Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kredyt na bravo

Featured Replies

Napisano

Poruszam temat na czasie, kredyt. Myślę, że sporo z nas ma na auto albo kredyt 0% albo jakiś inny. Ja mam 26tys na 3lata po 840zł/mies. Czy zauważyliście, że w zeszłym roku jak stopy % poszły w górę to po 3 tygodniach przyszło pismo podwyższające ratę o 6zł. Od listopada 2008 stopy już dwa razy spadły a rata kredytu taka sama. Ktoś z was to może wytłumaczyć? pozdro

Napisano

Sposób rozliczania raty kredytu zależy od dwóch czynników: waluty i warunków, których zmienność wpływa na wysokość oprocentowania.

Jeśli chodzi o waluty, to wiadomo - jaki kurs, taka rata, ale zgaduję, że masz kredyt w złotówkach.

Jeśli chodzi o stopy procentowe, to banki najczęściej umieszczają w umowach dla kredytów o zmiennym oprocentowaniu schemat wyliczania rat, który wygląda następująco:

trzy (lub sześcio) miesięczny WIBOR + marża banku.

W konsekwencji wysokość i ewentualne zmiany Twojej raty następują dwa lub cztery razy do roku. Jeśli w Twoim wypadku są to kwartalne zmiany, to najbliższa obniżka powinna nastąpić od kwietniowej raty.

ufff blah.gif

Napisano

> Poruszam temat na czasie, kredyt. Myślę, że sporo z nas ma na auto

> albo kredyt 0% albo jakiś inny. Ja mam 26tys na 3lata po

> 840zł/mies. Czy zauważyliście, że w zeszłym roku jak stopy %

> poszły w górę to po 3 tygodniach przyszło pismo podwyższające

> ratę o 6zł. Od listopada 2008 stopy już dwa razy spadły a rata

> kredytu taka sama. Ktoś z was to może wytłumaczyć? pozdro

u mnie nic nie podwyższali ani nie obniżali. Od początku płacę taką samą ratę

Napisano

> Poruszam temat na czasie, kredyt. Myślę, że sporo z nas ma na auto

> albo kredyt 0% albo jakiś inny. Ja mam 26tys na 3lata po

> 840zł/mies. Czy zauważyliście, że w zeszłym roku jak stopy %

> poszły w górę to po 3 tygodniach przyszło pismo podwyższające

> ratę o 6zł.

Co było napisane w tym piśmie?

Jeżeli oprocentowanie masz 0% to wątpię, by wprowadzili jakąkolwiek stopę procentową hmm.gif

Do mnie jeszcze nic nie przyszło i mam zlecenie stałe na ten kredyt.

Swoją drogą, nie warto było brać tak małego kredytu na 0%, osobiście wpłaciłem niezbędne minimum, resztę w kredyt. Z tego co rozmawiałem, nieważne jaką część chciałem na kredyt i tak tylko dywaniki gratis dali. Wolne środki wolałem "zainwestować" na lokatę wink.gif

Napisano

> Swoją drogą, nie warto było brać tak małego kredytu na 0%, osobiście

> wpłaciłem niezbędne minimum, resztę w kredyt. Z tego co

> rozmawiałem, nieważne jaką część chciałem na kredyt i tak tylko

> dywaniki gratis dali. Wolne środki wolałem "zainwestować" na

> lokatę

Przy kredycie 0% nie daja takich opustow jak w standardowym... mi sie jednak udalo dzieki znajomosciom ojca biglaugh.gif

Gdy dowiadywalem sie o AR159, to w standardowym kredycie byli w stanie sprzedac auto za 95tys ... ale w promocyjnym za 120tys ... taniej wychodzila pierwsza opcjo, bo z wszystkimi oplatami i tak bylo taniej, a i ubezpieczenie nizsze bo liczone od wartosci 95 a nie 120tys.

Napisano

Ja mam 0% na 100% wink.gif wychodził lepiej niż zwykły kredyt. Znajomości nie miałem. Wydębiłem jeszcze alarm za friko zlosnik.gif

Napisano

> Ja mam 0% na 100% wychodził lepiej niż zwykły kredyt. Znajomości nie

> miałem. Wydębiłem jeszcze alarm za friko

Nie twierdze ze zawsze przy 'darmowym' kredycie jest sie stratnym .. ale ze nic nie ma za darmo .. oink.gif

Napisano

> Nie twierdze ze zawsze przy 'darmowym' kredycie jest sie stratnym ..

