Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozkminamy ABS

Featured Replies

Napisano

Wyjdźmy od faktu:

ABS przestał działać

Teraz trochę informacji:

- kontrolka ABS jest martwa. Nie zapala się po przekręceniu kluczyka do zapłonu - w ogóle się nie świeci. JEST SPRAWNA, bo przy gaszeniu silnika czasami lekko mrugnie.

- błąd odczytany to C1232 i lakoniczna informacja: "sygnał zbyt niski"

- poszukiwania błędu C1232 dały takie rezultaty:

1. "C1232 - Left Front Wheel Speed Circuit Open or Shorted", niestety dotyczy to "GM - Chevrolet - GMC Chassis Codes"

oraz

2 ."C1232 Speed Wheel Sensor Rear Center Input Short Circuit To Battery ", to z kolei dla "Forda".

Komp diagnostyczny informował, że kontrolka ABSu się świeci (oczywiście na tablicy była zgaszona, a wiemy że jest sprawna). Nawet jej wymuszone gaszenie/zapalanie sygnalizowane na kompie nie przyniosło rezultatu.

Żaden inny błąd w samochodzie nie był sygnalizowany winner.gif

Wiecie może co za licho?

Napisano

przyłożenie plusa na linię powoduje zapalenie lampeczki?

Napisano
  • Autor

> przyłożenie plusa na linię powoduje zapalenie lampeczki?

Przełóż to na polski blush.gif. Przez egzaminera nie dało się zmusić lampki do zapalenia - ten sygnalizował, że się świeci, ale kłamał. hehe.gif

Gdzie mam tego "+" przyłożyć i jakich mi to informacji dostarczy? confused.gif

Napisano

. Przez egzaminera nie dało się zmusić lampki do

> zapalenia

Jestes pewien ,ze to był egzaminer?

Napisano
  • Autor

> . Przez egzaminera nie dało się zmusić lampki do

> Jestes pewien ,ze to był egzaminer?

Dla mnie każdy komp diagnostyczny, który mogę połączyć się z ECU to "egzaminer" grinser006.gif

Jeżeli nie był to "egzeminer" a posiadał funkcję diagnostyki, kasowania błędów i wymuszania pewnych zachowań to co?

Napisano

> Dla mnie każdy komp diagnostyczny, który mogę połączyć się z ECU to

> "egzaminer"

> Jeżeli nie był to "egzeminer" a posiadał funkcję diagnostyki,

> kasowania błędów i wymuszania pewnych zachowań to co?

a miał oscyloskop?

Napisano
  • Autor

> a miał oscyloskop?

Nie wiem, nie znam się, zabiegany jestem. confused.gif

Porzućmy kwestię, czy to był "egzaminer" czy nie - da się rozkminić po tych błędach, co się stało że się zesrało?

Napisano

> Przełóż to na polski . Przez egzaminera nie dało się zmusić lampki do

> zapalenia - ten sygnalizował, że się świeci, ale kłamał.

> Gdzie mam tego "+" przyłożyć i jakich mi to informacji dostarczy?

+12V na pin w liczniku i patrzysz czy się pali...

potem decydujesz czy wymieniasz kabel czy lutujesz diodę...

Napisano

> Nie wiem, nie znam się, zabiegany jestem.

> Porzućmy kwestię, czy to był "egzaminer" czy nie - da się rozkminić

> po tych błędach, co się stało że się zesrało?

akumulator masz dobry?

Napisano
  • Autor

> akumulator masz dobry?

Rewelacyjny - mrozy na Mazowszu przetrwałem. idea.gif

Napisano
  • Autor

> +12V na pin w liczniku i patrzysz czy się pali...

> potem decydujesz czy wymieniasz kabel czy lutujesz diodę...

"JEST SPRAWNA, bo przy gaszeniu silnika czasami lekko mrugnie."

idea.gif

Napisano

> "JEST SPRAWNA, bo przy gaszeniu silnika czasami lekko mrugnie."

to wtykasz +12 na wtyku od sterownika i patrzysz czy cała linia jest sprawna czy kleknął komputerek...

Napisano

> Rewelacyjny - mrozy na Mazowszu przetrwałem.

zasadniczo nie masz ruchu... jeśli linia komputer-licznik jest sprawna a wszystkie piny wyczyściłeś to trzeba się oswajać, że sterownik zjebensa dokonał żywota...

plus do niego jest tak jebitny jak moja noga a masa jest prawie przyspawana do karoserii...

Napisano
  • Autor

> zasadniczo nie masz ruchu... jeśli linia komputer-licznik jest

> sprawna a wszystkie piny wyczyściłeś to trzeba się oswajać, że

> sterownik zjebensa dokonał żywota...

