Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana termostatu w 1.4 8v

Featured Replies

Napisano

Witam,

wymieniałem dziś kumplowi termostat w silniku 1.4 8v . Zdjąłem górne koło paska,

odkręciłem obudowę paska, wymieniłem termostat i złożyłem w kolejności odwrotnej. Moje pytanie jest takie, czy po założeniu górnego koła i ułożeniu paska tak jak przed demontażem zmienia się coś w fazach rozrządu silnika?? U mnie po takiej operacji punkt trafia w punkt, u kolegi wystąpiło delikatne przesunięcie w przód, kiedy przesunąłem pasek na kole o jeden ząbek punkt był z drugiej strony strzałki na obudowie rozrządu... Czy w takiej sytuacji należy wyregulować trafność punktów rolką napinacza?? hmm.gif

Napisano

raczej to moze zalezec jak kolega napinal pasek czy obracales kolem czy gornym kolem rozrzadu takze wrzuc bieg obroc prawym kolem zeby pasek zrobil ze dwa obroty i zobaczysz ja sie ulozyl i jak jest napiety smile.gif

Napisano

> raczej to moze zalezec jak kolega napinal pasek czy obracales kolem

> czy gornym kolem rozrzadu takze wrzuc bieg obroc prawym kolem

> zeby pasek zrobil ze dwa obroty i zobaczysz ja sie ulozyl i jak

> jest napiety

Dokładnie potwierdzam. Tak samo miałem jak u siebie wymieniałem termostat. Bez strachu wszystko wporzo powinno być.

Napisano
  • Autor

Dziś z kolei wymieniałem termostat w swojej asterce, wrzuciłem wahlera ale otwiera się za wcześnie, w ogóle w mojej astrze nigdy żaden termostat nie otwierał się w okolicach 90*, zawsze wiele wcześniej... Co może być tego przyczyną?? Mierzyłem temperaturę na wlocie do chłodnicy i płyn ma około 80*, uzyskanie wyższej temperatury jest praktycznie niemożliwe... frown.gif

Napisano

> Dziś z kolei wymieniałem termostat w swojej asterce, wrzuciłem

> wahlera ale otwiera się za wcześnie, w ogóle w mojej astrze

> nigdy żaden termostat nie otwierał się w okolicach 90*, zawsze

> wiele wcześniej... Co może być tego przyczyną?? Mierzyłem

> temperaturę na wlocie do chłodnicy i płyn ma około 80*,

> uzyskanie wyższej temperatury jest praktycznie niemożliwe...

Jak dobrze pamietam to dobry termostat otwiera sie w pelni cos okolo 87*. Takze jak ci sie tak otwiera to tylko sie cieszyc bo silnik zawsze dogrzany bedzie.

Napisano

> u kolegi wystąpiło delikatne przesunięcie

> w przód, kiedy przesunąłem pasek na kole o jeden ząbek punkt był

> z drugiej strony strzałki na obudowie rozrządu...

Coś takiego może wystąpić jeśli pasek się trochę wyciągnie.

Dłuższy pasek, więc górne kółko obraca się delikatnie w prawą stronę. Znaczek na obudowie rozrządu będzie wtedy po prawej stronie znaczka na górnym kole.

> w mojej astrze nigdy żaden termostat nie otwierał się w okolicach > 90*, zawsze wiele wcześniej.

Zakładam, że wg zegarów. Może stabilizator napięcia szwankuje, albo jest gdzieś problem z wtyczkami po drodze od czujnika do zegarów. U mnie termostat otwiera się o grubość kreski nad 90* (zegary 50l/100*C). Zegary wskazują temp. orientacyjnie, nie są zbyt dokładne. Musiałbyś mieć wielkiego pecha żeby kilka termostatów z rzędu było padniętych.

Na kołnierzu termostatu jest wybita temp. początku otwarcia.

W Twoim wypadku 92*C.

