Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujniki cofania 5D

Featured Replies

Napisano

Zakupiłem takie.

Ja demontowałem zderzak, bo chciałem poprawić szczeliny między elementami blacharskimi. Niestety nie da się buu.gif

282010591-DSCF6007.JPG

Do montażu czujników, IMO nie ma potrzeby demontować zderzaka. Wystarczy odkręcić dolne mocowania(4 śruby) i delikatnie odchylić , żeby poprowadzić kable itd. Otwór technologiczny jest z prawej srtony. skromny.gif

Podłączenia elektryczne są wykonalne, chyba dla każdego kto potrafi zarówkę wkręcić hmm.gif

Podłączyłem, pod zarówkę biegu wstecznego, u mnie to brązowy kabelek.

Centralkę umieściłem w bagażniku w komorze przy nadkolu. Umieściłem ją wysoko, żeby się z wodą nie spotkała, jest przyklejona taśmą dwustronną, więc nie spadnie skromny.gif

282010591-DSCF6011.JPG

Wyświetlacz zamocowałem z przodu, na desce. Kabelek jest między deską, a szybą. Potem chowa się pod uszczelką od drzwi. A potem jest pod plastikiem wew. słupka "C" i trafia do centralki w bagażniku.

Ogólnie zastanawiam się czy takie czujniki są mi potrzebne, bo nie ufam im i raczej szybko nie zaufam hmm.gif

Przykład:

Po środku auta w odległości ok. 80cm znajduje się słupek od znaku drogowego. Wyświetlacz piszczy i pokazuje 0.8 ale diody świecą się tylko z prawej strony. A IMHO powinny się palić prawe i lewe jednocześnie, skoro przeszkoda jest pośrodku auta ? hmm.gif Tak?

282010591-DSCF6016.JPG

Można na to parkować, bo skoro pika, to trzeba hamować i już, a wskazania wyświetlacza, widocznie są nie potrzebne. Ja jednak wolałbym, żeby to było trochę dokładniejsze(wyświetlacz).

Może to jest kwestia ustawienia sensorów, a raczej ich kątów widzenia. Bo te czujniki są takie wklęsłe. Dlatego proszę o fotki waszych czujników i ich ustawienie skromny.gif

Tak czujniki reagują, na ścianę garażu:

282010591-DSCF6020.JPG

Uwagi do zestawu:

Wiertło w otwornicy, było krzywe. Niby nic, ale cała otwornica potem też "biła"

Czujniki są wklęsłe,bo podobno:

Quote:

Nowością są sensory bez podkładek korygujących – regulacja kąta widzenia sensora obrotem w bok

Tylko nikt, nie napisał jaki jest ten właściwy kąt widzenia icon_rolleyes.gif

Podobno są od 2,5 metra. Mi pokazują od 2 m. A raczej długo, długo nic a potem 1,3m. Ale to może być kwestia ustawienia kątów sensorów skromny.gif

I mam je tylko 1 dzień, może da się to ustawić poprawnie skromny.gif

A tak to wygląda:

282010591-DSCF6013.JPG

IMHO czujniki z samym piszczkiem, wystarczą skromny.gif

To poproszę o fotki waszych sensorów i ich kąty widzenia. I jak to ma być z tymi wskazaniami wyświetlacza ?

20.GIF

post-110575-14352500226327_thumb.jpg

Napisano

Masz źle podłączone kabelki. zlosnik.gif Czujniki AAA, BBB, CCC i DDD umieszcza się po kolei od lewej do prawej w zderzaku, a potem w identycznej kolejności podłącza się kable. Teraz musisz sprawdzić, który kabel idzie do którego czujnika i odpowiednio powsadzać w centralkę tak, aby prawy skrajny czujnik powodował generowanie sygnału z prawej skrajnej strony, a lewy z lewej. wink.gif

Możesz to zrobić empirycznie. wink.gif Wyjmij wszystkie kabelki od czujek, wybierz sobie jeden z nich i podłącz do centralki. A potem stań przy tym czujniku i zobacz, z której strony wyświetla Ci przeszkodę. Jeśli nie wyświetla nic, to znaczy, że stoisz nie przy tym czujniku, co trzeba. hehe.gif

Napisano

To ja poczekam jeszcze na przemyslenia i sugestie po tygodniu i biore sie za swoje waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Masz źle podłączone kabelki.

Nie wiem skąd taki wniosek niewiem.gif

>Czujniki AAA, BBB, CCC i DDD umieszcza się po kolei od lewej do prawej w zderzaku, a potem w identycznej kolejności podłącza się kable.

