Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9 jtd - krótkie pytanie

Featured Replies

Napisano

Witam, znajomy jeździ Maryską 1.9 jtd i ma problemy przy próbie but.gif samochodu. Fura zwalnia, ma wrażenie jakby coś " dusiło" silnik, nieraz jest tak mocno "przyduszone", że całkowicie gaśnie. Euroscan zgłasza dwa blędy przy takich zachowaniach, pierwszy turbocharger boost, drugi fuel rail pressure. Oczywiście marchewka zapala się przy próbie mocnego depnięcia... Przy normalnej jeździe problemu nie ma. Proszę o jakieś sugestie co z tym tematem zrobić ....

Napisano

> Euroscan zgłasza dwa blędy przy takich zachowaniach, pierwszy

> turbocharger boost, drugi fuel rail pressure.

Podaj wartości ciśnienia doładowania i ciśnienia na szynie CR w momencie depnięcia i wystąpieniu failura , to coś się wywnioskuje ok.gif

Napisano
  • Autor

> Podaj wartości ciśnienia doładowania i ciśnienia na szynie CR w

> momencie depnięcia i wystąpieniu failura , to coś się

> wywnioskuje

ok, tak jak pisałem fura nie moja, dlatego będzie trwało chwile zanim odpisze ale dzięki za wskazówki 20.GIF

Napisano

> Podaj wartości ciśnienia doładowania i ciśnienia na szynie CR w

> momencie depnięcia i wystąpieniu failura , to coś się

> wywnioskuje

Wartości spadają do 20 później do 0 tu i tu

Napisano

> Wartości spadają do 20 później do 0 tu i tu

Dobra , ale z jakich maksymalnie wartości ?

I na pewno nie są identyczne tu i tu wink.gif

PS.

Uzupełnij swój profil ok.gif

Napisano

> Wartości spadają do 20 później do 0 tu i tu

cf2 czy cf3?

Wiedziałem że ci się oberwie ale FAQ wypadało przeczytać.

Napisano

Błąd turbocharger boost może świadczyć o dziurze w wężu za TUrbiną. Obmacaj obsłuchaj czy gdzies nie furczy, czy gdzieś niema sladów oleju.

Napisano

> Błąd turbocharger boost może świadczyć o dziurze w wężu za TUrbiną.

> Obmacaj obsłuchaj czy gdzies nie furczy, czy gdzieś niema sladów

> oleju.

Z turbiną jest wszystko ok, ogólnie to auto od 3 miesięcy stoi w warsztacie, było już nawet w ASO, wymienione zostało już sporo czujników, na same czujniki poszło już około 1000zł

Wartości jakie znam z live data to ciśnienie na wtryskach, przy przyśpieszaniu wynosi około 1300 bar,

Jutro znów będę podpinał to auto do kompa to dam znać dokładnie ile wynoszą wartości o które prosicie.

Na razie czyszczę ssak w baku bo podobno potrafi się zapychać.

Napisano

> Z turbiną jest wszystko ok, ogólnie to auto od 3 miesięcy stoi w

> warsztacie, było już nawet w ASO, wymienione zostało już sporo

> czujników, na same czujniki poszło już około 1000zł

Gdyby było wszystko OK z turbiną i osprzętem , to komp nie pokazałby raczej błędu turbocharger boost , dlatego podanie ciśnienia doładowania w w/w sytuacji jest niezbędne .

> Wartości jakie znam z live data to ciśnienie na wtryskach, przy

> przyśpieszaniu wynosi około 1300 bar,

To jest OK - powinno być max 1350 bar

> Jutro znów będę podpinał to auto do kompa to dam znać dokładnie ile

> wynoszą wartości o które prosicie.

To czekamy na dane ok.gif

Napisano

> Gdyby było wszystko OK z turbiną i osprzętem , to komp nie pokazałby

> błędu turbocharger boost , dlatego podanie ciśnienia

> doładowania w w/w sytuacji jest niezbędne .

Dziś mogę powiedzieć tyle że ciśnienie doładowania w momencie szarpnięcia spada do 20, a jak szarpnie tak że silnik zgaśnie i zaświeci się kontrolka wtrysku to spada do 0 to samo dzieje się wtedy z ciśnieniem na wtryskach

Jutro napiszę więcej, tylko powiedzcie mi jeszcze co to jest szyna CR? Szyna wtrysku?

Napisano

> Dziś mogę powiedzieć tyle że ciśnienie doładowania w momencie

> szarpnięcia spada do 20, a jak szarpnie tak że silnik zgaśnie i

> zaświeci się kontrolka wtrysku to spada do 0

Napisz jeszcze jakie masz wtedy obroty i przy jakiej pozycji pedału gazu oraz jak pisałem wcześniej z jakiej max. wartości to ciśnienie spada .

Aha - to 20 to oznacza 20mbar czy co ?

> Jutro napiszę więcej, tylko powiedzcie mi jeszcze co to jest szyna

> CR? Szyna wtrysku?

