Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka kontroli silnika

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj zapaliła mi się kontrolka jak w temacie wiem że związane to jest z układem zapłonu/zasilania . czy miał ktoś już taki problem ,wiem że to jak wrózenie z fusów ale co mogło powiedzieć 30.GIF.Po zgaszeniu silnika i ponownym rozruchu świeci się cały czas.Czy może to być związane że jechałem na gazie.Przypominam sobie że kiedyś jadąc też się zapaliła ale tylko na sekundę .I najważniejsze ile można z tym jeżdzić bo jestem umówiony na koniec tygodnia na examiner.

Napisano

...wiem że to jak wrózenie z fusów...

No to skoro wiesz, to po co pytanie wink.gif

A na poważnie powodów może być pewnie tyle ile jest kodów błędów ECU. Mnie to dotknęło gdy falowały mi obroty i parę razy auto samo zdechło. Powodem kontrolki wg diagnosty było nagromadzenie się błędów o bardzo niskich obrotach (zapewne pojawiały się przy tym niekontrolowanym zdychaniu).

Skoro jesteś umówiony na examiner to pewnie się dowiesz co i jak.

Napisano

> Czy może to być związane że jechałem na gazie.Przypominam

> sobie że kiedyś jadąc też się zapaliła ale tylko na sekundę .

U mnie takie anomalie były powodowane źle dostrojoną instalacją gazową.

>I najważniejsze ile można z tym jeżdzić bo jestem umówiony na

> koniec tygodnia na examiner.

Bywało,że jeździłem i parę miesięcy.

Napisano

Co do instalacji gazowej to niezależnie od auta kontrolka potrafi się lampić np przy zbyt ubogiej mieszance.

Napisano
  • Autor

Bywało,że jeździłem i parę miesięcy

Znaczy sie zapalasz auto kontrolka nie gaśnie i jeżdzisz hmm.gif

Napisano

> Znaczy sie zapalasz auto kontrolka nie gaśnie i jeżdzisz

Tak.Ale to jest moje auto.

Napisano

> Bywało,że jeździłem i parę miesięcy

> Znaczy sie zapalasz auto kontrolka nie gaśnie i jeżdzisz

nie stresuj się - zatankowałeś słabe paliwo - stawiam, że do piątku kontrolka Ci zgaśnie ok.gif. Examiner może se darować- nic nie wykryje.

Nie stresuj się również, jak przełączysz na benzyne i dalej będzie święcić, bo stawiam piwko, że tak będzie. Sonda po prostu musi "dojść do siebie" grinser006.gif

Napisano

> Co do instalacji gazowej to niezależnie od auta kontrolka potrafi się

> lampić np przy zbyt ubogiej mieszance.

Potwierdzam miałem to ostatnio podczas ostrego przyśpiesznia na gazie wyskoczył mi błąd i nie chciał potem zgasnąć ani się usunąć. Podłączenie do examinera wykazało ubogą mieszankę i potrzeba było wgrać nowe ustawienia fabryczne i jak narazie jest OKI. 270635636-JUMP2.gif

stilak 1.6 16V LPG 5D 20.GIF

Napisano
  • Autor

Paliwo tankuje cały czas na tej samej stacji do tej pory nie było żadnych problemów waytogo.gif

na examiner i tak jadę bo muszę zrobić regulację nasadki a to miało być tak przy "okazji" beksa.gif

Od jutra pojeżdże na benzynie zobaczę czy zgaśnie -oby blagam.gif

>Potwierdzam miałem to ostatnio podczas ostrego przyśpiesznia na gazie wyskoczył mi błąd i nie chciał potem zgasnąć ani się usunąć. Podłączenie do examinera wykazało ubogą mieszankę i potrzeba było wgrać nowe ustawienia fabryczne i jak narazie jest OKI.

Trochę mnie uspokoiłeś -jest nadzieja że samo przejdzie jak katar rotfl.gif

Napisano

> Trochę mnie uspokoiłeś -jest nadzieja że samo przejdzie jak katar

To ja trochę zestresuję, u mnie examiner pokazał padniętą sonde lambde(tą za katalizatorem). W ASO sonda do 1,6 650 pln + wymiana sick.gif

Napisano

U mnie się zapliła 1,5 miesiąca temu i paliła się do 5-zapalenia silnika. Potem zgasła i już się nie zapaliła. Trzy tygodnie po tym fakcie byłem w ASO na przeglądzie i examiner nie wykazał żadnych błędów w pamięci (mam wydruk). Raczej stawiam na paliwo (NESTE), bo instalacji gazowej nie mam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.