Ale kiedy ja właśnie tak mam podłączone. Nic nie muszę zmienać, bo już tak mam zlosnik.gif

> powsadzać w centralkę tak, aby prawy skrajny czujnik powodował generowanie sygnału z prawej skrajnej strony, a lewy z lewej.

Dokładnie tak jest, jak staję za autem po prawej stronie na rogu, zapala się prawa strona wyświetlacza. I jak staje po lewej, to zaplala się lewa. Czyli mam poprawnie. Takie rzeczy to się sprawdza, przed zmontowaniem auta w całość old.gif

I zakładasz, że mam żle podłaczone sensory do centralki, ze względu na te wskazania ze słupkiem od znaku ???

Bo ja tak sobie myślę, że pod tym znakiem była pryzma śniegowa i ona z prawej strony była bliżej auta i była większa, niż po lewej stronie. I może te czujniki nie na znak, a na ten śnieg już zareagowały i stąd wskazania tylko prawej strony ?

20.GIF20.GIF

P.S. Dziękuję mod.gif za przenosiny z SSP. Wątek założyłem na SSP, bo wcześniej już tam była cała dyskusja o tych czujnikach icon_rolleyes.gif

Dziękuję 20.GIF

Napisano
  • Autor

Nie zdejmuj zderzaka. Potem jest ciężko ustawić szczeliny. Ja miałęm już krzywo zanim zamontowałem czujniki. Po demontażu wiem dlaczego, mianowicie mocowanie jednej śruby z prawej strony, jest grubsze, od tego z lewej strony. I dllatego lampa mi trochę odstawała, względem zderzaka. Jak wyrównałem z jednej strony lampy, to nie trzymała szczeliny z innej strony i tak cały czas. Jeszczę się kiedyś, za to zabiore. Ale to jak cieplej będzie. Bo chyba mam krzywe mocowania od lamp hmm.gif

Napisano

<............................>

> Nowością są sensory bez podkładek korygujących – regulacja

> kąta widzenia sensora obrotem w bok

co oznacza, ze sesory sa bez podkladek korygujacych? nie rozumiem tego troszku, co autor mial na mysli?

czy to oznacza, ze cos sie w srodku reguluje?

282013715-czujka.JPG

pytam, bo mam od kilku lat jakies chinskie badziewie- na poczatku dzialalo w miare, teraz na wyswietlaczu nie pali sie pare diod, a same czujki pikaja na powietrze. nie pomogla korekta ustawienia czujek w listwie, a nawet pogorszyla, suma sumarum lezy mi to dziadostwo w aucie i nic nie daje, wiec moze bym wymienil grinser006.gif

post-21134-14352500241236_thumb.jpg

Napisano

> czy to oznacza, ze cos sie w srodku reguluje?

IMHO całym sensorem względem zderzaka.

Jak zapewne zauważyłeś wink.gif, sprzedawca napisał:

- Nowością są sensory bez podkładek korygujących - regulacja kąta widzenia sensora obrotem w bok

u innego:

Koniec już ze szpecącymi nasze auto podkładkami dystansowymi i odstającymi od zderzaka czujnikami, teraz możesz zamontować dopasowane sensory w swój zderzak i przez obrót nimi wyregulować kąt widzenia

Napisano

czy podłączenie zasilania pod żarówkę nie spowoduje błędów w elektryce stilo? To już nie jest taki prosty układ elektryczny jak w kanie smile.gif Ja się zastanawiałem, czy nie dać zasilania stałego załączanego przez przekaźnik od lampy.

Napisano

> Koniec już ze szpecącymi nasze auto podkładkami dystansowymi i

> odstającymi od zderzaka czujnikami, teraz możesz zamontować

> dopasowane sensory w swój zderzak i przez obrót nimi wyregulować

> kąt widzenia

Imho te podkładki zostały zintegrowane z obudową czujnika i nie występują już jako rozdzielne elementy. Nawet zmniejszenie wystawania czujnika o 1 mm daje marketingowi potężne narzędzie do reklamy. hehe.gif

Napisano

> Nie wiem skąd taki wniosek

Ano stąd, że jeśli czujniki miały reagować na słupek będący po środku auta, a wyświetlały, że jest po prawej stronie, to coś było nie tak. wink.gif

> Dokładnie tak jest, jak staję za autem po prawej stronie na rogu,

> zapala się prawa strona wyświetlacza. I jak staje po lewej, to

> zaplala się lewa. Czyli mam poprawnie. Takie rzeczy to się

> sprawdza, przed zmontowaniem auta w całość

I bardzo dobrze. zlosnik.gif

> I zakładasz, że mam żle podłaczone sensory do centralki, ze względu

> na te wskazania ze słupkiem od znaku ???

