Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa sonda lambda - warto?

Featured Replies

Napisano

Wiem wiem...szatańskie pytanie, ale zależy mi na opinii ludzi którzy wymienili...Problemy z zawysokim spalaniem zarówno gazu jak i benzyny skłaniają mnie do podjęcia tego desperackiego kroku. Sonda oscyluje tylko po pożadnym nagrzaniu silnika, często wiesza się na ,,bogato'' i ogólnie wszystko wskazuje na nią(przebieg 130kkm).Co raz sypią się błędy (537, 525)... I wymieniłbym bez wachania tylko jestem ciekaw czy kiedyś komuś taki krok wyszedł na zdrowie. Bo jak tak czytam różne fora to albo na miesiac albo na trzy i znowu po staremu yikes.gif Przy cenie sondy ok 260 zł(nowa orginalna), to po takiej inwestycji, przy założeniu porażki, autko przy moim porywczym charakterze może doznać trwałego uszczerbku na zdrowiu mad.gif

Pytam na tym forum gdyż widzę, że tutaj jest najwięcej ludzi zorientowanych w tym temacie. Z góry dziękuję za sugestie.

Napisano

> Wiem wiem...szatańskie pytanie, ale zależy mi na opinii ludzi którzy

> wymienili...Problemy z zawysokim spalaniem zarówno gazu jak i

> benzyny skłaniają mnie do podjęcia tego desperackiego kroku.

> Sonda oscyluje tylko po pożadnym nagrzaniu silnika,

To moze sugerowac ze szybko sie wychładza, czyli do wymiany.

>często

> wiesza się na ,,bogato''

A to wcale nie wskazuje na sonde, tylko na to ze reszta ukladu nie reaguje na sygnały z niej.

>i ogólnie wszystko wskazuje na

> nią(przebieg 130kkm).Co raz sypią się błędy (537, 525)...

Nie wiem co te błedy oznaczają ale w polaczeniu z wieszaniem sie na za bogato sprawdziłbym przejscie masy z silnika do sterownikow gazu i LPG. Woltomierz w dłoń i przy właczonym silniku i swiatłach jeden koniec do bloku silnika, drugi do masy np. sterownika LPG. Wskazanie kilku mV to jeszcze ok, wiecej to problem.

> wymieniłbym bez wachania tylko jestem ciekaw czy kiedyś komuś

> taki krok wyszedł na zdrowie.

Wymieniałem na nową ze sklepu (Lanos) i krótko zyła. Potem kupiłem oryginalną ze szrotu i dłuuuugo zyje.

Napisano

Sprawdź obwód grzałki bo mi to wygląda ze grzałka padła. A jak padła to nie masz innego wyjścia jak wymiana sondy.

Napisano

Ja miałem uszkodzoną grzałke w sondzie i nie wymieniałem prawie rok. Niestety autko dość dużo paliło. W końcu zdecydowałem się na wymiane sondy i wcale nie żałuję bo spalanie gazu spadło w miescie około 1,5l/100km. Sonde kupiłem uzywana za 50 PLN.

Więc warto.

Pozdrawiam

Napisano

jesli masz lpg to moze parownik mowi papa?

ja tez mialem podobny objaw w astrze. na wysokich bylo ok, a na jalowych szla albo w bogta albo w uboga. padlo rowniez stwierdzenie - padajaca sonda. wymienilem i dalej to samo. problemem okazal sie padajacy parownik, ktory nie byl w stanie ustalic prawidlowej mieszanki na jalowym.

Napisano
  • Autor

parownik wymieniony jakieś 3 miechy temu na nowy i już by mówił pa pa ? cfaniaczek.gif

Napisano

> parownik wymieniony jakieś 3 miechy temu na nowy i już by mówił pa pa

> ?

a tego to nigdzie nie powiedziales wink.gif

jesli parownik wykluczasz to pewnie sonda.

Napisano

..mi jak padła w felce to zaczeły się przepały około 2 llitrów i nie śmigała tak żywo....wymieniłem i tylko na plus...sam pozytwyw... cool.gif

pzdr.Felicjan

Napisano

no jasne że się opłaca-bo kiedy tak żre to nie czujesz jak katalizator się pali?

Po za tym jak całkiem padnie a masz instalkę II generacji-a chyba masz bo I gen. nie ma nic do sondy-to na LPG nie pojedzie.

Sąde łatwo sprawdzić samemu miernikiem lub jak gazownik podepnie cię pod kompa z LPG to też powie.

Napisano
  • Autor

> no jasne że się opłaca-bo kiedy tak żre to nie czujesz jak

> katalizator się pali?

niby jak miałbym to poczuć?

> Po za tym jak całkiem padnie a masz instalkę II generacji-a chyba

> masz bo I gen. nie ma nic do sondy-to na LPG nie pojedzie.

> Sąde łatwo sprawdzić samemu miernikiem lub jak gazownik podepnie cię

> pod kompa z LPG to też powie.

porobiłem dzisiaj testy, przy ładnej pogodzie.Wniski:

- grzałka działa.Napięcie dochodzi przez cały czas, a opór na grzałce wynosi ok. 3,5 oma.

-teoretycznie sonda powinna być gotowa do pracy po ok. 30 s. ale u mnie falować zaczyna po ok. 2 min. Potestowałem podłączenia do kompa lpg i jest niestety ok...

-mierzyłem na ,,golasa'' - po odczepieniu wszystkiego od sondy.Napięcie wynosi ok. 0,7 V potem w miarę nagrzewania spada.Ogólnie zakres wynosi 0,2 -0,7 V , ale nie widać w tym ładu ni składu względem nagrzania, przygazówek itd. Choć co innego po odcięciu komunikacji z ECU, a z ECU...

-Ciekawostak to napiecie ok 1,57 V na starcie crazy.gif. Niezależnie czy sonda wpięta w obwód czy nie, to na początku takie jest napięcie wedle ECU(wskazania na laptopie z ECU silnika).Z tą różnicą, że spada dość szybko do 1 V po ok. min. pracy, potem do 0,7 i wreszcie(jak jest podpieta) zaczyna oscylować...To chyba jakieś napięcie referencyjne w samym ecu crazy.gif Już nic nie wiem...Jedno jest pewne - nie ma rzadnych problemów z masą.Pomierzyłem względem bloku silnika , masy klemy aku itd. Napiecia wynoszą poniżej 1 mV, opór powyżej 2Momów i rzadne prądy nie płyną pomiedzy masą a masą, ani masą a plusem. Może później zamieszcze fotki z testów(wykresy).

Ogólnie nie czepiałbym się, bo niby wszystko wygląda na ok. ale żre paliwa dużo za dużo.Benzyny ok. 11,5 a powinna nie wiecej niż 10, gazu prawie 14 a mogłaby 11...(w mieście wszystko). Tak czy siak zamówiłem nową sondę dzisiaj i sie zobaczy.Najwyżej 100 zł w błoto(nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz wink.gif )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.