Tak .

Napisano

> To czekamy na dane

Tu mam fotki z jazdy:

Obroty jałowe

28022009hq4.th.jpg

Przyśpieszanie:

28022009005yp9.th.jpg

Moment szarpnięcia:

28022009007cn4.th.jpg

A tu już silnik nie pracuje:

28022009017nw6.th.jpg

I po tym najczęściej wyskakują 2 błędy:

25022009002u.th.jpg

Nie da go się odpalić z biegu, zapala się kontrolka wtrysku i trzeba odczekać chwilę zanim znów można zapalić i rozruch jest trochę utrudniony trzeba trochę pokręcić by odpalił.

Zastanawia mnie ta wartość pre-iniection timing bo czasami ta wartość podczas przyśpieszania skacze do ponad 1500... A raczej powinno być tak, ale podczas hamowania silnikiem, tu jest fotka jak hamuje silnikiem:

28022009012ng0.th.jpg

Napisano

> Aha - to 20 to oznacza 20mbar czy co ?

Tak mbar, a jeśli chodzi o ciśnienie na pompie paliwa to bar

Napisano

> Tu mam fotki z jazdy:

Teoretycznie wszystkie wskazania wg mnie w normie ale mogę się mylić. Przy szarpnięciu nie wiadomo co występuje pierwsze czy paliwo czy turbina? Nie odpowiedziałeś czy jest to cf2 czy cf3 ? a to jest istotne bo w cf3 ecu steruje turbiną. (dodatkowy element który może szwankować). Mówiłeś też o wymianie czujników . A można wiedzieć co było wymienione?

Napisano

> Teoretycznie wszystkie wskazania wg mnie w normie ale mogę się mylić.

> Przy szarpnięciu nie wiadomo co występuje pierwsze czy paliwo

> czy turbina? Nie odpowiedziałeś czy jest to cf2 czy cf3 ? a to

> jest istotne bo w cf3 ecu steruje turbiną. (dodatkowy element

> który może szwankować). Mówiłeś też o wymianie czujników . A

> można wiedzieć co było wymienione?

Dopnę się do tematu.Wymienione były:

czujnik ciśnienia magistrali

czujnik położenia wałka rozrządu

czujnik obrotów silnika

W momencie pojawienia się marchewki zostają odcięte wtryski i nagle ciśnienie na pompie wtryskowej spada niemal do zera.Błąd turbiny pojawia się jako drugi.Mówimy o przyśpieszaniu.Przy delikatnej jeżdzie wszystko jest OK.Paliwo dostarczane jest cały czas do pompy.Ponowne uruchomienie silnika jest możliwe po ok.10do 15 sekundach od wyłączenia stacyjki.Po tym numerze po odpaleniu silnika marchewa jeszcze świeci ok 15sekund po czym gaśnie.Rozruch jest utrudniony trzeba trochę pokręcić.Katalizator też jest drożny angryfire.gif

Napisano

> Dopnę się do tematu.

Też cię witamy na forum ...

1. Przywitaj się na kąciku towarzyskim

2. Wypełnij profil

3. Zadaj pytanie

Napisano

> Też cię witamy na forum ...

> 1. Przywitaj się na kąciku towarzyskim

> 2. Wypełnij profil

> 3. Zadaj pytanie

Przepraszam że wpadłem tu jak po ogień lecz chcę pomóc w rozwikłaniu tego problemu.To ja z kolegą saqul grzebałem w tym aucie(w moim posiadaniu)więc się dopiąłem.Razem z kolegą przeprowadzaliśmy testy ,Ktoś musiał jechać a ktoś dokumentować to co się dzieje w danym momencie co się dzieje z wartościami wyświetlanymi ze sterownika.Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam. Uzupełnię dane :Fiat Marea Wekend 1.9JTD 105 rocznik 1999 gniazdo diagnostyczne w komorze silnika.

Napisano

> Tu mam fotki z jazdy:

W parametrach odczytywanych jest możliwość wyboru wyświetlania wartości ciśnienia CR wymaganego oraz rzeczywistego , jedno to FUEL PRESSURE a drugie Fuel Pressure .

Dobrze byłoby wrzucić jednocześnie te dwie wartości do monitoringu , żeby faktycznie widzieć co dzieje się z tym ciśnieniem .

> Zastanawia mnie ta wartość pre-iniection timing bo czasami ta

> wartość podczas przyśpieszania skacze do ponad 1500...

Trochę to dziwne , tyle że nie pamiętam ile to było u mnie , ale przy większych obrotach przedwtrysku w ogóle nie ma , stąd może pokazywać taką wartość a'la koniec zakresu .

Napisano

marchewa jeszcze świeci ok 15sekund po czym

> gaśnie.Rozruch jest utrudniony trzeba trochę

> pokręcić.

Pompę paliwową i filtr sprawdzaliście?

