Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co należy wymienić podczas UPG?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Niestety z moim kropkiem zabawy ciąg dalszy oslabiony.gif Ale jak już robić wszystko to robić. Na 99% padła UPG (155 kkm, od nowości nie wymieniana). Dolałem dzisiaj ok. 0.5 l oleju i ... bagnet dopiero lekko się zamoczył!! SZOK! Jakiś czas temu sprawdzałem i było ok, ale gdzieś jesienią - sam jestem winien. Jutro mam zamiar podzwonić po zakładach i popytać o ceny. Co należy zrobić podczas wymiany tej uszczelki? Czy może ktoś wypisać co jeszcze wymienić? Kolega ostatnio robił to w swojej Vectrze i miał wymieniane sprężynki jakieś, planowaną głowicę i coś z tłokami robione ale nie wiem dokładnie. Czy można przy okazji wykonać regulację zaworów? Proszę, pomóżcie. Jest jakiś manual wymiany uszczelki?

Napisano

ściągasz głowicę, zawozisz do pana Kazia, który ją splanuje, rozepnie zawory, wymieni uszczelniacze, sprawdzi sprężyny zaworowe, ty ją odbierzesz gotową, założysz, ustawisz rozrząd, sprawdzisz sam luzy zaworowe i gotowe

Napisano
  • Autor

> ściągasz głowicę, zawozisz do pana Kazia, który ją splanuje, rozepnie

> zawory, wymieni uszczelniacze, sprawdzi sprężyny zaworowe, ty ją

> odbierzesz gotową, założysz, ustawisz rozrząd, sprawdzisz sam

> luzy zaworowe i gotowe

Łatwo powiedzieć... confused.gif Jestem przerażony tym wszystkim już. Dokładnie te planowanie na czym polega?

Napisano

> Łatwo powiedzieć... Jestem przerażony tym wszystkim już. Dokładnie te planowanie na czym polega?

wyrównanie potencjalnych nierówności i deformacji głowicy od strony UPG rzędu setnych mm

Napisano

> Czy może ktoś wypisać co jeszcze

> wymienić?

Tak przy okazji w zależności od stopnia zużycia skromny.gif:

- olej & filtr,

- płyn chłodniczy,

- kompletny rozrząd & pompę wody,

- termostat,

- śruby głowicy,

- uszczelki pod kolektory, pod pokrywę zaworów, pod termostat, oring cewki i wałka.

Chyba tyle hmm.gif

Napisano
  • Autor

> wyrównanie potencjalnych nierówności i deformacji głowicy od strony

> UPG rzędu setnych mm

Orientujesz się ile u Ciebie w regionie krzyczą za zrobienie UPG ze wszystkim?

Napisano

> Orientujesz się ile u Ciebie w regionie krzyczą za zrobienie UPG ze

> wszystkim?

ja bym policzył 300 + uszczelka, uszcelniacze, śruby glowicy itp.

Napisano
  • Autor

> ja bym policzył 300

Ale razem z demontażem? Tzn odstawiam auto i odbieram, nic sam nie robię. A swoją drogą w wersji SX 97 rok nie ma jakiejś kontrolki ubytku oleju?

Napisano

> Ale razem z demontażem? Tzn odstawiam auto i odbieram, nic sam nie

> robię. A swoją drogą w wersji SX 97 rok nie ma jakiejś kontrolki

> ubytku oleju?

to cena robocizny, co do kontrolki to zapali się chyba wtedy jak w misce będzie sucho biglaugh.gif

Napisano

> Witam! ( ... ) palacz.gif

ugp i radze planowac glowice , szczegolnie przy twoim przebiegu ok.gif

Napisano

> Orientujesz się ile u Ciebie w regionie krzyczą za zrobienie UPG ze

> wszystkim?

ja dalem 250zł za robocizne + cena uszczelki

Napisano
  • Autor

> ja dalem 250zł za robocizne + cena uszczelki

to nie tak strasznie. Ale razem z planowaniem już? Jeszcze jakieś uszczelki wymieniałeś? do tego?

Napisano

> to nie tak strasznie. Ale razem z planowaniem już?

Robocizna za wymianę UPG w mojej okolicy nie kosztuje więcej jak 200-250pln. icon_rolleyes.gif

Samo planowanie głowicy to koszt około 30-50pln. skromny.gif

>Jeszcze jakieś

> uszczelki wymieniałeś? do tego?

Patrz wyżej. wazniak.gif

Napisano

> ugp i radze planowac glowice , szczegolnie przy twoim przebiegu

Jak miałem kropka to po przebiegu 65kkm padła upg i mechanik stwierdził że nietrzeba planować głowicy choć planowanie nogłem wykonać za free. No i stało się. Nowa uszczelka wytrzymała 25kkm. Kolejna wymiana odbyła się już z planowaniem i śmiga na niej tato już bardo długo. Więc lepiej planować i mieć spokuj o dodatkowej kasie nie mówiąc.

Napisano
  • Autor

> Jak miałem kropka to po przebiegu 65kkm padła upg i mechanik

> stwierdził że nietrzeba planować głowicy choć planowanie nogłem

> wykonać za free. No i stało się. Nowa uszczelka wytrzymała

> 25kkm. Kolejna wymiana odbyła się już z planowaniem i śmiga na

> niej tato już bardo długo. Więc lepiej planować i mieć spokuj o

> dodatkowej kasie nie mówiąc.

