Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C 1.8

Featured Replies

Napisano

> Witam

> Przymierzam się do zakupu Opla Vectry C z silnikiem 1.8 16V benzyna,i

> szukam użytkowników takiej Vectry. Jak kształtują się koszty

> utrzymania takiej Vectry? Jak ze spalaniem (faktycznym) w

> mieście, trasie i 50/50.

> I co możecie powiedzieć o tym ogłoszeniu

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7611239

Co do uzytkowania to sie wypowiem bo nie uzywam takiego, ale na pewno 2002 rok to z tych rocznikow gdzie zawiecha wymaga ciaglej kontroli, a co do samochodu z ogloszenia to smierdzi mi on picowaniem pod sprzedaz:

- kolpaki nowiutkie bez sladow uzytkowania przez 183000

- radyjko mi tez jakos nie pasuje do calosci

no i w takim przypadku blaszka tez nalezy dobrze sprawdzic czy byla bita czy tylko odpicowana do sprzedazy.

Napisano

Osobiście to bym tej Vectry nie kupił, bo już na pierwszy rzut oka widać, że to podstawowa wersja np. po wyświetlaczu TID. Ogólnie silnik będzie trochę słaby, bo 125km w benzynie i przy takiej masie auta szału nie robi niestety. Na Twoim miejscu rozejrzałbym się za jakimś 1.9 CDTI 120/150KM.

Napisano

A jeździłeś, że wiesz? 125KM będzie takie akuratnie. Męczy się czasami to moje 1.6. zlosnik.gif Do tego 1.9CDTI były montowane od 2005r więc i cena sporo w górę.

Napisano

> Osobiście to bym tej Vectry nie kupił, bo już na pierwszy rzut oka widać, że to podstawowa wersja np. po wyświetlaczu TID. Ogólnie silnik będzie trochę słaby, bo 125km w benzynie i przy takiej masie auta szału nie robi niestety. Na Twoim miejscu

> rozejrzałbym się za jakimś 1.9 CDTI 120/150KM.

tak sie sklada ze brat jezdzil taka, sluzbowka, w trasy.

i nigdy nie slyszalem zeby mowil o meczeniu.

fakt, ze nie kozakuje, ale nigdy nie narzekal, wrecz sobie chwalil. za zawieche, wygodne fotele itp.

teraz jezdzi focusem II w 1,8 dyzlu, i jeszcze dobrego slowa nie slyszalem, a to nie pierwszy diesel jakim jezdzil, a z opli przerabial Astre II i III w benzynie

Napisano

> tak sie sklada ze brat jezdzil taka, sluzbowka, w trasy.

> i nigdy nie slyszalem zeby mowil o meczeniu.

> fakt, ze nie kozakuje, ale nigdy nie narzekal, wrecz sobie chwalil.

> za zawieche, wygodne fotele itp.

> teraz jezdzi focusem II w 1,8 dyzlu, i jeszcze dobrego slowa nie

> slyszalem, a to nie pierwszy diesel jakim jezdzil, a z opli

> przerabial Astre II i III w benzynie

Tak się składa, że ostatnio miałem okazję się przejechać VC sedanem 1.8 125KM i jakieś odczucia i porównanie do swojej mam. A więc wg mnie nie jest wcale tak źle z dynamiką. Przy jeździe miejskiej to w zasadzie nie ma żadnej rożnicy, i tak wleczesz się w korkach albo z prędkościami 40-60km/h. Chyba, ze zawsze musisz być pierwszy na następnych światłach. W trasie rożnicę czuć wyraźną ale gruuubą przesadą jest mowienie, ze to w tej budzie za mały silnik. Spokojnie można jechać i wyprzedzać przy prędkosciach powyżej 100km/h chyba, ze ktoś lubi wrażenia i wyprzedzanie jak ma się 100 m wolnego z przodu, wtedy to polecam motory. Silniczek pracuje cicho i kulturalnie a autko w trasie zauważyłem, ze potrafi spokojnie zejść do 6,5 l/100km. W mieście nie wiem alewłaściciel mówił, ze 10 nieprzekracza.

Wg mnie fajny silniczek dla niewymagających i jeżdżacych spokojnie.

Najbardziej podobają mi się opinie tych co nigdy tym nie jechali a sami ujeżdżają w danym momencie 90 konne potwory ważące po 1000-1200kg.

Napisano
  • Autor

Niestety z byt mało robię km rocznie by kupować diesla bo max to 15000, a na niezajechana wersje diesla to trzeba mieć z 35k. Ktoś wspominał o zawieszeniu że trzeba kontrolować, co z nim jest nie tak? Czy późniejsze wersje miały poprawione zawieszenie? Jak z rudą? Czy wersje benzynowe posiadają dwumase?