> Bo ja tak sobie myślę, że pod tym znakiem była pryzma śniegowa i ona

> z prawej strony była bliżej auta i była większa, niż po lewej

> stronie. I może te czujniki nie na znak, a na ten śnieg już

> zareagowały i stąd wskazania tylko prawej strony ?

Jeśli oczekujesz sensownej porady, to musisz napisać o wszystkich zmiennych. Skąd ja miałem wiedzieć, że za autem była jakaś nierównomierna pryzma śniegu? niewiem.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

> nierównomierna pryzma śniegu?

No ja pomyśłem o tym dopiero później, na spokojnie. I to chyba właśnie ta pryzma mi takie wskazania dała. Jak parkuję do ściany, blaszanego ogrodzenia itd. ogólnie dużych przeszkód, to wskazuje idealnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tak jak Gordon napisał, nic się nie zepsuło. A montowanie z przekaźnikiem to odradzam, bo IMHO to dopiero może narobić kłopotu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> co oznacza, ze sesory sa bez podkladek korygujacych? nie rozumiem tego troszku, co autor mial na mysli?

No ja nie jestem autorem zlosnik.gif

> czy to oznacza, ze cos sie w srodku reguluje?

Nie. Ta mniejsza "pchełka"wew. jest identyczna. Nie ma żadnych załamań, wklęsłośći itp. Dopiero ten zew. pierśicień(zintegrowany z tym 1 w całość), ma inne płaszczyzny. A zwłaszcza w jednym miejscu jest wklęśnięty. I zakładam, że obracając cały sensor zmieniam położenie tego wklęśnięcia. A to zmienia kąt widzenia. I IMO ustawiłem je tak, żeby otrzymać największy kąt widzenia. Ale czy to jest poprawnie, niewiem.gif

Zasadniczo, to jeszczę muszę podpatrzeć na innych autach.

> pytam, bo mam od kilku lat jakies chinskie badziewie- na poczatku

> dzialalo w miare, teraz na wyswietlaczu nie pali sie pare diod,

> a same czujki pikaja na powietrze. nie pomogla korekta

> ustawienia czujek w listwie, a nawet pogorszyla, suma sumarum

> lezy mi to dziadostwo w aucie i nic nie daje, wiec moze bym

> wymienil

Też rozważam, wymianę sersorów, na płaskie i wtedy zobaczę jakie to ma znaczenie hmm.gif

Napisano

> IMHO to dopiero może narobić kłopotu

nie wydaje mi się. zasilanie od gniazda zapalniczki w bagażniku, załącznik przez przekaźnik podłączony do zasilania wstecznego światła. Ale skoro nic się nie dzieje, to po co kombinować smile.gif

Napisano

> I IMO ustawiłem je tak, żeby otrzymać największy kąt widzenia.

A ja uważam, że trzeba je ustawić tak, aby nie łapały ziemi. wink.gif Moje są ustawione max w górę, a jak wjeżdżam obciążonym autem na trawę, to cały czas piszczą. Jak wjeżdżam na pusto, to jest cisza. wink.gif

Napisano
  • Autor

> A ja uważam, że trzeba je ustawić tak, aby nie łapały ziemi.

Również starałem się je, tak poustawiać. Ale owa pryzma miała minimum 60cm wysokośći, więc to już realna przeszkoda. A możesz zrobić foto swoich czujniczków.

Dziękuję.

Napisano

> A możesz zrobić foto swoich czujniczków.

Kiedyś miałem takie (czujki, bo centralka była no-name):

282020525-551615371.jpg

a teraz mam takie:

282020525-551860039_2.jpg

Same czujniki działają identycznie. Podłączałem zarówno stare jak i nowe pod starą centralkę. Działały identycznie (z tej samej odległości łapały przeszkody, miały podobne kąty widzenia, itp.), ale ponieważ stara centralka na skrajnym prawym kanale powiedziała papa, to zamontowałem nową centralkę.

Nowa centralka działa nieco wolniej i jest mniej czuła, ale trudno, jakoś sobie poradzę. tongue.gif

post-16023-14352500264861_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano

Chyba dojrzalem i jutro zamawiam bo pogoda juz sprzyja grzebaniu. Jakies dodatkowe przemyslenia po miesiacu uzytkowania?

Myslalem nad Valeo. Zdecydowanie drozsze ale mysle sobie ze jakosciowo beda o wiele lepsze hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jakies dodatkowe przemyslenia po miesiacu uzytkowania?