> plus do niego jest tak jebitny jak moja noga a masa jest prawie

> przyspawana do karoserii...

Pokaż jeszcze mociumpanie gdzie podać te 12v co by przetestować wg opisu.

A te błędy co wywaliło nic nie mówią? I dlaczego są to błędy GM i Forda, a do g-py Fiata nie mogę znaleźć crazy.gif

Napisano

> Pokaż jeszcze mociumpanie gdzie podać te 12v co by przetestować wg

> opisu.

weź manuala i zobacz który kabel idzie do licznika...

> A te błędy co wywaliło nic nie mówią?

nic...

Napisano

> Pokaż jeszcze mociumpanie gdzie podać te 12v co by przetestować wg

> opisu.

> A te błędy co wywaliło nic nie mówią? I dlaczego są to błędy GM i

> Forda, a do g-py Fiata nie mogę znaleźć

Diagnozowałeś jakimś gównianym kompem co nawet błędów normalnie nie umie pokazać.

Napisano
  • Autor

> Diagnozowałeś jakimś gównianym kompem co nawet błędów normalnie nie

> umie pokazać.

Pewnie masz rację - na odległość smirk.gif. Powiem w serwisie, żeby kupili diwajs za 200zł z allegro, a nie komp diagnostyczny za kilka klocków. idea.gif

Napisano

> Pewnie masz rację - na odległość . Powiem w serwisie, żeby kupili

> diwajs za 200zł z allegro, a nie komp diagnostyczny za kilka

> klocków.

no ale taka prawda.....najprostszy euroscan pokazuje błędy w tak czytelnej formie że bez problemu wiadomo co co kaman....

Co do warsztatów to używają różnych sprzętów...w zaprzyjaźnionym mają KTSa i Texe, i oba pokazują błędy w czytelnym formacie.

Napisano

> "JEST SPRAWNA, bo przy gaszeniu silnika czasami lekko mrugnie."

To nic nie znaczy. Napięcie na kontrolkę(14) idzie ze stacyjki(11) przez skrzynkę bezpieczników (8) na rysunku obwód zaznaczony żółtym kółkiem. Jeżeli całość jest sprawna to musi świecić zawsze ponieważ rezystor zamyka obwód z masą. Chodzi o rezystor który jest w zespole (14) czyli na desce roździelczej.

Sugnał z centralki ABS wychodzi z kostki pin nr 18 czerwone kółko i pojawienie się tam napięcia powoduje zgaśnięcie kontrolki.

281924832-abs.JPG

Przykład na centralce Lukas w maryśce

palacz.gif Wniosek !jeżeli kontrolka nie świeci to

1 zepsuła się

2 nie dostaje napięcia

3 nie dostaje masy

4 centralka ABS wysyła cały czas napięcie na kontrolkę

Usterki 1,2,3 dotyczą zestawu wskaźników a nie centralki ABS.

Usterka nr 4 łatwa do stwierdzenia wyjmując bezpiecznik ABS.

Jeżeli po wyjęciu bezpiecznika zapali sie kontrolka to dupła centralka

skromny.gif

post-91846-14352499852133_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dwa słowa wyjaśnienia.

Nie zrobiłem żadnych testów, które mi podpowiedzieliście blush.gif - najpierw byłem chory, a potem pogoda skutecznie zniechęciła mnie do grzebania pod maską.

Dziś spadł w Wawce śnieg, co w połączeniu z moimi letnimi oponami dało wyśmienity materiał do testowania zarówno "martwego ABSu" jak i nowych bębnów biglaugh.gif. I tu niespodzianka, przy ostrym hamowaniu na śnieżnej brei pedał hamulca "kopie", lekko ale "kopie". Trudno mi stwierdzić, czy "kopie" prawidłowo, ale dobrze wyczuwalne jest pukanie w podeszwę buta winner.gif, a koła ni to blokują ni to się kręcą podczas hamowania. niewiem.gif

Żeby nie było za łatwo:

- oprócz wymiany bębnów i psiknięciu WD40 na samoregulatory przy hamplach nie robiłem NIC icon_eek.gif,

- kontrolka ABSu dalej pozostaje martwa

Ten samochód nigdy nie przestanie mnie zadziwiać hahaha.gif I ze swoimi fochami foch.gif

Peees: Składam samokrytykę blush.gif. Nakładki na progi, które zdjąłem z Maryśki Weekendowej z Włoch i przeszczepiłem do siebie nie są tak naprawdę dedykowane do Fiata jak trąbiłem wszech i wobec. Dziś okazało się, że są standardem w Alfie 146 po lifcie. A że 146 to ta sama płyta podłogowa, idealnie pasują do BBMów. idea.gifok.gif