Napisano

> Niestety z byt mało robię km rocznie by kupować diesla bo

ale ja nie namawiam chociaż ja robię niewiele więcej (18-20kkm), disela kupiłem dla przyjemności spineyes.gif

> max to

> 15000, a na niezajechana wersje diesla to trzeba mieć z 35k.

> Ktoś wspominał o zawieszeniu że trzeba kontrolować, co z nim

> jest nie tak? Czy późniejsze wersje miały poprawione

nie wiem, ja mam 108 tys km przebiegu i wszystko w zawieszeniu jeszcze oryginalne, na razie cicho i nic się z nim nie dzieje.

> zawieszenie? Jak z rudą? Czy wersje benzynowe posiadają dwumase?

1.8 nie ma dwumasy, mocniejsze zdaje się, że mają

Napisano

> Niestety z byt mało robię km rocznie by kupować diesla bo max to

> 15000, a na niezajechana wersje diesla to trzeba mieć z 35k.

> Ktoś wspominał o zawieszeniu że trzeba kontrolować, co z nim

> jest nie tak? Czy późniejsze wersje miały poprawione

> zawieszenie? Jak z rudą? Czy wersje benzynowe posiadają dwumase?

Ja polecam 1.8 VVT 140KM - bardzo fajnie jezdzi i logicznie pali waytogo.gif. Dwumasy nie ma biglaugh.gif.

Napisano

> Ja polecam 1.8 VVT 140KM - bardzo fajnie jezdzi i logicznie pali .

> Dwumasy nie ma .

Te silniki chyba pojawily sie dosc pozno hmm.gif Slyszalem ze ze wzgledu na system regulacji faz rozrzadu sa jakies trudnosci eksploatacyjne na lpg hmm.gif Moze ktos cos wiecej wie na ten temat? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Te silniki chyba pojawily sie dosc pozno Slyszalem ze ze wzgledu na

> system regulacji faz rozrzadu sa jakies trudnosci eksploatacyjne

> na lpg Moze ktos cos wiecej wie na ten temat?

A kiedy były montowane takie silniki w Oplu? myślałem że Toyota stosuje takie silniki. Na alledrogo nic nie znalazłem.

Napisano

> Witam

> Przymierzam się do zakupu Opla Vectry C z silnikiem 1.8 16V benzyna,i

> szukam użytkowników takiej Vectry. Jak kształtują się koszty

> utrzymania takiej Vectry? Jak ze spalaniem (faktycznym) w

> mieście, trasie i 50/50.

> I co możecie powiedzieć o tym ogłoszeniu

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7611239

Najdroższym elementem tego auta jest ubezpieczenie :-) a poza tym jak na przejechane 125k jakoś się trzyma. Z wad tego auta mogę powiedzieć tylko, że jak dla mnie jest bezpłciowe w środku. Maksymalnie wkurzają mnie kierunkowskazy, które żyją swoim życiem. Ponadto coś w zawieszeniu już puka (jakieś gumy do wymiany - tanie jak barszcz), termostat do wymiany, gałka zmiany biegów wylatuje, fotel kierowcy się przeciera, obroty po rozgrzaniu silnika falują. Auto rocznik 2005 (grudzień).

Co do mocy - auto sprawia wrażenie zamulonego, ale wyprzedzać można spokojnie dopóki wskazówka obrotomierza nie przekracza 4krpm.

Spalanie w mieście około 10litrów. Poza miastem niewiele jeżdżę, dlatego nie mierzyłem.

Napisano

> A kiedy były montowane takie silniki w Oplu? myślałem że Toyota

> stosuje takie silniki. Na alledrogo nic nie znalazłem.

Na mobile.de jest kilka egzemplarzy.

Wg. AŚ nr. 43/2008 (poradnik eksploatacyjny dla właścicieli Opli) wzmocniony silnik 1.8 jest w Vectrach od 2006 roku modelowego:

140KM/6300obr/min

175Nm/3800obr/min

210km/h

10,7s/0-100km/h

9,9/5,6/7,2l/100km

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Jak kształtują się koszty utrzymania takiej Vectry?

Vectra jest niestety droga w utrzymaniu (w stosunku do Vectry B jest około 60-90% droższa)

Mam na myśli części, ewentualne naprawy itp. Diagnostykę zrobić trzeba zawsze w ASO a to kosztuje frown.gif

W VC często pada CIM (koszt około 2-3 tys zł ). Słabe są też szyby przednie pękają od byle kamyczka (koszt 450-1600 zł - zależy jaka szyba i gdzie wymieniana). Zawieszenie też potrafi po kieszeni pociągnąć. Zaletą VC (w moim przypadku) jest niskie spalanie (nie przekracza wartości podanych przez producenta a często jest mniejsze). Do tego ubezpieczenie które też nie jest tanie i masz jakiś obraz kosztów utrzymania Vectry.

W autach innych producentów tez to nie wygląda wesoło.

Tania to jest tylko Vectra B i tu polecam silnik 2,0 16V.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.