Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lanos źle pracuje na gazie. Wina instalacji czy ...?

Featured Replies

Napisano

Mam Lanosa 1.5 8V z instalacją LPG. Od jakiegoś czasu samochód źle pracuje na gazie, tzn. przy dojeździe do skrzyżowania jak wcisnę sprzęgło to gaśnie, a w czasie jazdy często szarpie. Jeżeli w czasie jazdy wcisnę sprzęgło, to silnik też zgaśnie. Objaw się nasila jak jest wilgotno ( np. mgła, deszcz,śnieg itp. ). Wymieniłem już kolejno : świece, przewody WN, filtr powietrza, cewkę zapłonową, silnik krokowy. Jak ostatni raz byłem u gazownika, to po kilku godzinach walki z instalacją stwierdził, że to wina sondy lambda. Nie wiem czy powiedział tak na odczepne, bo już wymienił sterownik ( ten sam model, ale inny egzemplarz ) i silnik krokowy z gazu. Sondę lambda wymieniłem, a także czujnik temperatury w dolocie powietrza. Sprawdziłem też czy nie dostaje się gdzieś "lewe powietrze". Nie przyniosło to żadnej poprawy. Nie wiem czy problem leży po stronie samochodu, czy może po stonie "gazownika". Instalacja LPG jest oparta o sterownik BRC Just Junior. Na gazie zrobiłem jakieś 17 tys.km od stycznia 2008. Takie objawy gaśnięcia występowały już wcześniej, ale nasiliły się wraz z nadejściem jesieni. Nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić w samochodzie, żeby Pan Gazownik znowu mi czegoś nie wymyślił ( np, zardzewiała antena ).

Jakieś sugestie ?

Napisano

przy duzych predkosciach gasnie czy przy kazdej jak wcisniesz sprzeglo ? mi kiedys gasl jak dolot byl nie przysloniety , moze to tego wina ?

a na benzynie tez gasnie ? moze wina wogole nie lezy po stronie instalacji gazowej

Napisano

U mnie było podobnie. Po założeniu filtra powietrza stożkowego przy dojeżdżaniu do świateł "na sprzęgle" gasł. Gazownik stwierdził że jest wina tego, że za dużo powietrza dostaje. ( nie wiem ile w tym prawdy ) Generalnie jak byłem u niego na przeglądzie coś tam poregulował i jest spoko.

Napisano

Jak założyłem instalację do swojego to też przerabiałem ten problem i gazownik, który zakładał mi gaz po którejś wizycie u niego właśnie z tym problemem przytkał mi dolot i niby po

problemie, ale za to autko straciło na mocy i więcej paliło dopiero po wizycie u innego gazownika (dobrego) jak zobaczył przytkany dolot to się zaśmiał i w 20 min ustawił instalacje tak, że silnik chodził na oryginalnym dolocie (nigdzie nieprzytkanym) bez żadnych problemów, a teraz mam blosa i jest jeszcze lepiej cool.gif

Napisano
  • Autor

> przy duzych predkosciach gasnie czy przy kazdej jak wcisniesz

> sprzeglo ? mi kiedys gasl jak dolot byl nie przysloniety , moze

> to tego wina ?

> a na benzynie tez gasnie ? moze wina wogole nie lezy po stronie

> instalacji gazowej

Przy dojeździe do skrzyżowania, lub kiedy muszę się całkowicie zatrzymać i wciskam sprzęgło, to obroty spadają do zera i koniec. Czasami "zamula" też podczas jazdy na prostej drodze. Jak dodam gazu podczas "zamulania" to za chwilę znowu silnik pracuje płynnie, ale czasami zamula jeszcze bardziej i coś tam sobie strzeli. Jeżeli chodzi o gaśnięcie na prostej - wciskam sprzęgło żeby sprawdzić czy zgaśnie. Kilka razy mi się zdarzyło , że po prostu się nie dało jechać. Samochód po prostu nie przyśpieszał.

Napisano
  • Autor

>> a na benzynie tez gasnie ? moze wina wogole nie lezy po stronie

> instalacji gazowej

Na benzynie nie gaśnie w ogóle. Chociaż, jeże;i zgaśnie mi na tym nieszczęsnym LPG i przejdę na benzynę do wolne obroty pływają. Wystarczy tylko ponownie odpalić kluczykiem i na noPb chodzi równiótko smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak założyłem instalację do swojego to też przerabiałem ten problem i

> gazownik, który zakładał mi gaz po którejś wizycie u niego

> właśnie z tym problemem przytkał mi dolot i niby po

> problemie, ale za to autko straciło na mocy i więcej paliło dopiero

> po wizycie u innego gazownika (dobrego) jak zobaczył przytkany

> dolot to się zaśmiał i w 20 min ustawił instalacje tak, że

> silnik chodził na oryginalnym dolocie (nigdzie nieprzytkanym)

> bez żadnych problemów, a teraz mam blosa i jest jeszcze lepiej

Nawet jak zrzucę całkowicie filtr powietrza, to na samej rurze też gaśnie ( na LPG ) . Oczywiście testowałem w garażu, a nie na drodze. Na benzynie bez zarzutu.

Napisano

> Nawet jak zrzucę całkowicie filtr powietrza, to na samej rurze też

> gaśnie ( na LPG ) . Oczywiście testowałem w garażu, a nie na

> drodze. Na benzynie bez zarzutu.

No to może reduktor walnięty albo trzeba zrobić dobrą regulacje u jakiegoś porządnego gazownika

Napisano

Proponuje podmienić przewody wysokiego napiecia na poczatek,czasami bywa to przyczyną dziwnego zachowania auta na LPG,

Napisz kiedy miałeś zmieniane przewody ,może już czas na wymiane?

Napisano
  • Autor

> Proponuje podmienić przewody wysokiego napiecia na poczatek,czasami

> bywa to przyczyną dziwnego zachowania auta na LPG,

> Napisz kiedy miałeś zmieniane przewody ,może już czas na wymiane?

Od wymiany przewodów i świec zacząłem ( patrz -> pierwszy post ). Zostawiłem samochód na 1 dzień u gaziarzy. Dorobili dodatkową masę, wgrali jeszcze raz ustawienia i jest ok. Szkoda tylko że zrobili dopiero po pół roku od powstania problemu i zmarnowaniu mojego czasu i środków na wymianę sprawnych rzeczy. Jest na razie ok. , ale czas pokaże na jak długo icon_rolleyes.gif

Napisano

A nie podkrada Ci benzyny? U mnie było podobnie i okazało się że nawalił emulator wtrysków. I to wrednie. raz był ok, raz podawał 1, 2, 3 lub 4 wtryskami. Działy się cuda zwłaszcza przy ruszaniu. Jak lanos nabrałobrotów, to szedł jak burza i palił mało LPG, a podkradał benzynę.

Napisano

A ja bym podłączył pod kompa i podczas jazdy wcisnął to sprzegło i zobaczył jaki jest skład mieszanki, a pozniej szukał dlaczego jest za ubogo lub za bogato.

W lanosie nie ma co przysłaniać wlotu powietrza, bo powietrze jest brane z puszki koło nadkola. Niedziałają tam raczej żadne wiatry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.