Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

COŚ KLEKOCZE W SILNIKU ?!

Featured Replies

Napisano

witam w moim uniaku 1.0 fire cos stuka klekocze w silniku doszłem do tego że gdy z prawej strony tam gdzie sa 4 takie fajki w czasie, gdy silnik pracuje i docisne mocno 2 fajki dolne przestaje klekotać w silniku.

W ZAŁĄCZNIKU DODAŁEM ZDJECIE:

na zdj pokazalem te 4 fajki gdy dociskam 2 dolne nie klekota w silniku oczywiście gdy jest odpalony

pomożecie coś z góry thx wink.gif

post-133379-14352500391367_thumb.jpg

Napisano

To jest rozdzielacz zapłonu. Zdejmij go i zobacz czy palec rozdzielacza siedzi tak jak trzeba na wałku, bo wg mnie to właśnie on powoduje owe stukanie.

Napisano
  • Autor

tzn chodzi o te 4 fajki czy dobrze siedzą ? dodam jeszcze że środki fajek śa pokryte zielonkawym nalotem

Napisano

> tzn chodzi o te 4 fajki czy dobrze siedzą ? dodam jeszcze że środki

> fajek śa pokryte zielonkawym nalotem

to jest kopułka i palec rozdzielacza... wymień i powinno być oki

groszowe sprawy waytogo.gif

Napisano

> witam w moim uniaku 1.0 fire cos stuka klekocze w silniku doszłem do

Wszystko fajnie, ale na foto to jest silnik 1.4 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Wszystko fajnie, ale na foto to jest silnik 1.4

Dokladnie 1.0 to to nie jest hehe.gif

Napisano

Odradzam tu dociskanie, poruszanie itp. manipulacje "obserwacyjne" bez dobrych rękawic elektroizolacyjnych, a najlepiej w ogóle oczywiście tylko w czasie pracy silnika; bo możesz nagle wierzgnąć, gdy na którymś kabelku wysokiego napięcia będzie przebicie.

Napisano

1. Odradzam tu dociskanie, poruszanie itp. manipulacje "obserwacyjne" bez dobrych rękawic elektroizolacyjnych, a najlepiej w ogóle oczywiście tylko w czasie pracy silnika; bo możesz nagle wierzgnąć, gdy na którymś kabelku wysokiego napięcia będzie przebicie.

2.Obejrzyj gniazda i wtyki fajek - często są obluzowane blaszane wtyki w fajkach kabli i luźno "latają" po włożeniu w gniazdach kopułki. Wtedy bywa tam też nalot, świadczący o iskrzenu i złym styku. Wtedy mozna to naprawić przez solidne wyczyszczenie korozji do czyściutkiego metalu, psik dobrym środkiem do styków typu elektrosol, a przede wszystkim usunięcie luzów lub wymianę kabli z luźnymi czy przekorodowanymi blachami wtyków. Często blaszki luźnych wtyków można uratować przez ich mechaniczne rozwarcie np. kawałkiem pręta odpowiedniej średnicy - tak, aby blachy po rozwarciu ciasno wchodziły w gniazdo kopułki. Często trudno to wyczuć, bo przeszkadzają gumowe oprawki.

Napisano
  • Autor

no to niee 1.0 inne zdj z neta ale uklad ten sam hehe.gif wydaje mi sie że to wina nalotu zielonego na stykach wyczyszcze i zobaczymy

Napisano
  • Autor

wyczyscilem styki nic nie dalo jak docisne 2 dolne fajki w czasie pracy silnika to czuć jak cos ze srodka bije po tych 2 dolnych fajkach nie zeby je sciagało ale da sie lekko wyczuć gdy sie je trzyma no i gdy docisne faje klekota

co dalej panowie z fantem ??

Napisano

Zdejmij wreszcie ta kopulke. To nie boli. 2 klipsy i bedziesz wiedzial na czym stoisz. Teraz zapewne kopulka i palec rozdzielacza do wymiany skoro zaczelo jedno o drugie ocierac.

Napisano

> Zdejmij wreszcie ta kopulke. To nie boli. 2 klipsy i bedziesz

> wiedzial na czym stoisz. Teraz zapewne kopulka i palec

> rozdzielacza do wymiany skoro zaczelo jedno o drugie ocierac.

Dokładnie i nie gmeraj w kablach WN bo mój tata elektryk przyzwyczajony to tego że może kopnąć dwa dni narzekał że przeze mnie mu ręka drętwieje biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> witam w moim uniaku 1.0 fire cos stuka klekocze w silniku doszłem do

> tego że gdy z prawej strony tam gdzie sa 4 takie fajki w czasie,

> gdy silnik pracuje i docisne mocno 2 fajki dolne przestaje

> klekotać w silniku.

> W ZAŁĄCZNIKU DODAŁEM ZDJECIE:

> na zdj pokazalem te 4 fajki gdy dociskam 2 dolne nie klekota w

> silniku oczywiście gdy jest odpalony

> pomożecie coś z góry thx

Mam tak samo i za bardzo nie wiem co to jest ale na 90% aparat zapłonowy, a tam mogą hałasować te ciężarki, albo łozyskowanie osi aparatu, ewentualnie może to być łożysko wałka rozrządu, ale to tylko taka moja hipoteza. Może z pomocą forumowiczów rozwiążemy ten problem. A i na zimnym silniku tego nie słychać.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Mam tak samo i za bardzo nie wiem co to jest ale na 90% aparat

> zapłonowy, a tam mogą hałasować te ciężarki, albo łozyskowanie

> osi aparatu, ewentualnie może to być łożysko wałka rozrządu, ale

> to tylko taka moja hipoteza. Może z pomocą forumowiczów

> rozwiążemy ten problem. A i na zimnym silniku tego nie słychać.

Mi na zimnym and ciepłym tak samo

Napisano

> Mam tak samo i za bardzo nie wiem co to jest ale na 90% aparat

> zapłonowy, a tam mogą hałasować te ciężarki, albo łozyskowanie

> osi aparatu, ewentualnie może to być łożysko wałka rozrządu, ale

> to tylko taka moja hipoteza. Może z pomocą forumowiczów

> rozwiążemy ten problem. A i na zimnym silniku tego nie słychać.

Jak ktoś ma smykałkę techniczną to warto rozebrać aparat zapłonowy i obadać ciężarki, u mnie przy jednym z nich puścił bolec na którym się wychyla i hałasowało, po zaklepaniu jest spokój, chociaż aparat zapłonowy i tak i tak troszkę hałasuje wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.