Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Egzaminer opcja hodometr i przebieg ponad 600tyś

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj po podłączeniu pod komputer w aso, w opcji hodometr pojawił się napis ponad 600tyś przebiegu, zamurowało mnie gdyż auto ma teraz na blacie 136tyś i wygląda to na realny przebieg patrząc na stan jednostki napędowej jak i reszty. Nie wiem skąd się to bierze, w aso twierdzą, żeby się tym nie sugerować. A jak to wygląda w waszych autach?

Temat zamieściłem także na forum punto, zamieszczam go także tutaj bo może ktoś z Was miał podobny problem. Z góry dziękuje za wypowiedzi.

Napisano

> Dzisiaj po podłączeniu pod komputer w aso, w opcji hodometr pojawił

> się napis ponad 600tyś

moze nie jest tak zle jak myslisz

jakiś tekst

spiacym okiem , liczydla fiatowskie lubia zwariowac kiedy niefachowo kasuje sie inspekcje serwisowa niewiem.gifspineyes.gif

Napisano
  • Autor

Tak czytałem, doszedłem już do tych tematów. Ale mimo to mam obawy, muszę sprawdzić jeszcze oznaczenie silnika bo nie wydaje mi się aby na jednym silniku mógł tyle przejechać. Mam nadzieje, że oznaczenie silnia jest gdzieś na wierzchu.

Napisano

> w opcji hodometr pojawił

> się napis ponad 600tyś przebiegu, zamurowało mnie gdyż auto ma

> teraz na blacie 136tyś

W moim z kolei przy przebiegu 70kkm pokazał 17 tysięcy, ale w innym miejscu jak byk cztery kasowania inspekcji przy 18, 40, 50 i 70 tysiach. Mechanik z Krosna stwierdził, że jak zna tych fachowców z Sanoka, to wcale go takie wskazania nie dziwią.

Napisano

> Tak czytałem, doszedłem już do tych tematów. Ale mimo to mam obawy,

> muszę sprawdzić jeszcze oznaczenie silnika bo nie wydaje mi się

> aby na jednym silniku mógł tyle przejechać. Mam nadzieje, że

> oznaczenie silnia jest gdzieś na wierzchu.

fizycznie na bloku silnika to nie wiem gdzie szukac numerow .. ale zamiast szukac podjedz do pierwszej lepszej stacji gdzie robia przeglady to ci chlopaki przeczytaja , a sobie conajwyzej zostaw przyjemnosc skorzystania z epera i wbicie do niego swojego VIN'u i wszystko bedziesz mial na tapecie lacznie z kolorem tapicerki

Napisano
  • Autor

Kolor tapicerki się zgadza, zaglądałem do epera, ważne dla mnie jest jednak to co jest fizycznie wybite na silniku.

Napisano

no ja bym tam zabardzo nie ufal swoim zmyslom jesli chodzi o numery na silniku. ale shhh.gif bo policial.gifbanned.gif

Napisano
  • Autor

> no ja bym tam zabardzo nie ufal swoim zmyslom jesli chodzi o numery

> na silniku. ale bo

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli grinser006.gif

Napisano

no to jest tylko numer i tyle.. mzoesz sobie go porownac z tym co ci w eperze pokaze. A dostosowac numer w metalu do tego co ma system pokazuje to chyba rozwiazali juz dobre 20 lat do tylu alien.gif

Napisano
  • Autor

Ja cały czas zakładam, że w aucie za takie pieniądze nikt by się w to nie bawił i nie zmieniał np całego wnętrza na nowe, bo po przejechaniu ponad 600tys to w taki aucie nic całego by nie było raczej.

Dzwoniłem do innego ASO powiedzieli mi, że to nie musi być realny przebieg, ale wskazuje, że ktoś grzebał przy tym. Teraz ciekawe po co i jeśli już to ile to auto przejechało realnie. tongue.gif

Napisano

> w opcji hodometr pojawił się napis ponad 600tyś przebiegu, zamurowało mnie gdyż auto ma teraz na blacie 136tyś

Ja myślę, że przy przeglądzie każdy średnio rozgarniety mechanik odpowie na pytanie czy dany silnik zrobił 600 czy 136 kkm. hmm.gif

Napisano
  • Autor

Oglądało go kilku mechaników każdy twierdził że 136tyś to realny przebieg. ale ja już nie wierze w wiedzę naszych mechaników crazy.gif

Napisano

600 tyś km przebiegu ... icon_eek.gif

OMG!

ale prawde mówiąc właściciel musiałby robić tym autem ~ 60 tyś rocznie. To bardzo dużo! Myśle ,że połowa userów nie robi więcej niż 20tys-25tys rocznie.

Załóżmy ,że ten silnik pali 5 litrów na 100 km ropy. Zakładając cene 3.5 złotego za litr to przez te 600tyś km wypalił bajury za ... 100 tyś złotych hehe.gif

Ja bym lał na te zapisy komputera - pewnie jakiś błąd komputera albo ktoś nieudolnie kasował inspekcje jak już wspomniano.

Napisano

ale ja już nie wierze w wiedzę naszych mechaników

Trochę realizmu... Silnik FIAT'a i 600 kkm alien.gif

Do tego przebiegu, to ze dwie "generalki" musiałby przejść, co z ekonomicznego punktu widzenia (patrz ceny silników na wolnym rynku) jest abstrakcją!

Nawet przez chwilę nie miałbym wątpliwości.

Śpij spokojnie. Pzdr!

Napisano

JTD jest w stanie zrobić taki przebieg bez remontów, nie doceniasz go

Natomiast też sądzę że to raczej błąd.

Napisano

> JTD jest w stanie zrobić taki przebieg bez remontów, nie doceniasz go

> Natomiast też sądzę że to raczej błąd.

co niezmienia faktu ze kropek z przelotem 600k stosunkowo srednio by wygladal , nie samym motorem auto zyje

Napisano
  • Autor

Reasumując kropek jest super, muszę tylko rozpracować dlaczego od czasu do czasu gaśnie.

• 8 miesięcy później...
Napisano

> Reasumując kropek jest super, muszę tylko rozpracować dlaczego od

> czasu do czasu gaśnie.

Turbodynomen cie zawstydzil...

moj kropek na hodometrze pokazuje 675 hehe.gif na zegarach 110

Napisano

Nie doceniasz wytrzymałości jtd 8v ..... kiedyś miałem okazje oglądać w zaprzyjaźnionym ASO mareeeee wweeeekend 105 jtd z przebiegiem 580 tys ... cały czas u jednego właściciela ... calej historii auta Ci nie podam ... ale jedno wiem

-- glownie trasy

-- ori pompa paliwa i wtryski

Cały czas w jednym ASO .. od kupna ...

Reasumując .. kultury żadnej ... ale jeździ

Napisano

> Turbodynomen cie zawstydzil...

> moj kropek na hodometrze pokazuje 675 na zegarach 110

A prawda jest gdzies pomiędzy....

Napisano

> co niezmienia faktu ze kropek z przelotem 600k stosunkowo srednio by

> wygladal , nie samym motorem auto zyje

pare lat temu jak częściej bywałem na forum punto były

P2 1.2 8V z przebiegiem 300 i 400 tyś km i nadaj jeździły - wygląd OK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.