Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybka naprawa? Hamulce tylnie i mały problem...

Featured Replies

Napisano

Witam, piasta została wymieniona lecz powstał nowy "mały" problem...

d05734a4c6b8d2f4m.jpg

Widoczna częśc na zdjęciu chyba zakończyła swój żywot, ponieważ nie ma już takiej sprężystości, i całe tylne hamulce mi latają jak ją założę, za czym idzie latający bęben a on ciągnie za sobą latające koło po drodze z którego słychać "pukania i stukanie". Byłem w aso, i taki komplet naprawczy, chodzi o ten mały bolec i właśnie tą cześc która mnie interesuje kosztuje 24zł, jeden komplet, a ja potrzebuje prawdopodobnie 4kompletów, i tu moje pytanie, macie jakieś sposoby no to? I czy ów zestaw naprawczy bedzie pasować od seicento?

Napisano

> Witam, piasta została wymieniona lecz powstał nowy "mały" problem...

> Widoczna częśc na zdjęciu chyba zakończyła swój żywot, ponieważ nie

> ma już takiej sprężystości, i całe tylne hamulce mi latają jak

> ją założę, za czym idzie latający bęben a on ciągnie za sobą

> latające koło po drodze z którego słychać "pukania i stukanie".

> Byłem w aso, i taki komplet naprawczy, chodzi o ten mały bolec i

> właśnie tą cześc która mnie interesuje kosztuje 24zł, jeden

> komplet, a ja potrzebuje prawdopodobnie 4kompletów, i tu moje

> pytanie, macie jakieś sposoby no to? I czy ów zestaw naprawczy

> bedzie pasować od seicento?

Weź na wzór i pojeździj po sklepach z częściami do CC, SC i Punto . Mam wrażenie że w cc miałem podobne .

BTW można śrubkę M6 z nakrętką samokontrującą dać biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Weź na wzór i pojeździj po sklepach z częściami do CC, SC i Punto .

> Mam wrażenie że w cc miałem podobne .

> BTW można śrubkę M6 z nakrętką samokontrującą dać

Zrobiłem tak jak pisałeś... niestety niby nic sie nie rusza, a jednak jak sie jedzie to coś trzaska w kole;/ Chyba będzie trzeba do aso jechać, czy moze macie jeszcze jakiś pomysł?

Napisano

> Zrobiłem tak jak pisałeś... niestety niby nic sie nie rusza, a jednak

> jak sie jedzie to coś trzaska w kole;/ Chyba będzie trzeba do

> aso jechać, czy moze macie jeszcze jakiś pomysł?

Ale trzaska czy trze . Bo jak trze to może byś szczęka o bęben , każde ruszenie szczęki powoduje zmianę położenia względem bębna . Sprawdz czy cylinderek prawidłowo odbija bo może któraś strona trzyma i szczęka nie wraca, albo rozpierak ręcznego itp.

Ufff ....jak pisałem wcześniej walczyłem z tym tematem w CC i chciał mnie szlag trafić , koło luźno działało , hamowało a czasami hałas doprowadzał mnie do angryfire.gif . Rozebrałem do imentu poczyściłem , bebechy na nowe wymieniłem i było git.

Napisano
  • Autor

> Ale trzaska czy trze . Bo jak trze to może byś szczęka o bęben ,

> każde ruszenie szczęki powoduje zmianę położenia względem bębna

> . Sprawdz czy cylinderek prawidłowo odbija bo może któraś strona

> trzyma i szczęka nie wraca, albo rozpierak ręcznego itp.

> Ufff ....jak pisałem wcześniej walczyłem z tym tematem w CC i chciał

> mnie szlag trafić , koło luźno działało , hamowało a czasami

> hałas doprowadzał mnie do . Rozebrałem do imentu poczyściłem ,

> bebechy na nowe wymieniłem i było git.

I co i to;(

Ale trzaska tak jakby beben był zle założony, (wrócił własnie od przetoczenia) pukanie gwałtownie przyspiesza przy hamowaniu...

Napisano

> I co i to;(

> Ale trzaska tak jakby beben był zle założony, (wrócił własnie od

> przetoczenia) pukanie gwałtownie przyspiesza przy hamowaniu...

To masz odpowiedz , bęben może być źle wycentrowany

Napisano

> Witam, piasta została wymieniona lecz powstał nowy "mały" problem...

> Widoczna częśc na zdjęciu chyba zakończyła swój żywot, ponieważ nie

> ma już takiej sprężystości, i całe tylne hamulce mi latają jak

> ją założę, za czym idzie latający bęben a on ciągnie za sobą

> latające koło po drodze z którego słychać "pukania i stukanie".

Nie wiem jak mam to rozumieć? Czy czasem tokarz nie roztoczył otworu na piastę? Z Twojego opisu usterki tak wynika!

