Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Passat i A4. Zawieszenie itp.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wiem, że w passacie kombi i A4 kombi przednie zawieszenie jest wielowahaczowe, ale czy to jest to samo rozwiązanie, tzn. wykorzystane są te same elementy zawieszenia, czy tylko nazwa jest taka sama, a części i układ są zupełnie inne? Które auto (z tych dwóch) ma trwalsze zawieszenie?

Z tego co czytam na forum to podobno takie rozwiązanie zawieszenia jest drogie w naprawie, ale już kilka lat jeżdżą te auta po naszych dziurawych drogach i nadal jest na nie popyt i pewnie rozwinęła się sieć tańszych rozwiązań naprawy? Chyba, ze się mylę?

I jeszcze jedno. Czy silniki 1.9 tdi (110 KM) w passacie i A4 to ta sama konstrukcja? Jakie są koszty wymiany rozrządu, bo podobno w pasku trzeba odkręcać przedni pas, a jak jest w A4?

Czy te silniki są już tak skomplikowane, że trzeba je serwisować w ASO, czy spokojnie każdy mechanik da sobie radę z podstawowymi naprawami/wymianami?

No i ostatecznie. Co szanowni forumowicze polecają? Passat czy A4?

Edit: Chodzi o roczniki 98 - 2000.

Napisano

Jak dla mnie to A4 jednak audi ma wiekszy prestiz.

Co do zawieszenie do najtrwalszych nie nalezy a i ceny zamiennikow sa rozne co do najtanszych sie nie wypowiem. Ale koszt zrobienia przodu w a4 to bylo w okolicach 2tys zl. Auto zrobilo 18tys km i odzywa sie jakis wahacz.

Auto ogolnie fajne a silnik jets popularny wiec nie ma problemow z naprawa.

Najtrudniejszym zadaniem bedzie znalezienie sensownego egzemplarza

Napisano

passat i A4 to troche inne auta (passat jest większy A4 jest na płycie podłogowej golfa) silnik AFN 110 jest trwały i tani w eksploatacji - polecam. Co do zawieszenia to to samo - wielowahaczowe aluminiowe (koszt elementów 1000zl - wymiana koło 400zł - ale wymieniasz wahacz ktory ma luz i tyle - i nie sypie sie az tak na naszych drogach - bez przesady!!

polecam passata - ciekawsze nowocześniejsze wnętrze i no i większy - na temat wyglądu się nie wypowiadam - kwestia gustu

Napisano

> passat i A4 to troche inne auta (passat jest większy A4 jest na

> płycie podłogowej golfa)

Quote:

Audi A4 - Samochód średniej klasy produkowany przez niemieckie zakłady Audi od 1994 roku na płycie podłogowej VW Passata.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Audi_A4

> polecam passata - ciekawsze nowocześniejsze wnętrze i no i większy -

polecam audi - ciekawsze nowocześniejsze wnętrze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ale koszt zrobienia

> przodu w a4 to bylo w okolicach 2tys zl.

Ale to cennik ASO?

Auto zrobilo 18tys km i

> odzywa sie jakis wahacz.

Czyli średnio co rok trzeba zajrzeć pod auto? crazy.gif

> Najtrudniejszym zadaniem bedzie znalezienie sensownego egzemplarza

Czyli jak zawsze wink.gif

Napisano
  • Autor

> passat i A4 to troche inne auta (passat jest większy A4 jest na

> płycie podłogowej golfa)

Satysfakcjonuje mnie wielkość A4. więc tego nie biore pod uwagę

> na temat wyglądu się nie wypowiadam - kwestia gustu

I ten ładny i ten mi sie podoba wink.gif

Napisano

> Czy te silniki są już tak skomplikowane, że trzeba je serwisować w

> ASO, czy spokojnie każdy mechanik da sobie radę z podstawowymi

> naprawami/wymianami?

Naprawy to nie tylko silnik. W zasadzie, jeśli coś by się działo z silnikiem to wybrałbym ASO.

Natomiast wszelkie wymiany eksploatacyjne - poza ASO bez problemu ale u mechanika specjalizującego sie w VAG, a nawet w konkretnej marce.

Napisano

> Quote:

> Audi A4 - Samochód średniej klasy produkowany przez niemieckie

> zakłady Audi od 1994 roku na płycie podłogowej VW Passata.

> http://pl.wikipedia.org/wiki/Audi_A4

> polecam audi - ciekawsze nowocześniejsze wnętrze

nie jestem przekonany czy audi a4 jest na plycie passata - chodzi mi o audi prod do 2000r audi jest drozsze w utrzymaniu i moim zdaniem deske rozdzielcza to ma podobna do golfI smile.gif (kwadratowa deska z zielonym podświetleniem)

Napisano

> nie jestem przekonany czy audi a4 jest na plycie passata - chodzi mi

> o audi prod do 2000r audi jest drozsze w utrzymaniu i moim

> zdaniem deske rozdzielcza to ma podobna do golfI (kwadratowa

> deska z zielonym podświetleniem)

Nie musisz byc przekonany te auta maja wspolna plyte podlogowa i to jest pewne.

Napisano

> Nie musisz byc przekonany te auta maja wspolna plyte podlogowa i to

> jest pewne.

pewnie tak - ale jedno jest pewne passat jest pojemniejszy - ma więcej miejsca w środku

Napisano

> Ale koszt zrobienia

> Ale to cennik ASO?