Napisano

> Coś takiego może wystąpić jeśli pasek się trochę wyciągnie.

Etzold nawet pisze jak ustawić napinacz/pompę kiedy powtórnie zakłada się ten sam pasek.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Coś takiego może wystąpić jeśli pasek się trochę wyciągnie.

> Dłuższy pasek, więc górne kółko obraca się delikatnie w prawą stronę.

> Znaczek na obudowie rozrządu będzie wtedy po prawej stronie

> znaczka na górnym kole.

> Zakładam, że wg zegarów. Może stabilizator napięcia szwankuje, albo

> jest gdzieś problem z wtyczkami po drodze od czujnika do

> zegarów. U mnie termostat otwiera się o grubość kreski nad 90*

> (zegary 50l/100*C). Zegary wskazują temp. orientacyjnie, nie są

> zbyt dokładne. Musiałbyś mieć wielkiego pecha żeby kilka

> termostatów z rzędu było padniętych.

> Na kołnierzu termostatu jest wybita temp. początku otwarcia.

> W Twoim wypadku 92*C.

Koledzy po odpaleniu auta chłodnica robi się letnia już po ok. minucie pracy silnika, więc płyn przepływa, dwa termostaty Wahlera jeden poszedł do astry kolegi drugi do mojej, u niego węże zimne do otwarcia (robią się momentalnie gorące)... Nie wiem co jest z moją asterka, ale miałem już 3 termostaty i każdy otwierał się bardzo wcześnie... Mierzyłem temperaturę chłodnicy przy wlocie cieczy i jest ok.78*, gazowanie, szybka jazda podniosła temp ledwo do 80*, przy czym temp na wskaźniku na pierwszej kresce (wskaźniki 50l/110*), czyli wskazania prawidłowe.... Astra kolegi bardzo ładnie grzeje kabinę już po ok. 1,5km jazdy, moja po 4 km i do tego dość słabo:-( Co ciekawe kiedy dziś stary termostat wrzuciłem do rondelka z wodą i zacząłem ogrzewać na kuchni gazowej, termostat zaczął się otwierać chwilę przed wrzeniem wody, więc wskazywałoby na ok 90* (dosłownie za kilka chwil woda zaczęła się gotować). Nie wiem co jest nie tak z moimi termostatami, ale dla mnie to zagadka frown.gif Zastanawiałem się czy płyn może jakoś opływać termostat, ale przecież jest uszczelka, więc fizycznie to mało prawdopodobne... hmm.gif

Napisano

> Zastanawiałem się czy płyn może jakoś opływać termostat, ale

> przecież jest uszczelka, więc fizycznie to mało prawdopodobne...

pod warunkiem ze gniazdo jest nie porysowane badz zakamienione . jak mawiaja hydraulicy woda nie g...o droge zawsze znajdzie . sprobuj zalozyc na silikon tylko pozwol mu dobrze wyschnac przed zalaniem ukladu .i upewnij sie czy obudowa napewno dobrrze dociska termostat do gniazda

Napisano
  • Autor

> pod warunkiem ze gniazdo jest nie porysowane badz zakamienione . jak

> mawiaja hydraulicy woda nie g...o droge zawsze znajdzie .

> sprobuj zalozyc na silikon tylko pozwol mu dobrze wyschnac przed

> zalaniem ukladu .i upewnij sie czy obudowa napewno dobrrze

> dociska termostat do gniazda

u mnie obudowa termostatu dobrze dociska do głowicy, właściwie bez żadnego oporu, wychodziłoby na to że gniazdo termostatu jest za głębokie?? Z drugiej strony , gdy na wskaźniku temp. dochodzi do ok.80*, termostat sie otwiera bo wskaźnik widocznie opada, po chwili znów wędruje w górę... Przy zmierzonych miernikiem 80* termostat jest już otwarty a zasilanie i odpływ chłodnicy gorące, wiec sprawa pozostaje niewiadomą...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.