Może coś nie tak jest z pompą wysokiego ciśnienia i regulatorem?

Może przy duzym but.gif nie utrzymuje ciśnienia ?

A może wtryski przelewają i spada ciśnienie?

Za radą Irona i wyswietliłbym ciśnienie oczekiwane i rzeczywiste . Może będzie można coś zaobserwować.

Napisano

> W parametrach odczytywanych jest możliwość wyboru wyświetlania

> wartości ciśnienia CR wymaganego oraz rzeczywistego , jedno to

> FUEL PRESSURE a drugie Fuel Pressure .

> Dobrze byłoby wrzucić jednocześnie te dwie wartości do monitoringu ,

> żeby faktycznie widzieć co dzieje się z tym ciśnieniem .

FUNEL PRESSURE i Funel Pressure mają takie same wartości podczas normalnej jazdy, ale podczas przygasania dzieje się coś takiego:

28022009020.th.jpg

Domyślam się że FUNEL PRESSURE to wartość rzeczywista, a

Funel Pressure wartość zakładana przez komputer.

Z tego wychodzi że spada ciśnienie i to momentalnie, ale w jaki sposób? Pompa przestaje pracować? Sprawdzałem ją i daje na biegu jałowym ponad 1.5 bara, więcej skali nie miałem wink.gif Czy to możliwe by podczas przyśpieszania się zacinała?

Dodam jeszcze że autem można spokojnie przejechać 1000km i nic się nie dzieje, na luzie też można dać max obroty na długi czas i nic, tylko pod obciążeniem po przekroczeniu około 4tyś obrotów zaczyna go dławić. No i zastanawia mnie fakt tego odpalania, jak postoi dłużej to naprawdę ciężko odpalić.

Napisano

> Z tego wychodzi że spada ciśnienie i to momentalnie, ale w jaki

> sposób? Pompa przestaje pracować? Sprawdzałem ją i daje na biegu

> jałowym ponad 1.5 bara, więcej skali nie miałem Czy to możliwe

> by podczas przyśpieszania się zacinała?

Rozumiem że taką prozaiczną przyczynę jak filtr paliwa już wykluczyliście ?

> No i zastanawia mnie fakt tego odpalania, jak

> postoi dłużej to naprawdę ciężko odpalić.

Podzielam wnioski Marka że podejrzany jest regulator ciśnienia na pompie - może się przycina ?

No i przelewy na wtryskach - to też może być przyczyną problemu z rozruchem zimnego silnika .

Napisano

> Rozumiem że taką prozaiczną przyczynę jak filtr paliwa już

> wykluczyliście ?

> Podzielam wnioski Marka że podejrzany jest regulator ciśnienia na

> pompie - może się przycina ?

> No i przelewy na wtryskach - to też może być przyczyną problemu z

> rozruchem zimnego silnika .

Filtr był wymieniony.

Regulator nie, jest możliwość sprawdzenia jego działania?

Przelewy na wtryskach tylko przy obrotach powyżej 4tyś?

Napisano

> Regulator nie, jest możliwość sprawdzenia jego działania?

W domowych warunkach nie ma takiej możliwości. Jedyny sensowny sposób to podmianka i przetestowanie.

> Przelewy na wtryskach tylko przy obrotach powyżej 4tyś?

To nie tak . Moja idea jest taka że przy lejących na przelew wtryskach są duże straty. Przy mniejszym obciążeniu i obrotach pompa jest w stanie nadrobić to z zapasem i utrzymuje ciśnienie na szynie. Przy pełnym but.gif na 4tys obrotów dawka paliwa która idzie do cylindra jest na tyle duża ,że może cały układ się nie wyrabia. Ecu rejestruje że ma za małe ciśnienie w stosunku do zamierzonego i kończy zabawę. To oczywiście tylko teoria.

Równie dobrze przyczyną może być pompa wysokiego ciśnienia i to ona sie nie wyrabia.

No chyba że spadek ciśnienia paliwa jest wywołany przez kompa który stwierdził inną usterkę np. przeładowanie turbiny .

Może ktoś kręcił przy Wast gate na turbinie bo chciał nieć większego kopa? hmm.gif Tylko ten wątek ciężkiego odpalania przeczy tej teorii.

Diabli wiedzą czy ecu reaguje na takie wskazania jak za duże ciśnienie doładowania?

Jedyne wyjście to zaprzyjaźnione JTD i podmianka albo serwis CR.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Auto już jeżdzi.Uszkodzony był zawór-regulator wbudowany w pompę wtryskową.Po wymianie w/w elementu auto wróciło do stanu normalnego.Odpala na zimnie i nie zapala się marchewa.Chciałbym podziękować wszystkim zaangażowanym w tym temacie ok.gif

Napisano

Chciałbym

> podziękować wszystkim zaangażowanym w tym temacie

A my chcemy podziekować za post z informacją o przyczynie problemów. ok.gif Zawsze to bedzie jakaś wskazówka dla potomnych. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.