Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omega B FL - klima - czujnik temperatury

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych Kącikowiczów.

Zadałem te same pytanie na innym forum ale zapytam też tutaj, bo wiem że kilku z nas jeździ również Omegą B po FL, a na tamtym forum jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi.

Otóż problem polega na tym że po dłuższej jeździe czujnik temperatury wewnętrznej (ten za krateczką w panelu klimatyzacji) nagrzewa się od żaróweczek podświetlenia oraz radia. Po podpięciu laptopa po 2 godzinnej trasie program diagnostyczny wskazuje 38 stopni, a raczej we wnętrzu takiej temperatury nie było. zlosnik.gif Ponieważ klima myśli że w środku jest strasznie gorąco, to zaczyna ochładzać powietrze i muszę ciągle podbijać temperaturę żeby nie zmarznąć.

W Omedze B sprzed FL czujnik ten omiatany był powietrzem wciąganym przez specjalny wiatraczek, niestety po rozebraniu panelu z Omegi B FL okazuje się że wiatraczka takiego nie ma (i chyba nie ma nawet miejsca nie niego). Być może jest to realizowane inaczej, ponieważ wydaje mi się że powietrze jest wciągane szczelinami koło radia, co mogłoby wskazywać że powinno być wciągane też przez klimę, to jednak u mnie przez krateczkę w panelu klimy dym nie jest wciągany.

Dlatego moja prośba jest taka. Czy ktoś mógłby wykonać następujący test:

1. Włączyć zapłon, włączyć klimę i ustawić dmuchawę tak żeby solidnie wiało (ale nie koniecznie na max).

2. Potrzebna jest zapałka, papieros lub coś innego co potrafi wyprodukować nieco dymu. Po zbliżeniu "generatora dymu" do krateczki w nawiewie dym powinien być wyraźnie wciągany do środka panelu.

3. Jeżeli nie mamy "generatora dymu", to możemy zrobić test zastępczy - trzeba wziąć kawałek niezgniecionej lekkiej karteczki (np fragment paragonu ze sklepu) i przytknąć do kratki. Karteczka powinna być zasysana, a więc siłą ciśnienia powietrza powinna zawisnąć przy krateczce.

Szukałem rozwiązania w TIS czy na innych forach i niestety nie znalazłem rozwiązania. Wszystkie podobne problemy dotyczą tylko Omegi B gdzie wiatraczek występuje (i lubi się popsuć). Chciałbym wiedzieć jak jest u innych zanim pojadę do ASO, bo być może szukam dziury w całym, a problem leży gdzieś indziej.

Napisano

Zaintrygowałeś mnie. Jutro rano wykonam test zlosnik.gif

U mnie nie wciąga powietrza. Ale też przyznam że nie mam takiego problemu jak Ty hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Zaintrygowałeś mnie. Jutro rano wykonam test

> U mnie nie wciąga powietrza. Ale też przyznam że nie mam takiego

> problemu jak Ty

Dzięki. smile.gif

Chyba więc problem leży gdzieś indziej.

Zastanawiam się w takim razie jaka jest dokładność takiego pomiaru skoro tam prawie nie dochodzi powietrze, a czujnik jest osadzony na płytce drukowanej niedaleko żaróweczek podświetlenia.

Dziś jechałem i po około 20 minutach w korkach czujnik wskazywał 34 stopnie. W trasie temperatura doszła do 39 stopni. Puściłem więc gorący nawiew żeby zobaczyć do ilu dojdzie. Temperatura po 5 minutach się zmieniła... na 38 stopni. Puściłem więc zimy nawiew. Po 10 minutach jak już solidnie zmarzłem miałem na czujniku 39 stopni. zlosnik.gif

Dodatkowo zauważyłem że czujnik lewego nawiewu wskazuje to samo co prawego nawiewu (ustawiałem różne temperatury dla stref). spineyes.gif

Albo sterownik jest zrypany, albo interfejs diagnostyczny szwankuje, albo ktoś grzebał w kabelkach, ... Chyba najpierw wymienię panel ze sterownikiem i się zobaczy co dalej.