Ta blaszszka, o którejv piszesz później, nie ma prawa pwodowaś takich efektów strachowych! smile.gif

Napisano

> Zrobiłem tak jak pisałeś... niestety niby nic sie nie rusza, a jednak

> jak sie jedzie to coś trzaska w kole;/ Chyba będzie trzeba do

> aso jechać, czy moze macie jeszcze jakiś pomysł?

Pytanie zasadnicze -ile te bębny mają przebiegu?

bo może okazać sie ze są już nadwymiarowe i samoregulatory nie dają rady stąd tak duży luz i stukanie

a teraz dodatkowo je przetoczyłeś!

koszt bębna to około 30- 50 pln za oryginał- aha w seicento,CC są identyczne waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak mam to rozumieć? Czy czasem tokarz nie roztoczył otworu

> na piastę? Z Twojego opisu usterki tak wynika!

> Ta blaszszka, o którejv piszesz później, nie ma prawa pwodowaś takich

> efektów strachowych!

No dobra, ale jak bęben założę to wszystko wygląda bardzo ładnie, pasuje wszystko itp. rent został usunięty... A może jutro przełoże będen z lewego na prawe i zobaczę co bedzie...

Napisano

> Nie wiem jak mam to rozumieć? Czy czasem tokarz nie roztoczył otworu

> na piastę? Z Twojego opisu usterki tak wynika!

nie ma znaczenia bo bęben jest do piasty i tak centrowany przez śruby koła oraz specjalne śrubki mocujące beben do piasty ok.gif

> Ta blaszszka, o której piszesz później, nie ma prawa pwodowaś takich

> efektów strachowych!

też tak myślę! waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> nie ma znaczenia bo bęben jest do piasty i tak centrowany przez śruby

> koła oraz specjalne śrubki mocujące beben do piasty

> też tak myślę!

Myślałem początkowo że hamulce są luzne i one trzaskają o beben ale to nie to...;( i teraz siedzę i myśle co się dzieje... Odstawić do aso czy moze jednak męczyć sie dalej?

Napisano

> Myślałem początkowo że hamulce są luzne i one trzaskają o beben ale

> to nie to...;( i teraz siedzę i myśle co się dzieje... Odstawić

> do aso czy moze jednak męczyć sie dalej?

Wiesz- po złożeniu zawsze siedzi wszystko na "sztywno" dopiero po paru hamowaniach się układa! jaki przebieg ma auto i jaki bębny?

Napisano
  • Autor

> Wiesz- po złożeniu zawsze siedzi wszystko na "sztywno" dopiero po

> paru hamowaniach się układa! jaki przebieg ma auto i jaki bębny?

Przebieg skromne 200KKm no może teraz już bedzie z 210kkm:D nie wiem bo mam inny licznik:D

Jaki beben? Stan określam na bdb...

Napisano

> Przebieg skromne 200KKm no może teraz już bedzie z 210kkm:D nie wiem

>

...cóż, sorry, mea kulpa, że nie zapytalem o przebieg... Niestety przy takim przebiegu ma prawo dziać się wszystko!

Jednak przy odrobinie samozaparcia i młodzieńczego entuzjazmu, możesz z tego truchła zrobić BOŻYSZCE! smile.gif

Nie takie rzeczy szię robiło! Nie daj się bezdusznej materii, bądź zwycięzcą!!!

Napisano
  • Autor

> ...cóż, sorry, mea kulpa, że nie zapytalem o przebieg... Niestety

> przy takim przebiegu ma prawo dziać się wszystko!

> Jednak przy odrobinie samozaparcia i młodzieńczego entuzjazmu, możesz

> z tego truchła zrobić BOŻYSZCE!

> Nie takie rzeczy szię robiło! Nie daj się bezdusznej materii, bądź

> zwycięzcą!!!

Mnie się wydaje czy stwierdzeniem "truchła" twierdzisz ze moje auto majac przebieg 200kk jest już złomem?

I tu Cię zaskocze, jest w lepszym stanie niż nie jedna panda z przebiegiem mniejszym niż 100kkm, wiem co mówie bo juz nie jedną ani nie dwoma pandami jechałem...

Wiec co proponujecie?

