Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Passat B5 1.6. Szukam rozwiązań niekonwencjonalnych

Featured Replies

Napisano

Witam użytkowników VolksWagenów

Zapytać się chciałem o jedną rzecz.

Mój tatko posiada VW passata Varianta B5 3B z końca 98r silnik kichowaty jak na tą masę bo 1.6 ale... do sedna sprawy, komputer wykazuje awarię przepływki i silniczka krokowego przepustnicy (o ile dobrze pamiętam) i są problemy takie że:

- auto potrafi sobie zgasnąć w dowolnym momencie na wolnych obrotach, ale nigdy gdy się stoi. Od czego tak może być?

- spalanie na poziomie 10l/100km bez względu na to czy miasto czy trasa. Wina przepływomierza?

Świece, przewody mają jakieś 10kkm, filtry, olej zmienione tydzień temu.

A propos przepływomierza lepiej kupić używany czy zamiennik ? Cena 1500zł oryginału w sklepie jest kosmiczna, na alledrogo cenowo ten element przedstawia się o wiele lepiej, a ja bym swoją padakę wyremontował na lux za tą kasę smile.gif

Jeszcze coś, pęknięty jest kolektor wylotowy od góry, na zimnym silniku widać jak wali spalinami, gdy się nagrzeje pęknięcie znika wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

Ale przepraszam o co prosisz???

Skoro takie usterki zostały zdiagnozowane to trzeba je usunąć. Przepływke możesz kupić zamiennik z allegro. jak już wszystko wymienisz a sytuacja się nie zmieni to dopiero wtedy można ewentualnie coś radzić a tak niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Ale przepraszam o co prosisz???

> Skoro takie usterki zostały zdiagnozowane to trzeba je usunąć.

> Przepływke możesz kupić zamiennik z allegro. jak już wszystko

> wymienisz a sytuacja się nie zmieni to dopiero wtedy można

> ewentualnie coś radzić a tak

A powiedz mi czy po wymianie przepływomierza trzeba będzie kasować błąd?

Napisano

> Ale przepraszam o co prosisz???

> Skoro takie usterki zostały zdiagnozowane to trzeba je usunąć.

> Przepływke możesz kupić zamiennik z allegro. jak już wszystko

> wymienisz a sytuacja się nie zmieni to dopiero wtedy można

> ewentualnie coś radzić a tak

Z zamiennikami przeplywomierzy z allegro mocno bym uwazal. I kupil tylko zamiennik markowy.

Napisano

> są problemy takie że:

> - auto potrafi sobie zgasnąć w dowolnym momencie na wolnych obrotach,

> ale nigdy gdy się stoi. Od czego tak może być?

LPG jest???

Napisano
  • Autor

> LPG jest???

Nie ma.

Napisano
  • Autor

> Z zamiennikami przeplywomierzy z allegro mocno bym uwazal. I kupil

> tylko zamiennik markowy.

Dzięki

A czy mam rację że przepływomierz musi być dokładnie taki sam mimo że gniazdo będzie takie same? Bo tak jak przeglądam katalogi to w zależności od komputera są różne przepływomierze i wychaczyłem na allegro z demontażu, niby sprawny za 210zł z przesyłką Hitachi o tych samych oznaczeniach co u taty siedzi.

Napisano

przepływomierz w ASO kosztuje ok 400zł ze zwrotem starego oryginalnego, bez zwrotu ok x2, nie polecam używek z allegro bo kupisz to samo co masz lub posłuży Ci b.krótko.

Napisano
  • Autor

> przepływomierz w ASO kosztuje ok 400zł ze zwrotem starego

> oryginalnego, bez zwrotu ok x2

Dokładnie 400zł usłyszałem za orginał przy zwrocie starego w zwykłym sklepie motoryzacyjnym, a 1500zł bez zwrotu. Czy jeśli zamówie przepływkę w ASO Skody nie będą mieli problemów ze ściągnięciem?