Napisano

Chyba czujniki temperatury popadały, ewentualnie jak piszesz sterownik.

Napisano

Miałem tak w B, mam tak w obecnej FL. Sporo ludzi ma to samo z tym nagrzewającym się czujnikiem właśnie. Ja się przyzwyczaiłem, ale jak się pojawi jakieś ładnie opisane rozwiązanie, to bym pewnie skorzystał. Bo deski mi się rozkręcać niespecjalnie chce wink.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem tak w B, mam tak w obecnej FL. Sporo ludzi ma to samo z tym

> nagrzewającym się czujnikiem właśnie. Ja się przyzwyczaiłem, ale

> jak się pojawi jakieś ładnie opisane rozwiązanie, to bym pewnie

> skorzystał. Bo deski mi się rozkręcać niespecjalnie chce

Na szczęście wyjęcie panelu w Omedze B FL to chwilka, może 5 minut roboty (15 minut jak się pierwszy raz robi).

Z tym czujnikiem to jakaś porażka. Jeszcze w B był wiatraczek który coś tam dawał, a tutaj w B FL jest tylko otwór i to nieprzelotowy przez który powietrze racze leniwie się dostaje. W dodatku czujnik wlutowany jest bezpośrednio w płytkę drukowaną. Dlatego mierzy raczej temperaturę tej płytki a nie powietrza. Będę prowadził w tym kierunku badania, może coś się uda ciekawego ustalić.

Inna sprawa że w B FL ten czujnik jakoś dziwnie działa, bo np jak czujnik ma już te 38 stopni, to na ustawieniu 20 stopni jest zimno a na 21 gorąco. Czyli jednak ta temperatura z czujnika jest jakoś inaczej interpretowana. Albo sterownik przyjmuje że jak użytkownik podbija temperaturę to znaczy że mu zimno i trzeba podgrzać. Szkoda tylko że podgrzewa bez litości.

Napisano

> Na szczęście wyjęcie panelu w Omedze B FL to chwilka, może 5 minut

> roboty (15 minut jak się pierwszy raz robi).

A to dobra wiadomość, w B się zabierałem ponad rok do wymiany dwóch przepalonych żarówek od klimatronika i w końcu ich nie wymieniłem, bo instrukcja demontażu to jakaś masakra była screwy.gif. A już nie daj Boże jakby ten drucik od sterowania klapkami się wyciągnęło niechcący biglaugh.gif

> Inna sprawa że w B FL ten czujnik jakoś dziwnie działa, bo np jak

> czujnik ma już te 38 stopni, to na ustawieniu 20 stopni jest

> zimno a na 21 gorąco. Czyli jednak ta temperatura z czujnika

> jest jakoś inaczej interpretowana. Albo sterownik przyjmuje że

> jak użytkownik podbija temperaturę to znaczy że mu zimno i

> trzeba podgrzać. Szkoda tylko że podgrzewa bez litości.

A no z tym jaja są czasami, 1 stopień różnicy i się piekło zaczyna czasami robić biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A to dobra wiadomość, w B się zabierałem ponad rok do wymiany dwóch

> przepalonych żarówek od klimatronika i w końcu ich nie

> wymieniłem, bo instrukcja demontażu to jakaś masakra była . A

> już nie daj Boże jakby ten drucik od sterowania klapkami się

> wyciągnęło niechcący

Słyszałem smile.gif

W B FL robi się to tak:

- otwierasz popielniczkę, wykręcasz jedną śrubkę, wyjmujesz popielniczkę

- wyjmujesz radio (potrzebne "wyjmaki"), czasem siedzą "szpilki" zabezpieczające (jakiś mały imbus)

- wykręcasz dwie śruby które ukazują się po wyjęciu radia

- odchylasz całą konsolę środkową

- odbezpieczasz metalowe uchwyty trzymające panel

- wyjmujesz panel do tyłu.