> ale ze nic nie ma za darmo ..

spoko liczyć umiem zlosnik.gifok.gif, bravo jest bezcenny uzbroj_zlo.gif

Napisano

Ja mam kredyt w Fiat Banku oprocentowany wzięty w październiku 2008 i do tej pory cisza ze strony banku.

Napisano
  • Autor

Kolega szafran dobrze napisał. Mam kredyt złotówkowy 10,49% na 25 tys w piśmie z maja wzrosły stopy i jest już oprocentowanie 10,86% w skali roku. Prawdopodobnie 2 razy w roku wysyłane są korekty obciętych stóp procentowych.

Napisano

Cieszę się, że mogłem pomóc. Jeśli oprocentowanie jest zmieniane 2 razy do roku, to dobre wiadomości przyjdą w lipcu a ponieważ zanosi się na kolejne obniżki stóp w Polsce, to wiadomości z banku będą tym lepsze waytogo.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

A ja wziąłem w 2007 w kredycie 5 lat bez odsetek i narazie nic z banku nie dostałem. Poprzednio też miałem fiata w kredycie tyle, że oprocentowanym i stopy spadały, a ja nic nie dostawałem. Okazało się, że w umowie jest zapis kiedy bank obniża stopy i muszą zaistnieć łącznie 3 elementy, a jak sie okazało te 3 elementy nigdy nie zaistnieją. Taki wybieg ze strony banku.

Napisano

> Kolega szafran dobrze napisał. Mam kredyt złotówkowy 10,49% na 25 tys

> w piśmie z maja wzrosły stopy i jest już oprocentowanie 10,86% w

> skali roku. Prawdopodobnie 2 razy w roku wysyłane są korekty

> obciętych stóp procentowych.

Od kiedy w Fiacie jest taki niski kredyt standardowy (no może kiedyś był)..?

Pytałem się w tym tygodniu i standardowy kredyt to ok. 15% (w skali roku) + opłata przygotowawcza (chyba 5%).....

Napisano

Dobry zwyczaj, nie pożyczaj!

Było kupić taki samochód, na jaki Cię stać za gotówkę.

Napisano

> Pytałem się w tym tygodniu i standardowy kredyt to ok. 15% (w skali

> roku) + opłata przygotowawcza (chyba 5%).....

Toż to lichwa icon_eek.gif. Ja w październiku 2008 dostałem kredyt w fiat banku oprocentowany na około 10% w skali roku a i to wydawało mi się dużo.

Napisano

> Toż to lichwa . Ja w październiku 2008 dostałem kredyt w fiat banku

> oprocentowany na około 10% w skali roku a i to wydawało mi się

> dużo.

musieli popodnosić oprocentowania przecież kryzys

Napisano

> Toż to lichwa . Ja w październiku 2008 dostałem kredyt w fiat banku

> oprocentowany na około 10% w skali roku a i to wydawało mi się

> dużo.

Mówię co mi przekazano... smile.gif

Co do kredytu 0% to też jest w tym marketingu bo w rzeczywistości to 5% opłaty przygotowawczej + ok. 3% ubezpieczenie kredytu od utraty możliwości pracy.

Ale i tak wychodzi to o wiele taniej. Przy modelu, o który pytałem wychodziła 40% różnica w racie (5 lat) na korzyśc kredytu 0%... choć do kalkulacji kredytu stadardowego brali obniżoną (promocyjną) cene.

Napisano

Ja brałem kredyt na Bravo w Multibanku z oprocentowaniem 9,34 w październiku, obecnie mam obniżone oprocentowanie do 7,63. Prawie co miesiąc otrzymuję nowy harmonogram spłaty z niższymi ratami ok.gif

Napisano

> Ja brałem kredyt na Bravo w Multibanku z oprocentowaniem 9,34 w

> październiku, obecnie mam obniżone oprocentowanie do 7,63.

> Prawie co miesiąc otrzymuję nowy harmonogram spłaty z niższymi

> ratami

Czyli praktycznie tyle co moje 0% w Fiacie tylko pamiętaj, że to zobowiązanie na kilka lat a oprocentowanie może sie zmienić (czego Ci serdecznie nie życzę)... a 0 to (złownie) zero....

Ale fakt, że to fiatowskie standardowe oprocentowanie 15%+ 5 (mniej-więcej) to tak jakby kupować auto na kartę kredytową.......lichwa to się zwie....

Napisano

Ja nie miałem opcji kredytu 0%, miałem baaardzo dużą bonifikatę i pewnie dlatego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.