Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[FR] Uszczelnianie szwów dachowym w caravanie

Featured Replies

Napisano

Czwartkowe popołudnie poświęciłem na usunięcie nieszczelności na połączeniu poszycie dachu-poszycie boczne.

Na pierwszy ogień konieczne jest zdemontowanie rolety bagażnika i jej prowadnic, a następnie górnych osłon plastikowych z prawej i lewej strony wokół tylnych okien. Dzięki temu odchylając delikatnie podsufitkę, uzyskamy dostęp do 2 nakrętek, którymi jest przykręcony reling w tylnej części dachu.

275527565-1.JPG

Gdy mamy już odkręcony reling trzeba zdemontować listwę dachową maskującą nieszczęsne szwy na dachu. Kilka osób robiło to zsuwając je wzdłuż do tyłu. Mi niestety to się nie udało (listwa nie chciała się ruszyć nawet na milimetr). Opukałem ją gumowym młotkiem owiniętym w szmatę w celu zruszenia i zdjąłem podważając ją do góry zaczynając od tylnej cześci dachu. Listwa jest zamontowana na 4 lub 5 plastikowych zatrzaskach i trochę siły trzeba użyć aby ją zdjąć, ale jest to wykonalne. Trzeba tylko zwrócić uwagę aby jej nie powyginać.

Teraz już widać szwy. Na zdjęciach widać popękaną fabryczną masę uszczelniającą.

275527565-8.JPG

275527565-9.JPG

275527565-9a.JPG

Usunąłem ją na odcinku 2-3cm w celu kontroli blach pod nią - jak widać korozją już zaczęła działać sick.gif

275527565-7.JPG

Szwy czyścimy z brudu, odtłuszczamy np benzyną ekstrakcyjną i nakładamy środek uszczelniający. Do tego celu użyłem silikon bezbarwny wyciskany za pomocą pistoletu. Po założeniu 2 pasków rozprowadziłem je palcem green_fuck.gif aby wcisnął się w zakamarki. Analogicznie robimy z szwem z drugiej strony dachu.

275527565-10.JPG

275527565-11.JPG

275527565-12.JPG

Korzystając z okazji, zdemontowałem tylne boczne szyby i ich uszczelki także posmarowałem warstwą w/w silikonu.

275527565-2.JPG

275527565-3.JPG

275527565-4.JPG

275527565-5.JPG

275527565-6.JPG

Po zastygnięciu silikonu przeprowadziłem próbę na szczelność lejąc na dach wodę zwęża ogrodowego - nie stwierdziłem żadnych przecieków waytogo.gif Na koniec pozostało tylko złożyć wszystkie elementy wnętrza.

post-19699-14352464944698_thumb.jpg

Napisano

brawo.gif kawałek dobrej roboty claps.gif

tylko przyznaj się - uszczelniałeś bo ciekło czy tak tylko "w razie niemca"?

i off topic.

jak jeszcze zapodasz temat o wymianie uszczelek w drzwiach, to gotów jestem pomysleć że szykujesz u-bota grinser006.gif, bo z tego co pamiętam podwozie i proflie zamknięte już uszczelnione biglaugh.gif

"w razie niemca" oczywiście palacz.gif

Napisano

wszystko pieknie ale ten silikon sie do tego nie nadaje.... to jest silikon sanitarny...zawieraz kwas octowy i powoduje korozje metalu i ogolnie sie go nie trzyma..Lepiej by było uzyc kleju do szyb...

Napisano

Widze, ze kolega zrobil identycznie jak ja tamtej jesieni.

Ja jeszcze okienek nie uszczelnialem (bo nie lecialo) smirk.gif

Za zrobienie takich fotek i tlumaczenia ribbon.gif

Napisano
  • Autor

> Tobie to sie nudzi

> pewnie tak samo jak i mi

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=275527603&page=0&view=collapsed&sb=5&o=7&fpart=1

Tak naprawde to musiałem to zrobić z przymusu - poprostu po każdym deszczu i myciu auta w bagażniku było pełno wody sick.gif. A FR'ki tworze z myślą o innych osobach, które też będą musiały to zrobić. A taki opis w jakimś stopniu im to ułatwi.

