Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny problem z zapaleniem silnika ;/

Featured Replies

Napisano

Taki tajemniczy temat bo nie wiem jak to nazwać smile.gif

Otóż samochód zapala bez najmniejszego problemu po nocy spędzonej pod chmurką, na mrozie, włącza się ssanie i jest ok. Nagrzewa się obroty spadają, wszytko chodzi idealnie.

Jak jest nagrzany to też zapala od dotknięcia-ideał. Problem pojawia się w momencie jak rozgrzany silnik zostawię na jakieś 3-4 godzin i później chcę zapalić. Objawia się to w ten sposób że po przekręceniu kluczyka kiedy silnik już "złapie" ma bardzo niskie obroty i tak to trwa przez jakieś kilka sekund (ok 2) i się normuje. Wygląda to tak jakby nie dostawał paliwa obrazu albo nie odpowiednią dawkę... nie wiem frown.gif Czasami obroty są tak niskie ze gaśnie po sekundzie...wtedy często muszę go pokręcić chwile zanim zapali. Wszystko jest zagmatwane ale mam nadzieje że zrozumiecie smile.gif Po takim kolejnym odpaleniu kiedy muszę nim pokręcić zanim silnik dojdzie do normalnych obrotów chodzi bardzo nierówno. Za pomocą literek trudno mi to przekazać 270751858-jezyk.gif ale coś na rodzaj takiego: "łu łu łu łu" i nie reaguje obrazu na pedał gazu. trwa to z 5 sekund i wszytko potem już gra. Problem ten nie jest aż tak trapiący ale czasami potrafi wkurzyć... Mam nadzieje że coś doradzicie bo jedyne co mnie przychodzi do głowy to czujnik temperatury tylko który? frown.gif

Napisano

> nadzieje że coś doradzicie bo jedyne co mnie przychodzi do głowy

> to czujnik temperatury tylko który?

tylko powiedz kto jest pacjentem,bo każdy silnik jest inny i na innym osprzęcie elektronicznym. Więc mogą być inne powody,czujnik temp wody wydaje mi się,że nie skoro obroty na ciepłym są ok

Napisano
  • Autor

Pacjent to Fiat Uno 1.0 na wtrysku wersja i.e.S.

Dziś znów to samo: po 2 godzinach od zostawienia rozgrzanego silnika, był problem z zapaleniem. Rano jak się dobrze wyziębi jest ok...jak jest całkiem ciepły też jest ok. Ja nie wiem confused.gif

Napisano

> Pacjent to Fiat Uno 1.0 na wtrysku wersja i.e.S.

> Dziś znów to samo: po 2 godzinach od zostawienia rozgrzanego silnika,

> był problem z zapaleniem. Rano jak się dobrze wyziębi jest

> ok...jak jest całkiem ciepły też jest ok. Ja nie wiem

Przyuważ jeszcze czy przy tym dłuższym odpalaniu idzie ci z rury wydechowej niebieskawo ciemny dym, w trakcie odpalania i kilka sek po, i daj znać...

Napisano
  • Autor

nie podczas takiego zapalania z rury nie wydobywa się nic niepokojącego. Samochodem właśnie wróciłem z 700km podróży i dziś wyjeżdżam w kolejną identyczna. Gdyby było coś nie tak z uszczelką czy coś w tym stylu to chyba już by się coś stało? To nie będzie czujnik albo krokowy?

Napisano

> nie podczas takiego zapalania z rury nie wydobywa się nic

> niepokojącego. Samochodem właśnie wróciłem z 700km podróży i

> dziś wyjeżdżam w kolejną identyczna. Gdyby było coś nie tak z

> uszczelką czy coś w tym stylu to chyba już by się coś stało? To

> nie będzie czujnik albo krokowy?

Czujnik temperatury w kolektorze ssącym, po stronie ściany grodziowej.

Koszt około 30 pln.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Czujnik wymieniłem płyn chłodniczy dolałem, bo myślałem że nie zalewa tego czujnika.

Odpowietrzyłem układ, zresetowałem komputer i w zasadzie nie ma większej poprawy. Rano żeby nawet trzaskające mrozy były to zapala "od ręki" a jak jest przestygnięty to już średnio.

Ktoś zasugerował mi że to może być silnik krokowy który po całej nocy otwiera przepustnice tak jak trzeba natomiast w innych warunkach otwiera ją za mało (zacina się) To tłumaczyło by dlaczego po takim nieudanym zapaleniu muszę długo kręcić silnikiem (zalewa go).

Ale jak to jednoznacznie stwierdzić?

Może jakieś inne sugestie?

Nadmienię że samochodem od pierwszego postu w tym temacie przejechałem 3kkm, więc wątpię żeby to była uszczelką itp.

Napisano

Rozbierz i wyczyść silniczek krokowy, jak nie pomoże to i nie zaszkodzi. wink.gif

Napisano
  • Autor

Jutro będę miał więcej czasu to go wyczyszczę, mam nadzieję że to pomoże...

Napisano
  • Autor

silnika nie czyściłem póki co.

Wiem jednak że jest to oryginalny BOSCH, więc najprawdopodobniej jest on od początku żywotu samochodu. Krańcówka się dobrze zamyka-sprawdziłem miernikiem.

Odpiąłem wczoraj dosłownie wszystkie czujniki, sprawdziłem czy styki są OK. Odkręciłem cały filtr powietrza przepustnica jest czysta, odma czysta. Czujnik temperatury jest nowy, na zimnym silniku ( po nocy) miał około 4kohm i przy takim stanie rzeczy silnik odpalił bez problemu (oczywiście po tym całym odpinaniu zresetowałem komputer)

Póki co nie miałem okazji sprawdzić ale wątpię żeby to pomogło.

Mam pytanie przy okazji: czy za mieszankę paliwa i wielkość uchylenie przepustnicy podczas zapalania odpowiada tylko i wyłącznie czujnik temperatury cieczy?

Pytam ponieważ podłączyłem kiedyś na ciepłym silniku zimny czujnik temperatury (bez wkręcania "z ręki") i silnik nie zapalił ale właściwie dlaczego?

Napisano

> dziękuje za zainteresowanie.

u mnie był to moduł zapłonowy , ale i tak dalej potrafi sie dalej przydusic ale zapala a to juz coś smile.gif

podobno jest jeszcze czujnik połozenia przepustnicy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.