

Czy taki montaż zbiornika jest prawidłowy?

281884102-DSC0095877.jpg

Od jakiegoś czasu mam BRC Sequent 24 w Peugeocie 307 2.0. Generalnie instalka chodzi bez zarzutu, niemniej czasem pojawia się problem że przy pełnym bucie przerzuca się na zasilanie benzyną. Na forum lpg.info wyczytałem że sposób montażu tak jak na przykładowej fotce jest nieprawidłowy, zbiornik powinien być zamontowany zaworem w kierunku tyłu auta żeby podczas przyspieszania nie było problemów z ciśnieniem na reduktorze. Czy naprawdę ma to takie znaczenie?

post-10449-14352499678415_thumb.jpg

Napisano

Położenie wielozaworu chyba nie.

To nie jest rakieta międzyplanetarna,że przyspieszenie ma wpływ na ciśnienie gazu w zbiorniku.

Może nie wyrabia reduktor?

Napisano
  • Autor

> Położenie wielozaworu chyba nie.

> To nie jest rakieta międzyplanetarna,że przyspieszenie ma wpływ na

> ciśnienie gazu w zbiorniku.

> Może nie wyrabia reduktor?

O ile dobrze pamiętam to reduktor jest do 130kW, także wystarczy (140KM).

Jak już wspominałem, generalnie nie ma żadnych problemów poza tym że np będąc w górach i butując po serpentynach parę razy centralka przełączyła się na benzynę.

Nie wykluczam że mogłem zatankować jakiś lipny gaz, choć staram się tankować na sieciowych stacjach.

Napisano

> Koledzy,

> Czy taki montaż zbiornika jest prawidłowy?

> Od jakiegoś czasu mam BRC Sequent 24 w Peugeocie 307 2.0. Generalnie

> instalka chodzi bez zarzutu, niemniej czasem pojawia się problem

> że przy pełnym bucie przerzuca się na zasilanie benzyną. Na

> forum lpg.info wyczytałem że sposób montażu tak jak na

> przykładowej fotce jest nieprawidłowy, zbiornik powinien być

> zamontowany zaworem w kierunku tyłu auta żeby podczas

> przyspieszania nie było problemów z ciśnieniem na reduktorze.

> Czy naprawdę ma to takie znaczenie?

Miałem podobny problem (ten sam silnik i instalka)

Regulacja u gazownika pomogła.

Pozdro

Napisano

Quote:

Od jakiegoś czasu mam BRC Sequent 24 w Peugeocie 307 2.0. Generalnie instalka chodzi bez zarzutu, niemniej czasem pojawia się problem że przy pełnym bucie przerzuca się na zasilanie benzyną

a co znaczy przy pelnym bucie ?

jakie to obroty ma silnik w momencie przelanczania sie na bene ?

bo byc mzoe tak komp gazowy ma ustawione {ze przykladowo przy 5000 lub 5500} przelancza sie na benzyne..

podjedz do gazownika zapytaj

Napisano
  • Autor

> jakie to obroty ma silnik w momencie przelanczania sie na bene ?

> bo byc mzoe tak komp gazowy ma ustawione {ze przykladowo przy 5000

> lub 5500} przelancza sie na benzyne..

> podjedz do gazownika zapytaj

Generalnie chodzi o sytuację że pedał w podłodze i przyśpieszamy od 2000-2500 obr., najczęściej przełączenie miało miejsce gdzieś pod 3500-4500 obr.

Ostatnio próbowałem doprowadzić do tej samej sytuacji ale wszystko było ok - bez problemu silnik kręcił się do 6000 podczas przyśpieszania, pracując cały czas na LPG confused.gif

Napisano

> Koledzy,

> Czy taki montaż zbiornika jest prawidłowy?

> Od jakiegoś czasu mam BRC Sequent 24 w Peugeocie 307 2.0. Generalnie

> instalka chodzi bez zarzutu, niemniej czasem pojawia się problem

> że przy pełnym bucie przerzuca się na zasilanie benzyną. Na

> forum lpg.info wyczytałem że sposób montażu tak jak na

> przykładowej fotce jest nieprawidłowy, zbiornik powinien być

> zamontowany zaworem w kierunku tyłu auta żeby podczas

> przyspieszania nie było problemów z ciśnieniem na reduktorze.

> Czy naprawdę ma to takie znaczenie?

kiedyś już ten temat poruszałem tu

i moim zdaniem większość użytkowników ma tak jak Ty i ja.

Większe przeciążenia doświadczasz przy hamowaniu niż przy przyśpieszaniu i lepiej nie odwracaj butli.

Jeżeli już czepiasz się wielozaworu to może być zabrudzony lub cewka już Ci nie domaga. Dobrze działająca cewka ma taką siłe, że na 100% wytrzyma każdą pochyłość i każde przyśpieszenie. Chyba, że traci zasilanie....ale wtedy byś to odczuwał w różnych sytuacjach. Jeszcze jedna możliwość Twój reduktor nie domaga i przy max bucie zamarza albo ciśnienie tak spada, że przełącza się na Pb. To można sprawdzić tylko i wyłącznie przez podpięcie sie interfejsem do sterownika LPG. Dajesz wtedy maxbuta na wysokich obrotach i sprawdzasz jak zachowuje się ciśnienie, temp. reduktora i co najważniejsze czy nadal sonda jest bogata.