Napisano
  • Autor

> kawałek dobrej roboty

bow.gif

> tylko przyznaj się - uszczelniałeś bo ciekło czy tak tylko "w razie

> niemca"?

W sumie z przymusu - jak napisałem wyżej lała się woda do przestrzeni bagażowej

> i off topic.

> jak jeszcze zapodasz temat o wymianie uszczelek w drzwiach, to gotów

> jestem pomysleć że szykujesz u-bota , bo z tego co pamiętam

> podwozie i proflie zamknięte już uszczelnione

> "w razie niemca" oczywiście

jump.gif

Napisano
  • Autor

> wszystko pieknie ale ten silikon sie do tego nie nadaje.... to jest

> silikon sanitarny...zawieraz kwas octowy i powoduje korozje

> metalu i ogolnie sie go nie trzyma..Lepiej by było uzyc kleju do

> szyb...

Nie jest to silikon sanitarny 270751858-jezyk.gif Pisze na opakowaniu że jest uniwersalny i są nawet obrazki z samochodem gdzie można go zastosować

• 6 miesięcy później...
Napisano

Kurde mol ... zlosnik2.gif

Szukalem czegos takiego od kilku tygodni. Dobrze wiedziec ze w koncu komus sie to udalo zrobic. Teraz sam rusze do dziela. I zrobie to bo mnie wkurza to bajorko narolecie, a tak poza tym to jak komus zacznie korodowac dach i przestrzen bagazowa bo mu sie nie chcialo ... to zeby sie nie zdziwil jak zacznie gubic srubki ... hehe.gif

Pozdrawiam

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak wyjmowales szyby to nie miales problemow z nakretkami. Ja mam plastykowe i z ttego co sie zorientowalem to ze dwie juz maja okragly lepek, a dokupic mi sie nie udalo. MOze wiesz gdzie mozna takie nabyc??

Pozdrawiam

• 6 miesięcy później...
Napisano

Świetna robota !! claps.gif

też mnie to czeka frown.gif

tylko mam pytanko: czy takie porady z fotkami może by można umieszczać w jakiejś bazie poza forum (jeśli oczywiście nie ma już takiej możliwości - jestem nowy).

Napisano

wielkie brawa dla autora postu, dzisiaj po myciu autka okazalo sie ze mam troche wody w srodku, na rolecie, dlatego musze sie za to zabrac, a mozesz powiedziec czy ten nazwijmy to szew jest na calej dlugosci pod relingami? aha i masz jeszcze jakies wskazowki moze dokladniejsze jak zdjac te listwy i relingi zeby niczego nie polamac/nie popsuc?

Napisano
  • Autor

> wielkie brawa dla autora postu, dzisiaj po myciu autka okazalo sie ze

> mam troche wody w srodku, na rolecie, dlatego musze sie za to

> zabrac, a mozesz powiedziec czy ten nazwijmy to szew jest na

> calej dlugosci pod relingami? aha i masz jeszcze jakies

> wskazowki moze dokladniejsze jak zdjac te listwy i relingi zeby

> niczego nie polamac/nie popsuc?

Szew musi byc na calej dlugosci bo jest to polaczenie poszycia bocznego i poszycia dachu. Ja jednak uszczelnialem tylko pod relingiem. Jesli idzie o demontaz listw to wydaje mi sie ze opisalem to dosc jasno hmm.gif

Napisano

> Szew musi byc na calej dlugosci bo jest to polaczenie poszycia

> bocznego i poszycia dachu. Ja jednak uszczelnialem tylko pod

> relingiem. Jesli idzie o demontaz listw to wydaje mi sie ze

> opisalem to dosc jasno

no tak, a powiedz mi jeszcze z tego co wyczytalem to odkreciles tylko z tylu reling i to wytarczylo? nie trzeba bylo odkrecic go rowniez z przodu zeby dostac sie pod ta listwe? przepraszam za takie pytania, ale jeszcze tam nie zagladalem, a wolalbym mniej wiecej wiedziec o co chodzi zanim sie za to zabiore. A dlugo Ci zeszlo z ta operacja ?

Napisano

Co weteran,to weteran bow.gif

u mnie woda w bagazniku,jest po kazdym myciu,czy deszczu,ale jakos nie mam zaciecia zeby stanac i zrobic przy tym dachu jak Ty.Kawal dobrej roboty 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.