Proszzzz

146tka

Belfer27P4020252.JPG

185tka

el_guapotyl_lewy_1.jpg

Napisano
  • Autor

Przy okazji wlutowywania drugi raz przekaźnika do centralki ABSu (drugi raz usterka EBD powodująca świecenie się kontrolki hamulca ręcznego/niskiego poziomu płynu hamulcowego na desce) porobiłem testy wg. opisu MSa:

Quote:

Wniosek !jeżeli kontrolka nie świeci to

1 zepsuła się

2 nie dostaje napięcia

3 nie dostaje masy

4 centralka ABS wysyła cały czas napięcie na kontrolkę

Usterki 1,2,3 dotyczą zestawu wskaźników a nie centralki ABS.

Usterka nr 4 łatwa do stwierdzenia wyjmując bezpiecznik ABS.

Jeżeli po wyjęciu bezpiecznika zapali sie kontrolka to dupła centralka

a.d. 1. Dioda ABSu jest OK - podałem na nią bezpośrednio napięcie i świeci ok.gif.

a.d. 2. Jak wszystko rozbabrałem okazało się że nie mam miernika - komuś pożyczyłem.

a.d. 3. J.w.

a.d. 4. Wyjąłem bezpiecznik ABS - kontrolka w dalszym ciągu nie świeci hmm.gif Czy zatem mam uważać że centralka jest OK, a jest gdzieś usterka w zegarach? niewiem.gif

Rozbebeszyłem zegary i "na oko" posprawdzałem luty. Wszystkie wyglądają na "zdrowe", tj. nie widać żeby gdzieś były zimne luty. spineyes.gif Kurcze, najlepiej byłoby przeszczepić inną centralkę i mieć pełny obraz sytuacji.

Przy okazji - wszystkie kontrolki są na diodach, oprócz świateł drogowych.

18014292.th.jpg

zegary.th.jpg

78812126.th.jpg

BTW. Poniżej schemat EBC 430, czyli tego badziewia z którym tak się boksuję bokser.gif

282025424-1.jpg

Teraz trochę o sławnym przekaźniku. Taki wlutowałem poprzednio - wytrzymał niecały rok (2008.03.25) sick.gif. Tu jeszcze bez "amputowanej" nóżki.

72517556.th.jpg

99585299.th.jpg

Tym razem zdecydowałem się na chińskie badziewie - zobaczymy jak się spisze. Xenony Made in China śmigają bez problemu od maja 2007 ok.gif Ten jest trochę mniejszy i "firmowo" nie ma nóżki. Jak na razie test pukania w centralkę z nowym przekaźnikiem wypadł pozytywnie.

54425824.th.jpg

34748254.th.jpg

post-3756-14352500308262_thumb.jpg

Napisano

> a.d. 1. Dioda ABSu jest OK - podałem na nią bezpośrednio napięcie i

> świeci .

> a.d. 2. Jak wszystko rozbabrałem okazało się że nie mam miernika -

> komuś pożyczyłem.

> a.d. 3. J.w.

> a.d. 4. Wyjąłem bezpiecznik ABS - kontrolka w dalszym ciągu nie

> świeci Czy zatem mam uważać że centralka jest OK, a jest gdzieś

> usterka w zegarach?

Wróć do mojego rysunku. prostokąt Nr 14 jest to właśnie rozrysowany schemacik tego co na desce. Jezeli obie diody i oba rezystory są dobre ,napięcie i masa dochodzą to dioda musi świecić niezależnie od tego czy centralka ABS jest wogóle podłączona. Zauważ że centralka pobiera sygnał z pomiedzy obu reazystorów i na tej podstawie testuje obwód kontrolki jezeli wartość napięcia jest ok (jezeli kontrolka świeci) to po przetestowaniu pozostałych obwodów centralka tym samym przewodem wysyła +12v co powoduje zgaszenie kontrolki.

Sam pisałeś że na kompie był błąd kontrolki. Jeżeli kontrolka nie świeci to centralka to wykrywa i być może blokuje cały ABS.

Pisałeś też ,że niby pedał coś tam kopie ale słabo. Swego czasu testowałem swój ABS po odłączeniu jednego z czujników kół. Kontrolka oczywiście sie swieciła i ABS faktycznie nie działał. Wszelkie próby hamowania na szutrze nie dawały efektu kopania.

Ale w pewnych specyficznych sytuacjach np. Hamowanie podczas przejeżdzania przez progi zwalniające pedał się odzywał .

Kopał inaczej słabiej i z wyższą częstotliwością. To efekt działania EBD.