Napisano

> Generalnie chodzi o sytuację że pedał w podłodze i przyśpieszamy od 2000-2500 obr., najczęściej przełączenie miało miejsce gdzieś pod 3500-4500 obr.

> Ostatnio próbowałem doprowadzić do tej samej sytuacji ale wszystko było ok - bez problemu silnik kręcił się do 6000 podczas przyśpieszania, pracując cały czas na LPG

A czy ma to związek z ilością gazu w zbiorniku?

Takie przyspieszanie nie jest w stanie wypalić gazu z całego przewodu pomiędzy butlą a reduktorem, więc to raczej nie to ...

Przyczyną może być sam reduktor, ale jak piszesz jest dość mocny, może być jeszcze tak, że przewód gazowy jest gdzieś zagięty za mocno i dławi przepływ gazu. Może też być brudny filtr fazy ciekłej lub lotnej (albo oba).

Trzebaby jeszcze sprawdzić ciśnienie przełaczania na benzynę - może być ustawione zbyt wysokie ...

PS. Przypomniałem sobie jeszcze, że ssak w butli może być ustawiony zbyt wysoko i przy ilości gazu np. ok. 1/3 zaczynają się chwilowe braki ...

Napisano
  • Autor

> A czy ma to związek z ilością gazu w zbiorniku?

Ciężko powiedzieć, muszę poobserwować

> Takie przyspieszanie nie jest w stanie wypalić gazu z całego przewodu

> pomiędzy butlą a reduktorem, więc to raczej nie to ...

> Przyczyną może być sam reduktor, ale jak piszesz jest dość mocny,

> może być jeszcze tak, że przewód gazowy jest gdzieś zagięty za

> mocno i dławi przepływ gazu. Może też być brudny filtr fazy

> ciekłej lub lotnej (albo oba).

Instalka ma około 5000km, więc o ile nie zatankowałem jakiegoś syfu to filtry powinny być ok. Przewód oglądałem i wygląda że wszystko jest w porządku.

> Trzebaby jeszcze sprawdzić ciśnienie przełaczania na benzynę - może

> być ustawione zbyt wysokie ...

Nie wykluczone - praktycznie nie ma sytuacji w której instalka prcechodziła by tylko na chwilę na Pb i wracała na LPG tylko od razu przerzuca na Pb i włącza brzęczyk.

> PS. Przypomniałem sobie jeszcze, że ssak w butli może być ustawiony

> zbyt wysoko i przy ilości gazu np. ok. 1/3 zaczynają się

> chwilowe braki ...

No nic, będę obserwował, do tego jutro spróbuje zrobić test przyśpieszenia na jakimś wzniesieniu ok.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Przez weekend zrobiłem kilka testów, oto wyniki :

-ani razu nie udało mi się wywołać przełączenia na benzynę podczas ostrego przyśpieszania, niezależnie czy było to na prostej/wzniesieniu; najwyraźniej wcześniej musiałem zatankować jakiś lipny gaz frown.gif

-przy małej ilości gazu (<10L lpg, butla 53L), przy wciśnięciu w podłogę auto sygnalizowało koniec gazu i przełączało się od razu na zasilanie benzyną, po dwukrotnym pstryknięciu przełącznikiem można znowu jechać na lpg pod warunkiem spokojnej jazdy.

Z lektury dokumentacji wiem że w przypadku chwilowego spadku ciśnienia sterownik powinien na chwilę przełączyć się na benzynę (dioda na czerwono) i spróbować wrócić na zasilanie LPG, przełączając się definitywnie dopiero gdy ciśnienie spadnie na tyle że nie można kontynuować jazdy przez jakiś okres czasu.

Czy takie zachowanie jak u mnie może być spowodowane właśnie montażem wielozaworu w kierunku jazdy, czy wystarczy tylko zmienić wartości w sterowniku przy jakich sterownik ma się przełączać spowrotem na benzynę ?

Napisano

U mnie pomogla zmiana w komputerze minimalnego cisnienia przy jakim przelacza sie na benzynke.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> U mnie pomogla zmiana w komputerze minimalnego cisnienia przy jakim

> przelacza sie na benzynke.

Odgrzewam smile.gif

Wczoraj byłem z wizytą u gazowników.

Dla świętego spokoju wymotnowali wielozawór, ale nie stwierdzono żadnych uszkodzeń/zagięcia rurki itd.

Zmienili minimalne ciśnienie na 0,5 Bar (było 0,7) i narazie wszystko wygląda ok. Zobaczymy jak będzie przy mniejszej ilości LPG w zbiorniku confused.gif

Narazie nie zdecydowałem się na odwrócenie butli gdyż wiązałoby się to niestety z wycięciem następnego otworu w bagażniku frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.