Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbina 1.7DTI

Featured Replies

Napisano

Jaki opór podczas próby kręcenia palcem powinien stawiać wirnik turbiny ? Turbina jest zamontowana w aucie obracam ją po zdjęciu węży powietrza.

Napisano

> Jaki opór podczas próby kręcenia palcem powinien stawiać wirnik

> turbiny ? Turbina jest zamontowana w aucie obracam ją po zdjęciu

> węży powietrza.

bardzo niewielki. tak, że jeśli rozbujasz ją palcem, to powina się sama troche pokręcić

Napisano
  • Autor

Czyli jaka diagnoza ? Zaciera się ?

Napisano

> Jaki opór podczas próby kręcenia palcem powinien stawiać wirnik

> turbiny ? Turbina jest zamontowana w aucie obracam ją po zdjęciu

> węży powietrza.

Z tego opisu nie mozna postawic zadnej diagnozy... Napisz chociaz, czy ciezko sie obraca, wydaje dzwieki przy obracaniu, nie obraca sie, wydaje dziwne odglosy przy pracujacym silniku...i tp.

Pozdrawiam

Napisano

> Czyli jaka diagnoza ? Zaciera się ?

no ja jej nie macałem wink.gif

w każdym bądź razie nie powineneś wyczuwać wielkich oporów podczas próby obrócenia wałka.

A jakie są oznaki że pada? czemu ją sprawdzasz?

Napisano
  • Autor

Po prostu ciekawość i trochę wolnego czasu. Sprawdzana była na zimnym silniku może to ma jakiś wpływ ? Czytałem dużo o cieknących turbinach, uszkodzonych łopatkach ale o zacierającej się - nic. Ciekawostką jest to, że po uruchomieniu zimnego silnika podczas przyspieszania przy obrotach około 1800 - 2000 słychać jakby głośniejszy warkot i w tej chwili auto dostaje jakby kopa. Gdy odejmę gazu warkot milknie. Głośniejsza praca na zimnym silniku jest jedynie przy stosunkowo mocniejszym dodawaniu gazu. Jeżeli delikatnie operuje pedałem przyspeszenia efektu nie ma. Po kilku minutach jazdy warkot juz sie nie uaktualnia. I jeszcze jedno ostatnio zauważyłem że jeżeli jest mgliste i wilgotne powietrze rano to warkot jest dużo mniejszy.Jeżdżąc autem czuć wyraźnie doładowanie i słychać delikatny gwizd. Co o tym sądzicie ?

Zastanawiam się nad wymianą oleju. Obecnie ma przejechane około 8 tys. Jest to Castrol 10w40 z beczki - wymieniał poprzedni właściciel. Może dla lepszego smarowania zastosować syntetyk np. MOBIL co wy na to ?

Napisano

rzadko kiedy turbina sie zaciera. Zwykle wyrobi się i pracuje zbyt luźno- popuszcza olej. Jeśli jest sucha i czuć, że działa, to ja bym sie na Twoim miejscu nie przejmował.

Warkot raczej napewno nie jest z turbiny, tylko z silnika i przy ostrym przyspieszeniu zjawisko raczej normalne (oczywiście o ile nie jest to jakiś głośny hałas). Turbina jedynie charakterystycznie świszczy.

Co do oleju. Może być półsyntyk, może być i syntetyk. Twój wybór. Jeśli jesteś pewien że był wymieniany 8kkm temu, to jeszcze za szybko na wymiane, nie widze sensu. Poczekaj przynajmniej do tych 12-15kkm. Jeśli pewności brak, to wymień. Nie jest to majątek, a spokojniej na sercu się robi;)

Napisano
  • Autor

> bym sie na Twoim miejscu nie przejmował.

Tak też chyba zrobie.

> Warkot raczej napewno nie jest z turbiny, tylko z silnika i przy

> ostrym przyspieszeniu zjawisko raczej normalne (oczywiście o ile

> nie jest to jakiś głośny hałas). Turbina jedynie

> charakterystycznie świszczy.

Ale dlaczego on nagle po małym rozgrzaniu ustaje ?

Wiem silnik przy mocniejszym wciśnięciu pedału przyspieszenia charakterystycznie warczy ale ten warkot na zimnym jest jakby 3 razy głośniejszy

> Co do oleju. Może być półsyntyk, może być i syntetyk. Twój wybór.

> Jeśli jesteś pewien że był wymieniany 8kkm temu, to jeszcze za

> szybko na wymiane, nie widze sensu. Poczekaj przynajmniej do

> tych 12-15kkm. Jeśli pewności brak, to wymień. Nie jest to

> majątek, a spokojniej na sercu się robi;)

A jak mam sprawdzać poziom oleju w tym silniku ? Rozrzany po zgaszeniu odczekaniu 5 min. poziom delikatnie powyżej minimum. Rano po nocnym postoju MAX Miałem różne samochody ale takiego zjawiska jeszcze nie widziałem.

Napisano

U mnie na zimnym silniku rowniez warkot turbiny ponad 1800 obr rowniez jest donosny, w miare rozgrzewania sie silnika turbo chodzi ciszej. Jest to normalny objaw, nalezy pamietac aby nie zylowac zimnego silnika, gdyz turbo wtedy dostaje po tylku najbardziej.

A co do stanu oleju to mysle ze nie masz sie czym przejmowac, poprostu moze za wczesnie sprawdziles olej i nie zdazyl w pelni splynac do miski.

Moj mechanik (pracuje w ASO), zawsze leje olej ponad max i z tego co wiem to wiekszosc ASO tak robi, mimo iz starzy wyjadacze mowia ze nie powinno sie tak robic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.