Edit

Czekaj, rozpisałem się a tu jednak widzę że na tym nowym rysuneczku bangla to trochę inaczej. hmm.gif Tylko po co zostawili te diody i rezystory powyżej. Coś mi tu nie gra .

Nawet z kontrolką ręcznego nie pasi. Niby jak włącznik nr 12 miałby ją zapalać, skoro ją omija? Śmiem twierdzić że na tym rysunku dwie kontrolki 8 i 12 nie są prawidłowo wrysowane.

Chyba zaraz polezę sprawdzić.

Edit2

Polazłem sprawdziłem.

Wypięcie kostki centralki ABS powoduje zapalenie kontrolki ABS i recznego. Potwierdza to moje wcześniejsze wypowiedzi. Twój schemacik należy traktowac tylko poglądowo. No i szukaj przyczyny w zegarach.

Miłego dłubania. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sam pisałeś że na kompie był błąd kontrolki. Jeżeli kontrolka nie

> świeci to centralka to wykrywa i być może blokuje cały ABS.

To chyba nie był błęd kontrolki hmm.gif - w każdym razie do tej pory nie dowiedziałem się co oznaczał.

Z kontrolką był taki myk, że komp diagnostyczny informował że się pali (a nie paliła się). Po wymuszeniu przez komp diagnostyczny zgaszenia i ponownego zapalenia sytuacja była identyczna, tj. komp diagnostyczny informuje że kontrolka się świeci, a ona ni hu hu.

> Pisałeś też ,że niby pedał coś tam kopie ale słabo. Swego czasu

> testowałem swój ABS po odłączeniu jednego z czujników kół.

> Kontrolka oczywiście sie swieciła i ABS faktycznie nie działał.

> Wszelkie próby hamowania na szutrze nie dawały efektu kopania.

> Ale w pewnych specyficznych sytuacjach np. Hamowanie podczas

> przejeżdzania przez progi zwalniające pedał się odzywał .

> Kopał inaczej słabiej i z wyższą częstotliwością. To efekt działania

> EBD.

Piszę dokładnie jak "kopało": po wciśnięciu pedału z całą siłą na śniegu, czułem opór w mniej więcej 1/3 ruchu roboczego pedału (tak jakby hamulec brał wcześniej), podczas tego oporu czułem delikatne i b.częste "kopanie" w pedał, przy czym jednocześnie zagłębiał się on coraz bardziej z jednoczesnym lekkim "kopaniem". Poza tym gdzieś czytałem, że jeżeli ABS jest zwalony to EBD też nie działa, a tu i u Ciebie (po odłączeniu czujnika) i u mnie coś tam to EBD koryguje - więc jak to w końcu jest hmm.gif

> Polazłem sprawdziłem.

> Wypięcie kostki centralki ABS powoduje zapalenie kontrolki ABS i

> recznego. Potwierdza to moje wcześniejsze wypowiedzi. Twój

> schemacik należy traktowac tylko poglądowo. No i szukaj

> przyczyny w zegarach.

W obecnym stanie centralki - tj. z wlutowanym nowym przekaźnikiem, wypięcie centralki lub wyjęcie bezpiecznika ABSu powoduje zaświecenie tylko kontrolki ręcznego crazy.gif. Będę szukał w zegarach, ale rzuć okiem jeszcze na wytłumaczenie działania układu alarmowego ABSu. Już mam mętlik w głowie: jaki sygnał "+" czy "-" wychodzi z centralki na pin w zegarach i kiedy?

282026064-2.jpg

Quote:

- kontrolka zapala się jeżeli sygnał z centralki ABSu informuje o awarii,

- kontrolka D2 zapala się nawet wtedy, gdy jest zerwane połączenie (centralka <-> zegary) lub jest zwarcie. Kontrolka D2 zapala się, kiedy sygnał "-" jest odbierany z centralki ABSu albo jeżeli zerwane jest połączenie albo jeżeli jest zwarcie do "-" (?short circuit to earth?)

post-3756-14352500310197_thumb.jpg

Napisano

Nie kombinuj tylko popatrz na schemacik dioda będzie się palić jezeli będzie podane napięcie i masa niezależnie od połączenia unit 1. To połączenie może być rozwarte zwarte do masy dioda i tak bedzie świecić. Jedyna możliwość to podanie napiecia od strony centralki spowoduje zgaszenie diody.

Odłącz centralkę i ma świecić kontrolka. Resztę szukaj w zegarach. No chyba że ta linia zwiera się z + ale wyczaisz to miernikiem.

Odnosnie EBD to nawet instrukcja przewiduje dwa niezależne rodzaje awarii ABS lub ABSi EBD. Przy pewnych uszkodzeniach EBD będzie działać . Wiadomo jak pompa walnie to d....... blada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.