Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Eco box

Featured Replies

Napisano

Pany-co to jest i o co kaman z tym??? niewiem.gif

zapewne jakis glupi wynalazek fiata,ktory do niczego madrego nie sluzy ale kumpel sie mnie zapytal o to i nie umialem mu nic powiedziec , teraz mnie to nurtuje hmm.gif

Po co to? wink.gif

Napisano

> Pany-co to jest i o co kaman z tym???

> zapewne jakis glupi wynalazek fiata,ktory do niczego madrego nie

> sluzy ale kumpel sie mnie zapytal o to i nie umialem mu nic

> powiedziec , teraz mnie to nurtuje

> Po co to?

Chodzi o takią małą czarną puche z elektrozaworem, w której znajduje się węgiel aktywny?

Napisano

> Po co to?

Miałem to kiedyś w swoim i też mnie to nurtowało. Z tego co kojarzę to chodziło o "ECO" w sensie "ekologia" - ale głowy nie dam zeby.GIF

Napisano

> Chodzi o takią małą czarną puche z elektrozaworem, w której znajduje

> się węgiel aktywny?

To jest chyba coś innego 270751858-jezyk.gif

Ale do czego to, to nie mam pojecia.

Napisano

> To jest chyba coś innego

> Ale do czego to, to nie mam pojecia.

To skąd mam wiedzieć o czym pisze autor- właśnie - niech da foto zeby.GIF

Napisano

> Po co to?

a skąd wiesz,że fiat w ogóle coś takiego stosuje?

Mój kolega też dużo mówi rotfl.gif

Napisano

> Po co to?

to wynalazlek do silników diesla który ma za zadanie obnizyć spalanie i ciutke poprawia mape

Napisano

> to wynalazlek do silników diesla który ma za zadanie obnizyć spalanie

> i ciutke poprawia mape

Nie do konca

Spotkałem ten system w 1,0 fire.

Autko było w 96 ściągnięte z niemiec i posiadało ową czarną skrzynkę z napisem Eco Box.

Słyszałem że jest to jakiś system podciśnieniowy ( reguluje między innymi zaworki itd)

Napisano

> Nie do konca

> Spotkałem ten system w 1,0 fire.

> Autko było w 96 ściągnięte z niemiec i posiadało ową czarną skrzynkę

> z napisem Eco Box.

> Słyszałem że jest to jakiś system podciśnieniowy ( reguluje między

> innymi zaworki itd)

Dokładnie - jak już pisałem miałem to w swoim 1.0 FIRE '88 na gaźniku. Nie wiem czy to jest powiązane, ale silnik miał dodakowo symbol 156A2100 (czy jakoś tak zeby.GIF). Ecobox był zamontowany w komorze silnika po stronie pasażera. Z niej jeśli dobrze pamiętam miałem sterowanie podgrzewania kolektora dolotowego. Większośc mechaników maskowała swoją niewiedzę , pozostała reszta nie maskowała hehe.gif

Napisano

> Dokładnie - jak już pisałem miałem to w swoim 1.0 FIRE '88 na

> gaźniku. Nie wiem czy to jest powiązane, ale silnik miał

> dodakowo symbol 156A2100 (czy jakoś tak ). Ecobox był

> zamontowany w komorze silnika po stronie pasażera. Z niej jeśli

> dobrze pamiętam miałem sterowanie podgrzewania kolektora

> dolotowego. Większośc mechaników maskowała swoją niewiedzę ,

> pozostała reszta nie maskowała

Mam takie coś to chyba była wersia eksportowa na niemcy.Z tego co dało mi się wypatrzyć to rurka podcisnienia co normalnie wychodzi z pod gaznika do ufo u mnie leci z pod gaznika do ekoboksu,z ufo leci też do ekoboksu,pozostałe dwie rurki lecą z ekoboksu do siłownika w gazniku(nad i pod).Jest on z lewej strony gaznika i jak jeszcze mi działał to robił tylko podwyższenie obrotów jałowych na zimnym silniku po wyłaczeniu ssania(po wyłaczeniu ssania dzwignia od siłownika nie pozwalała cofnąc sie przepustnicy gazu,jak się lekko nagrzał po naciśnieciu gazu się słyszało pstryk i po puszczeniu pedału gazu miał już niskie obroty.W dowodzie miałem wpisane 156A2 100(poprzedni własciciel bo ja dowód dostałem bez tego wpisu).Kolektor dolotowy ma otwór na górze i tam jest gaznik,a pod gaznikiem w otwór jest wsadzony taka puszka co się nazywa podgzewacz kolektora dolotowego.Jak miałem głowicę zdjętą to to odkreciłem bo nie wiedziałem co to a wydawało mi się że to jakiś schowek dla przemytników diamentów zakrecony.gifale nie udało mi się tej puszki otworzyć.Ponieważ rozsypała mi się jedna z 2 uszczelek zrobłem zdjęcie i pochodziłem po autoryzowanych serwisach-zazwyczaj nie wiedzieli co to jest.W jednym serwisie dopiero mi to powiedzieli,że to podgrzewacz kolektora dolotowego sie nazywa i że miały go wersje z ekoboksem i że ten typ nie był sprowadzany do Polski,powiedział że do una nie znalazł ale tempra tez cos takiego miała i ma to na magazynie.Niestety uszczelka(lancia orginali) beksa.gifnie pasowała bo była ładnych parę centymetrów za duża.Ma ta wersja jeszcze drugi czujnik przy filtrze oleju i jest to jak mi się wydaje czujnik temperatury dla ekoboksu.Na gazniku na górze niego jest jeszcze cos co podobne jest do elektrozaworu ale kabelel/konektorek jest urwany,dochodzi to do pompki przyspieszającej i jest z prawej strony gaznika.A ten siłownik podcisnieniowy o którym wcześniej napisałem to teraz nie działa mi bo dokładnie mam ustawiony gaznik i jego popychacz dzwigni haczy o wylot podcisnienia na serwo i uniemożliwia to jego ruch.Jak miałem krzywo gaznik to to się poruszało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.