No ja swoim nadal nie ufam, ale działają. Może powinnienem popracować nad kątami, ale to chyba nie wiele da. Ostatnio piszczał na ... krawężnik. no chyba, że jakiś gołąbek, kotek czy coś innego przebiegło za mną. To wskazywałoby, że mam za nisko je ustawione. Ale niewiem.gif

Ogólnie sam piszczyk wystarczy, Wyświetlacz nawet go nie oglądam. Zasadniczo parkuję tak, jak parkowałem bez czujników, ale zawsze się mogą przydać.

> Myslalem nad Valeo. Zdecydowanie drozsze ale mysle sobie ze jakosciowo beda o wiele lepsze

Ja wiem IMHO nie warto przeplacać. Możliwe, że to te same "chińskie rączki" robią, tylko na konieć inne naklejki dają palacz.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

Już dwa razy stuknąłem kogoś z tyłu, więc dorosłem do tego, aby zamontować czujniki cofania.

Postanowiłem podzielić się uwagami w tym wątku, ponieważ moje spostrzeżenia odnośnie ich montażu są nieco inne.

Na pewno nie wystarczy odkręcić czterech dolnych śrub w zderzaku, aby zamontować czujki. Po prostu inne śruby trzymają zderzak i odchylić da się naprawdę niewiele. Może co najwyżej rączka dziecka by weszła.

Być może wynika to z różnicy wersji nadwozia, roku produkcji niewiem.gif

Zderzak trzeba bezwzględnie zdemontować. Warto to zrobić choćby dlatego, że z tyłu są już zaznacozne miejsca na czujki. Odpada więc planowanie rozmieszczenia czujek etc.

Niestety, chcąc odkręcić zderzak, trzeba odkręcić tylne koła angryfire.gif Po bokach jest on przykręcony dwoma śrubami, do których nie dojdzie się bez dostania się ponad nadkole.

282716488-001.jpg

Chcąc dostać się właśnie ponad nadkole, musiałem odkręcać koła. W dwóch miejscach nadkole jest przykręcone wkrętami. Ja przynajmniej nie dysponuję tak krótkim śrubokrętem, aby odkręcić wspomniane wkręty bez wykręcenia koła.

282716488-002.jpg

Same czujki "obwiązałem" tasiemką, aby uniemożliwić ewentualne wysuwanie się ich ze zderzaka. Choć i bez tego wydaje się, że cakiem dobrze są osadzone w otworach i nie odstają od listwy.

282716488-003.jpg

Z resztą wygląda dokładnie tak, jak już Luka opisal, czyli bułka z masłem. Przewody wystarczy przeciągnąć przez otwór technologiczny, który jest zaślepiony gumą. Ja po prostu przewierciłem tę gumę i przeciągnąłem przez nią przewody.

282716488-004.jpg

282716488-005.jpg

I tak to finalnie wygląda. Czujki ładnie przylegają do listwy, a w dodatku są prawie identycznego koloru i nie wykonane z "fortepianowego" plastiku, więc ładnie sie komponują i wyglądają, jak fabryczne.

282716488-006.jpg

Na tym etapie zakończyłem prace 270751858-jezyk.gif Jednak trochę roboty było przy tym i ponad pół dnia zeszło crazy.gif

Zostało jeszcze wpiąć leżące w bagażniku przewody do centralki oraz samą centralkę do obwodu świateł cofania. Na chwilę obecną nie wiem jeszcze, jak cały zestaw sie spisuje w praktyce.

Napisano

Ja swoje montowałem bez zdejmowania zderzaka i pewnie o wiele krócej od Ciebie. Czujniki mam z długimi przewodami do centralki bez tych złączek przy czyjnikach.

Czujniki oznaczam od lewej A,B,C,D

1. Zciągnąłem listwę ze zderzaka.

2. Na zderzaku malnąłem mazakiem gdzie są otwory pod listwą.

3. Zamontowałem z powrotem listwę i według znaków powierciłem otwory w listwie.

4. Następnie z otworu A do B przeciągnąłem kabel od czujki A przewodem 2.5mm (drut) i wcisnąłem czujkę na miejsce.

5. Doczepiłem opaską przewód A do pezewodu przy czujce B i teraz przeciągnąłem dwa przewody do otworu C a czujkę B wcisnąłem na miejsce

6. Kolejno przeciągnąłem przewód od czujki D do otworu C w którym teraz miałem już 3 przewody i opaską doczepiłem do nich czujkę C.

7. Teraz przeprowadziłem za pomocą tego druta 4 przewody z czujek z otworu C przez otwór technologiczny do bagażnika i ciach czujkę C na miejsce.

8. Pozostało podłączenie sygnału z wstecznego i minusa do centralki i wrzucenie wszystkiego do tej wnęki za nadkolem.

Prawda że szybko i w prosty sposób się z tym uporałem, a było to 4 lata temu i działają dobrze do dzisiaj.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.