Nie chodzi mi o kasę, na pewno będę planował. Zobaczę czy nie trzeba będzie niczego wymieniać. Jadę zaraz do kumpla i bierzemy się za robotę! Wezmę aparat i pokaże jak się to wszystko miało.

Napisano
  • Autor

Wszystko już rozebrane, UPG w fatalnym stanie, jutro jedziemy z głowicą do zakładu. Powiedzcie mi gdzie się reguluje luz zaworowy??? Bo tam nigdzie nie ma żadnych pokręteł ani nic, wszyscy myślą że to automatycznie regulujące.

Napisano

> Powiedzcie mi gdzie się reguluje luz zaworowy???

a tu sprawdzał hmm.gif

przy zdjętej głowicy to błyskawiczna robota, pasują średnicowo też płytki od opla ok.gif

Napisano
  • Autor

No i uporaliśmy się z naprawą. Wymienione zostało sporo rzeczy:

- uszczelka pod kolektor ssący

- uszczelka pod kolektor wydechowy

- termostat

- UPG oczywiście smile.gif

- uszczelka pokrywy zaworów

- kpl śrub głowicy

- zimering

- filtr powietrza

- olej STATOIL 10W40 + filtr oleju

- płyn chłodniczy

Łączny koszt części 240 PLN

Głowica została splanowana, wymienione zostały uszczelniacze, gumki i coś tam jeszcze (nie pamiętam dokładnie). Zawory były jeszcze w bardzo dobrym stanie więc zostały te co są. Dodatkowo została wykonana regulacja luzu zaworowego.

Koszt zrobienia głowicy 300 PLN

Wszystko poczyściliśmy, wysuszyliśmy, poskładaliśmy i silniczek pięknie pracuje. Okazało się, że mechanik, który robił mi rozrząd jakieś 30 kkm temu, przestawił górne koło o 180 stopni!! Ustawiliśmy tak jak ma być, czyli na znaki i zniknął metaliczny dźwięk przy uruchamianiu silnika. Ogólnie naprawa uwieńczona sukcesem! Dobrze mieć kolegę, który ma kuzyna mechanika smile.gif

POZDRAWIAM

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam wszystkich po długiej przerwie!

Właśnie dzisiaj odebrałem mojego Punciaka od "mechanika" po wymianie UPG, Ogólny koszt tj. wymiana oleju z filtrem, płynu, uszczelek , szlifowanie głowicy no i robocizna wyniosła mnie 400zł. Niestety samochód odbierałem już na koniec pracy warsztatu tak więc droga powrotna do domu była zarazem jazdą próbną. Na początku wszystko było ok jedna wraz upływem czasu Punciak zaczął szarpać i przerywać. Oddając samochód mechanik powiedział że świece były strasznie "zafajdane" ale ich nie nie wymienił tylko przeczyścił i ponownie wsadził. Wspomnę tylko że uszczelka tak mocno popuściła że na bagnecie od oleju poziom oleju wzrósł o ok.1,5 cm.

W związku z powyższym mam pytanie czy wymiana świec może wyeliminować usterkę czy też "mechanik-partacz" mógł coś spartolić składając wszystko do kupy?! angryfire.gif

Napisano
  • Autor

[ciach]

Powiem ci, że nie dużo zapłaciłeś. Ja za samo zrobienie głowicy z regulacją luzu zaworów dałem 300 PLN...

Napisano

> Na

> początku wszystko było ok jedna wraz upływem czasu Punciak

> zaczął szarpać i przerywać.

Tutaj też śmigało, a później kicha.

Napisano

> Witam wszystkich po długiej przerwie!

> Właśnie dzisiaj odebrałem mojego Punciaka od "mechanika" po wymianie

> UPG, Ogólny koszt tj. wymiana oleju z filtrem, płynu, uszczelek

> , szlifowanie głowicy no i robocizna wyniosła mnie 400zł.

> Niestety samochód odbierałem już na koniec pracy warsztatu tak

> więc droga powrotna do domu była zarazem jazdą próbną. Na

> początku wszystko było ok jedna wraz upływem czasu Punciak

> zaczął szarpać i przerywać. Oddając samochód mechanik powiedział

> że świece były strasznie "zafajdane" ale ich nie nie wymienił

> tylko przeczyścił i ponownie wsadził. Wspomnę tylko że uszczelka

> tak mocno popuściła że na bagnecie od oleju poziom oleju wzrósł

> o ok.1,5 cm.

> W związku z powyższym mam pytanie czy wymiana świec może wyeliminować

> usterkę czy też "mechanik-partacz" mógł coś spartolić składając

> wszystko do kupy?!

mój po wymianie uszczelki chodził nierówno przez przewody WN. Gdy auto dziwni jeździło zacząłem od wymiany świec, przewodów WN. Gdy to nie pomogło pojechałem do mechanika i okazało się, że winna jest uszczelka. Po wymianie uszczelki auto dalej nie chciło jeździć przez gówniane nowe przewody. Po założeniu starych auto jeździło u mnie do samego końca.

Nauczka dla mnie była prosta: przewody WN oryginalne. Ja zrobiłem puntem ok 100kkm z tego ok. 60kkm na gazie. Przewody auto miało ciągle te same - nie sądzę, żeby mój poprzednik je wymieniał. Świece - polskie iskry - co 30kkm wymieniałem. Auto nawet na gazie jeździło bez problemów - nie kichało, nie prychało. Nie pamiętam, żebym miał jakikolwiek wystrzal. A gówniane przewody za 50PLN poszły w kosz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.