> Auto zrobilo 18tys km i

> Czyli średnio co rok trzeba zajrzeć pod auto?

> Czyli jak zawsze

Nie to byly cenny dobrych zamiennikow w sklepie. fakt ze teraz wystarczy wymiana jednego wahacza tego ktory puka.

Napisano

> audi jest drozsze w utrzymaniu

nie wiem skad to przekonanie

mechanicznie to to samo co passat, wiec koszt ten sam. Czesci zamiennikow jest od groma w dobrych cenach wiec tragedii nie ma. Moze przy tylko przy kupnie audi wyjdzie drozej, doplaca sie za marke i prestiz - IMO przereklamowane. Wnetrze, przynajmniej audi B6 jest takie samo gabarytowo jak u jego brata paska B5. Tak wiec ostateczny wybor jest tylko kwestia gustu, trzeba usiasc w jednym i drugim, zobaczyc czy wolisz podswietlenie niebieskie czy czerwone, przejechac sie i bedzie wiadomo. Acha, pasek jest od lat na 1. miejscu najczesciej kradzionych zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem skad to przekonanie

> mechanicznie to to samo co passat, wiec koszt ten sam. Czesci

> zamiennikow jest od groma w dobrych cenach wiec tragedii nie ma.

> Moze przy tylko przy kupnie audi wyjdzie drozej, doplaca sie za

> marke i prestiz - IMO przereklamowane. Wnetrze, przynajmniej

> audi B6 jest takie samo gabarytowo jak u jego brata paska B5.

Tutaj się nie zgodzę. Mam teraz Audi B7 (2006 r.) oraz Paska B5 (2003 r.). I powiem tak, bagażnik w VW dużo większy, głębszy i wyższy niż w Audi. Wnętrze: z przodu VW troszkę więcej miejsca niż w Audi, a z tyłu dużo więcej miejsca w VW niż w Audi, zwłaszcza na nogi, nad głową i szerokość. Audi bardziej chyba bym przyrównał do Golfa pod względem miejsca w środku.

Napisano

> Edit: Chodzi o roczniki 98 - 2000.

tak zawias ten sam, silniki te same

mimo ze mam audi a4 bral bym passka, tylko ze a4 i pasek w tej samej kasie beda roznie wyposazone, na ogromny plus dla audioli, w a4 klimatronic to prawie standart. Paski z takim wypasem jak moja a4 sa o wiele wiele drozsze, a4 byly lepiej doposazane. Deska i wnetrze bardziej mi pasi z a4, ale pod wzgledem pojemnosci wnetrza pasiek kladzie a4 na lopatki. jesli z przodu siada drobny kierowca to na tylnej kanapie siadajac za driverem mozna siedziec z zalozona noga na noge, jest full miejsca!

Napisano

Jezeli chodzi o wnetrze to Passat, wiekszy i wygodniejszy, dwukolorowe podswietlenie jest ciekawsze i nie razi az tak w oczy jak sama czerwien. Z zewnatrz - to zalezy, Audi w ciemnym kolorze wyglada bajka, jasna juz slabiej (jak dla mnie) Pasek to Pasek only sedan, karawany mnie nie robia.

Szukaj ogloszen, przejedz sie i sam zobaczysz co fajne a co nie

Napisano
  • Autor

Przeglądam ogłoszenia i czasem zdarzają się skrzynie automatyczne. Co to za konstrukcja? Trwała, czy lepiej sie w nia nie pakować?

Czy warto brac pod uwage 2.5 TDI 150 KM ? food.gif

Choc osobiście po Voyagerze 2.5 TD jakos mam uprzedzenia do tych pojemności w dieslu crazy.gif

Aaaa... i zapomniałem o najważniejszym, jakie jest spalanie takiego paska i A4 w mieście? Chodzi o 1.9 TDI zlosnik.gif

Napisano

> Przeglądam ogłoszenia i czasem zdarzają się skrzynie automatyczne. Co

> to za konstrukcja? Trwała, czy lepiej sie w nia nie pakować?

> Czy warto brac pod uwage 2.5 TDI 150 KM ?

> Choc osobiście po Voyagerze 2.5 TD jakos mam uprzedzenia do tych

> pojemności w dieslu

Tego diesla przed 2003rokiem bym odpuscil. A skrzynia automatyczna ma jedne powazny minus i jest nia poprzedni wlasciciel. NIe wiesz jak ja uzytkowal i jak dbal zmienial olej oraz filtr.

Ogolnie jak trafisz na zadbany model to i automat sie nada chociaz ja uwazam ze to raczej do mocniejszych samochodow.

Chyba ze w A4 jest inaczej ja mam do czynienia z 3 samochodami A6 z silnikiem 2.5TDI kupionymi w Polsce w salonie. Jezdzone przez normalnych ludzi i skrzynia to niestety najczestszy powod stania w serwisie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Nie to byly cenny dobrych zamiennikow w sklepie. fakt ze teraz

> wystarczy wymiana jednego wahacza tego ktory puka.

A taki jeden wahacz (dobry zamiennik) ile kosztuje? Warto pakować się w to zawieszenie jeśli auto dużo jeździ po mocno dziurawych drogach?

Czy w rocznikach 99-02 wystepowało tylko aluminiowe zawieszenie, czy w niektórych modelach było też blaszane (passat, a4) ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.