No wyszło parę punktów, ale całość to max 5 minut, przy czym największą trudność sprawia wyjęcie radia. zeby.GIF Nie masz szans czegoś zepsuć, chyba że Ci śrubka wpadnie w czeluści deski rozdzielczej.

> A no z tym jaja są czasami, 1 stopień różnicy i się piekło zaczyna

> czasami robić

To fakt.

I o ile latem jest ok, to zimą po ok 1,5 - 2 godzinach jazdy trzeba grzebać przy ustawieniach a i tak nie jest idealnie, bo albo za zimno albo za gorąco. :/ Ale zobaczymy, bo Liseh mówi że nie ma takich problemów. Jak wszystko u mnie zawiedzie to może się do niego zgłoszę zobaczyć jakie ma parametry (nigdzie w sieci ani w TIS nie ma ich opisanych).

Napisano

Ok, dymu nie robiłem bo nie palę, ale leciutki kawałek papierka. Żadnego zasysania czy dmuchania nie stwierdziłem.

Napisano
  • Autor

> Ok, dymu nie robiłem bo nie palę, ale leciutki kawałek papierka.

> Żadnego zasysania czy dmuchania nie stwierdziłem.

Dzięki.

Na razie czekam na zamówiony używany panel na podmianę (sterownik klimy jest w panelu, ale jest ryzyko że ten używany też jest uszkodzony...). Zobaczymy jak się będzie zachowywała klimatyzacja po wymianie. Jak dalej tak samo to przewiduję jeszcze sprawdzenie instalacji (dziwne wskazania innych czujników), aktualizację firmware interfejsu diagnostycznego (w nowszym ponoć coś poprawili, może czujnik pokazuje dobrze tylko interfejs źle odczytuje i tak po prostu ma być), później wizyta w ASO może tam coś wiedzą, a na koniec albo się poddam bo już będzie lato, albo zgłoszę się do Ciebie na podpięcie interfejsu o ile będzie taka możliwość? (często bywam w Warszawie)

Napisano

> Dzięki.

> Na razie czekam na zamówiony używany panel na podmianę (sterownik

> klimy jest w panelu, ale jest ryzyko że ten używany też jest

> uszkodzony...). Zobaczymy jak się będzie zachowywała

> klimatyzacja po wymianie. Jak dalej tak samo to przewiduję

> jeszcze sprawdzenie instalacji (dziwne wskazania innych

> czujników), aktualizację firmware interfejsu diagnostycznego (w

> nowszym ponoć coś poprawili, może czujnik pokazuje dobrze tylko

> interfejs źle odczytuje i tak po prostu ma być), później wizyta

> w ASO może tam coś wiedzą, a na koniec albo się poddam bo już

> będzie lato, albo zgłoszę się do Ciebie na podpięcie interfejsu

> o ile będzie taka możliwość? (często bywam w Warszawie)

ok.gifok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Ciąg dalszy przygody z czujnikiem.

1. Kupiłem nowy panel - niestety identyczne zachowanie i identyczne problemy.

2. Zauważyłem że są co najmniej 3 wersje tego sterownika. Być może w tych nowszych wyeliminowano problemy które opisywałem. Okazało się że kupiłem identyczną wersję jak miałem. Teraz poluję na allegro na nowszy sterownik na podmianę. Ciekawe czy będzie kompatybilny z układem elekrycznym bo rozklad wyprowadzeń jest identyczny. Pozostaje też opcja programowania w ASO, bo ponoć Opel wypuścił "aktualizację firmware". zlosnik.gif

3. Tymczasowo wylutowałem czujnik z płytki i wyprowadziłem go na zewnątrz na drucikach, tak że wystaje na jakiś centymetr. Co prawda nie wygląda to estetycznie, ale warto sprawdzić - zobaczymy jak się będzie zachowywać. Po dzisiejszym dniu mam wrażenie że jest lepiej, ale dziś było ciepło i krótkie dystanse robiłem, więc test był nie był obiektywny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.