Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Palio 1.2 - brak mocy

Featured Replies

Napisano

Witajcie ponownie zeby.GIF

Otóż mam problemik z silnikiem (znowu wink.gif )

Autko ogólnie jeździ fajnie, ale brakuje mu mocy. Na niskich obrotach od czasu do czasu coś tam szarpnie a poza tym chodzi raczej równo.

Wymieniłem ostatnio kable WN (oryginalne już 10lat miały) i jest jakby lepiej, ale nadal autko ma problemy z rozpędzaniem się. Pamiętam że jak się nacisło gaz to auto jechało, a teraz np na piątce ma problem z przyśpieszeniem powyżej 110km/h i wskazóweczka bardzo wolno się wkręca... Na gazie jest jeszcze gorzej, bo ostatnio na prostej nie mogę przekroczyć 120km/h :|

Po wymianie kabli i tak jest lepiej bo na benzynce był problem z prędkością również, ale pamiętam że nie tak dawno (chyba chwile po remoncie silnika) dało się go rozpędzić do 160 z haczykiem (wg licznika) i znowu się coś sypło...

Jakieś pomysły? Jest możliwe że to sonda? Jak ją sprawdzić?

Napisano

a buchnij z tym na centomanię, tam co drugi ma 1,2

Napisano
  • Autor

zeby pokazać tragizm sytuacji zeby.GIF dziś na benzynie ze 120 do 140 rozkręcał się chyba ze 3-4km to przesada chyba :| i to nie wiem czy lekko z górki nie było wink.gif

Gdzieś coś tutaj o wężyku ciśnieniowym do przepustnicy czytałem, może to to jest ten objaw? tylko gdzie tego wężyka szukać? bo tam chyba ich kilka jest

Napisano
  • Autor

No i spalanie też mi wzrosło, pewnie dlatego że żeby jechać to trzeba cisnąć, nie wiem jak z benzyną, ale gaz podskoczył...

Brak mi pomysłu co ruszyć...

Dodatkowe pytanie zadam, miał ktoś z Was wycieki z odmy? Olej mi ucieka przez tą rureczkę i zamiast spadać spowrotem pod pokrywe zaworów, to wycieka na pokrywe :| Zacisk widziałem trzyma mocno tylko że guma już twarda, myślałem o opasce ale przypuszczam że nie zda egzaminu - jak wspomniałem zacisk trudno ruszyć - ktoś może przerabiał ten temat?

Napisano

U mnie taki brak mocy (z dnia na dzień) skończył się wymianą wałka (przytarły się krzywki bo przypchany lekko był pajączek od oleju pod pokrywą) , wymianą upg i przy okazji remontem dołu silnika (odkładanym przez pół roku zeby.GIF) wink.gif Autko do 100 ledwo szło pomimo, że dzień wcześniej latało jak złoto (140-150 licznikowe). Zgadywać nie ma co, zobacz jak wyglądają krzywki wałka, jedź do warsztatu niech sprawdzą kompresję, objawy UPG itp.

Napisano

Co do odmy, to sprawdź czy nie jest zapchana. Może masełko zapchało całą odmę i dlatego tak się dzieje? U mnie przy niewielkim cieknięciu owinąłem teflonem krociec na pokrywie i wcisnąłem odmę zakręcając na niej opaskę metalową smile.gif Wycieków brak.

Napisano
  • Autor

> U mnie taki brak mocy (z dnia na dzień) skończył się wymianą wałka

> (przytarły się krzywki bo przypchany lekko był pajączek od oleju

> pod pokrywą) , wymianą upg i przy okazji remontem dołu silnika

> (odkładanym przez pół roku ) Autko do 100 ledwo szło pomimo, że

> dzień wcześniej latało jak złoto (140-150 licznikowe). Zgadywać

> nie ma co, zobacz jak wyglądają krzywki wałka, jedź do warsztatu

> niech sprawdzą kompresję, objawy UPG itp.

Wałki już trzy przerabiałem, nie wierze że po remoncie całej góry sie spierdzielił kolejny wink.gif Przy okazji zrobiłem też dół, jedyne co może być jeszcze z mechaniki to mogła mi nierówno usiąść UPG ale to muszę gdzieś na kompresje podjechać, choć wcześniej jeszcze sprawdze czy świece nie są czymś zarzucone... Wałek zdaje się mam teraz czwarty z czego trzy się na tej samej krzywce wytarły smile.gif

A jakies przowdziki od podciśnienia albo coś? Krokowy da się jakoś sprawdzić? Bo to w sumie podobne problemy gdzieś czytałem są, tylko że na wolnych mi dobrze pracuje :|

Napisano
  • Autor

> Co do odmy, to sprawdź czy nie jest zapchana. Może masełko zapchało

> całą odmę i dlatego tak się dzieje? U mnie przy niewielkim

> cieknięciu owinąłem teflonem krociec na pokrywie i wcisnąłem

> odmę zakręcając na niej opaskę metalową Wycieków brak.

Chodzi Ci o ten filtr oleju w przewodzie? Bo on właśnie chyba ma wracać pod pokrywe a lecieć z powietrzem do gaźnika?

To pobawie się może silikonem z tym (mam gume do miski olejowej to i może tu podziała smile.gif ) i zacisne opaską, może będzie lepiej

Napisano

> Chodzi Ci o ten filtr oleju w przewodzie? Bo on właśnie chyba ma

> wracać pod pokrywe a lecieć z powietrzem do gaźnika?

> To pobawie się może silikonem z tym (mam gume do miski olejowej to i

> może tu podziała ) i zacisne opaską, może będzie lepiej

szkurrrr... jaki filtr oleju?? jaki gaźnik pad.gif PANOWIE

ŻADNA P/S/A NIE MA GAŹNIKA !!

a ten filtr to jest łapacz ognia !!

Napisano
  • Autor

> szkurrrr... jaki filtr oleju?? jaki gaźnik PANOWIE

> ŻADNA P/S/A NIE MA GAŹNIKA !!

> a ten filtr to jest łapacz ognia !!

Jak nie ma gaźnika jak ma wink.gif tzn. ja to tak nazywam bo przy instalacji gazowej to działa jak gaźnik i to dosłownie, bo tam jest zamontowany mieszacz i razem z powietrzem leci gaz, tam też przecież jest podłączona przepustnica - więc jak nie gaźnik jak gaźnik 270751858-jezyk.gif

A łapacz ognia to nie wiedziałem, jakiś mądry człowiek w sklepie fiata powiedział mi że to filterek jest i w sumie tak wygląda bo to siateczka i myślałem że to ma za cel zablokować przedostawaniu się oleju z głowicy razem z powietrzem do silnika smile.gif ale jak widze błąd, w kazdym razie muszę to uszczelnić smile.gif

PS odma ma jakieś zadanie poza odprowadzeniem ciepłego powietrza z silnika do dolotu i ewentualnie wyciągnięcie spalin przy przedmuchach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.