Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 po swapie - problemow czesc II

Featured Replies

Napisano

Czesc,

sluchajcie nie moge coś po złożeniu wszystkiego do kupy odpalić tego. Komp, wiązka, silnik (w zasadzie kompletny) z jednego autka, wszystko sprawdzone parokrotnie, nowy czujnik położenia wału, podmieniany mapsensor obaj taki że wejde do garażu, przekręcę kluczyk poczekam aż pompa dobije paliwo odpalam przekręci - czasami tylko załapie i odpali. W sobotę udało mi się nawet wyjechać z garaży, przelecieć po osiedlu jakby nigdy nic wróciłem pod garaż i tak chciałem żeby sobie pochodził, niestety zgasł i więcej już nie odpalił. Po parunastu próbach wreszcie udało się, ale załapał odrazu bardzo duże obroty (tak jakby gaz był wcisnięty do spodu) następnie znowu zgasł. Mam diagnozer ktory nie wskazuje obecnie kompletnie nić poza brakiem podłaczenia kontroli awari silnika na desce. Wcześniej owszem mapsensor (po podłączeniu którego notabene wogóle nie mogę odpalić samochodu?)

Nie mam już więcej pomysłu, może jakieś wężyki ciśnieniowe są pomylone może ktoś ma fotke jak to ma podłączone u siebie? Nie mam oparów par paliwa nie wiem jak to tam pozabezpieczać (które otwory mają być zatkane)

Jeszcze jedno, autko nie ma sondy lambdy (chwilowo)

Silnik to 1.2 75 z fiata palio.

Co mogę jeszcze sprawdzić na własną rękę a co wymieniać?

Czekam na info, każda wskazówka jest cenna, szczególnie te dotyczące obejścia zbiorniczka par paliwa może tam jest problem?

Napisano

to włóż lambde i zobacz jak się będzie zachowywać. Teraz silnik chodzi Ci w "awaryjnym" teoretycznie podaje więcej paliwa. Masz diagnozer? Tps jest ok? pozostaje jeszcze kwestia czy masz pompę paliwa z MPI na 3 bary... hmm.gif

Napisano
  • Autor

>Tps jest ok?

a jaki powinien być? i jak go sprawdzić skoro obecnie nie mogę odpalić silnika... możę się przy którejś próbie uda.

> pozostaje jeszcze kwestia czy masz pompę paliwa z MPI na 3 bary...

tak, pompa jest 3 bar, ale z fiata coupe - sprawdze ją oczywiście jeszcze. Ale czy objawy wskazują na pompe?

Napisano

> a jaki powinien być? i jak go sprawdzić skoro obecnie nie mogę

> odpalić silnika... możę się przy którejś próbie uda.

jeśli masz euroscana,albo dostep do examinera,to możesz sprawdzić czy podaje dobre wskazania. Najpierw jednak podłącz lambde ok.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no i dalej dupa pany slinka.gif

kupiłem silnik krokowy, załatwiłem inna lambde, inny mapsensor z działającego samochodu i niestety, odpali wejdzie na obroty i zjedzie do zera - gaśnie.

nie mam już ani siły, ani pomysłu. egzaminer pokazuje uszkodzenia: kontrolka silnika, map sensor (piny sprawdzone) po podłaczeniu nie da się go odpalić, odłacze tylko odpala pochodzi i zjedzie do zera tak jak opisane.

podpowiedzi jakies?

Napisano

> podpowiedzi jakies?

Uszkodzona pompa paliwa. Podaje paliwo bardzo niskim cisnieniem - napompuje przy zaplonie, po uruchomieniu wypali to co napompowalo i gasnie bo brakuje paliwa.

Napisano

> Uszkodzona pompa paliwa. Podaje paliwo bardzo niskim cisnieniem -

> napompuje przy zaplonie, po uruchomieniu wypali to co

> napompowalo i gasnie bo brakuje paliwa.

A może niech zrobi taką sprytke że kiedy niechce zapalić niech kilkakrotnie przekręci stacyjkę żeby pompa nabiła paliwa, ale nie przekręcając w pozycję zapłonu po kilkukrotnym nabiciu spróbować odpalić i zobaczyć czy załapie za pierwszym razem hmm.gif

Pozdro

Napisano

> A może niech zrobi taką sprytke że kiedy niechce zapalić niech

> kilkakrotnie przekręci stacyjkę żeby pompa nabiła paliwa, ale

> nie przekręcając w pozycję zapłonu po kilkukrotnym nabiciu

> spróbować odpalić i zobaczyć czy załapie za pierwszym razem

> Pozdro

Nie - wrecz przeciwnie, niech druga osoba zaraz po odpaleniu doleje troche paliwa bezposrednio w przepustnice i powtarza ta operacje co chwila - jesli silnik bedzie normalnie pracowal, znaczy ze paliwa brakuje, a wtedy pompa. Jesli niezlaenie od podlania zgasnie - problem lezy gdzie indziej.

Napisano

> Nie - wrecz przeciwnie, niech druga osoba zaraz po odpaleniu doleje

> troche paliwa bezposrednio w przepustnice i powtarza ta operacje

> co chwila - jesli silnik bedzie normalnie pracowal, znaczy ze

> paliwa brakuje, a wtedy pompa. Jesli niezlaenie od podlania

> zgasnie - problem lezy gdzie indziej.

z tym podlewaniem to sam nie wiem czy to dobry pomysł, silnik może zalewać jeśli akurat w tym momęcie będzie dawało również paliwo z wtryskiwaczy hmm.gif i też po dłuższej chwili może zgasnąć......

Jak by nie patrzył najlpiej podmienić od kogoś na troche pompe i wszystko będzie wiadomo na 100 % zlosnik.gifwaytogo.gif

Pozdro 20.GIF

Napisano

> Nie - wrecz przeciwnie, niech druga osoba zaraz po odpaleniu doleje

> troche paliwa bezposrednio w przepustnice i powtarza ta operacje

> co chwila - jesli silnik bedzie normalnie pracowal, znaczy ze

> paliwa brakuje, a wtedy pompa. Jesli niezlaenie od podlania

> zgasnie - problem lezy gdzie indziej.

Albo sprobuj tak: Jak go odpalisz zcisnij przewod dopływowy do wtrysków i zobacz jak bedzie pracował i czy rowno zwiększając ciśnienie, to tak jak pisza pompa do wymiany a mialem tak w kiedys w Poldolocie 1,4 to sama akcja pompe wymieniłem LUX.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.