>nie polecam używek z allegro bo kupisz to samo co masz lub posłuży Ci b.krótko.

ok.gif

A ogólnie to od czego one się "kończą"?

Napisano

to troche przycinają na tym interesie bez zwrotu u mnie w ASO ok 800-900zł ale nie 1500zł icon_rolleyes.gif

często padają jak sie nie dba o wymiane filtru powietrza..

• 9 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam, bo zostały poczynione wymiany części które generowały błędy, jednak praca silnika wcale się nie poprawiła.

Nadal jara jak smok, nadal gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowań i dalej błąd przepływki...

Co dalej z tym zrobić ?

Napisano

> Odgrzewam, bo zostały poczynione wymiany części które generowały

> błędy, jednak praca silnika wcale się nie poprawiła.

> Nadal jara jak smok, nadal gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowań i

> dalej błąd przepływki...

> Co dalej z tym zrobić ?

A za przeplywomierzem wszystko jest szczelne?

Napisano
  • Autor

> A za przeplywomierzem wszystko jest szczelne?

Tak, ale jeszcze raz to sprawdzimy.

Napisano

> Tak, ale jeszcze raz to sprawdzimy.

Warto tez sprawdzic jakie wartosci na poszczegolnych kablach do przeplywki powinny byc a jakie sa. Moze to nie sama przeplywka padla tylko cos glebiej.

Napisano

> Tak, ale jeszcze raz to sprawdzimy.

Troche sie od dupy strony do tego ten wasz macher zabiera, zamiast wymieniac elementy trzeba najpierw dokladnie zdiagnowowac usterke. Pozdlaczyc vaga i pojezdzic z nim zapisujac logi. Po przeanalizowaniu logow powinno byc widac ktore parametry pracy odbiegaja od normy. Bledy przeplywki i silniczka przepustnicy rownie dobrze moga powpdowac pognite kable, albo skorodowane zlacza.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Troche sie od dupy strony do tego ten wasz macher zabiera.

Sami to robimy 270751858-jezyk.gif Ojciec jeździ do znajomka na komputer, ale biedak nie ma możliwości wrzucenia go do samochodu bo to stacjonarny komp...

Jak się okaże że stara przepływka jest dobra, a coś moje przeczucie podpowiada mi że tak, to pewnie sprzedam tą nową po kosztach.

Napisano

> Sami to robimy Ojciec jeździ do znajomka na komputer, ale biedak nie

> ma możliwości wrzucenia go do samochodu bo to stacjonarny

> komp...

> Jak się okaże że stara przepływka jest dobra, a coś moje przeczucie

> podpowiada mi że tak, to pewnie sprzedam tą nową po kosztach.

Wypozyczyc laptopa za browara i robic testym byle nie toshiba grinser006.gif bo vag raczej nie bedzie dzialal.

Pozdrawiam

Napisano

> Wypozyczyc laptopa za browara i robic testym byle nie toshiba bo vag

> raczej nie bedzie dzialal.

> Pozdrawiam

?

mam Toshibe i działa spineyes.gif

rozumiem, że bardziej chodziło Ci o zainstalowany soft.. z tego co wiem to nawet pod vista nie ma ani z vag-com ani z polskim vagiem problemu

Napisano

> ?

> mam Toshibe i działa

> rozumiem, że bardziej chodziło Ci o zainstalowany soft.. z tego co

> wiem to nawet pod vista nie ma ani z vag-com ani z polskim

> vagiem problemu

Nie do konca poczytaj np na elektrodzie jaki laptop do diagnostyki, zobaczyszile problemow maja ludzie z toschibami, mialem juz kilka roznych i dell to jedyny na ktorym wszystko dziala. Np tacho pro nie dzialalo na ibm, uzywalem jakiejs tecry to znow byl problem z vag comanderem. Nie chce urazic posiadacza takiego czy innego kompa, nie wiem czy z kazdym egzemplarzem benda problemy. Po prostu mam troszke doswiadczenia w temacie wiec sie nim dziele.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.