Napisano

> Przebieg skromne 200KKm no może teraz już bedzie z 210kkm:D nie wiem

> bo mam inny licznik:D

> Jaki beben? Stan określam na bdb...

yikes.gif

to masz już odpowiedź- kup nowe bębny!do tego tak przy okazji rozkręć to wszystko i wymyj porządnie bo masz masę smaru i do tego na piaście - może sie okazać że po pewnym czasie nie odkręcisz koła a smar w pozostałej cześci zanieczyści Ci okładziny i bedzie kolejny post o braku hamulców 270751858-jezyk.gif

a piastę smaruje się jak już coś to smarem miedzianym waytogo.gif

ja na Twoim miejscu wymieniłbym także cylinderki- koszt ok 25 pl/szt plus nowy płyn ok.gif

Napisano
  • Autor

> to masz już odpowiedź- kup nowe bębny!do tego tak przy okazji rozkręć

> to wszystko i wymyj porządnie bo masz masę smaru i do tego na

> piaście - może sie okazać że po pewnym czasie nie odkręcisz koła

> a smar w pozostałej cześci zanieczyści Ci okładziny i bedzie

> kolejny post o braku hamulców

> a piastę smaruje się jak już coś to smarem miedzianym

> ja na Twoim miejscu wymieniłbym także cylinderki- koszt ok 25 pl/szt

> plus nowy płyn

A ten smar co teraz jest to zły? Cylinderek był wymieniany z lewej strony, a puka z prawej...;(

Mówicie zeby kupić nowe bębny?

Mam rozumieć że mam wszystko rozebrać na części pierwsze i czyścić? Czy czymś popsikać?

Napisano

> A ten smar co teraz jest to zły? Cylinderek był wymieniany z lewej

> strony, a puka z prawej...;(

Masz Spory Przebieg- wymień bębny i drugi cylinderek by tego za parę dni nie rozkręcać ponownie, wymyj wszystko NICZYM nie smaruj bo nie ma takiej potrzeby a jak już to piastę smarem miedzianym! koniec kropka grinser006.gif

A przed zamontowaniem bębny nowe też wymyj bo są "natłuszczone" by nie korodowały podczas składowania biglaugh.gif

Napisano

> A ten smar co teraz jest to zły? Cylinderek był wymieniany z lewej

> strony, a puka z prawej...;(

> Mówicie zeby kupić nowe bębny?

> Mam rozumieć że mam wszystko rozebrać na części pierwsze i czyścić?

> Czy czymś popsikać?

Proponował bym oddać jednak samochód do warsztatu. Cośćby na przegląd tych hamulców. Niech chociaz bedzie wiadomo co sie dzieje. Z hamulcami nie ma żartów, to nie klimatyzacja czy mechanizm szyby. Wiesz co mogło by sie stać gdyby Ci sie to rozleciało podczas jazdy? Mógłbys sie nieźle w coś wpakować albo co gorsza w kogoś. Nie ryzykuj z hamulcami!

Napisano
  • Autor

> Masz Spory Przebieg- wymień bębny i drugi cylinderek by tego za parę

> dni nie rozkręcać ponownie, wymyj wszystko NICZYM nie smaruj bo

> nie ma takiej potrzeby a jak już to piastę smarem miedzianym!

> koniec kropka

> A przed zamontowaniem bębny nowe też wymyj bo są pokryte smarem by

> nie korodowały

Ok. No ale chyba i tak bede musiał jechać do Aso i znajomego mechanika, niech mi powie czy konieczna jest wymiana bo u mnie ostatnimi czasy słabo $$$, chyba zresztą jak zawsze u ucznia;D

Napisano

Nie ryzykuj z hamulcami!

własnie miałem to napisać! oslabiony.gif

a i tego mechanika który wpadł na pomysł przetaczania bębnów radzę omijać szerokim łukiem jeśli Ci życie miłe!

czacha.gif

Napisano

> Ok. No ale chyba i tak bede musiał jechać do Aso i znajomego

> mechanika, niech mi powie czy konieczna jest wymiana bo u mnie

> ostatnimi czasy słabo $$$, chyba zresztą jak zawsze u ucznia;D

Piotr! poparz na licznik! po takim przebiegu co najmniej 3-cią parę powinieneś zakładać!A na hamulcach nie oszczędza sie!! wrrr.gif

Napisano

Spacerowałem z psem i miałem chwilę na przemyślenia. Doszedłem do wniosku, że mogę być nie do końca lub źle zrozumiany więc rozwinę. Na początek coś, co może się wydawać nie związane z tematem ale spokojnie, doczytaj do końca waytogo.gif

Zajmuję się systemami audio video. Często takimi bardzo zaawansowanymi. Zaprogramowanie sterownika multiroom to wyższa szkoła jazdy. Takie urządzenia sprzedają się kilka razy w roku więc nikt nie tłumaczy instrukcji obsługi a ja niestety nie znam angielskiego. Dystrybutorzy najchętniej zaprogramują Ci taki sterownik za 1000 - 1500 zł. Ale niechętnie nauczą jak to się robi. Ale tym sposobem, nigdy nie umiał bym tego robić sam (i zarabiać 1000-1500 zł zlosnik.gif ) Ponieważ mam kilkanaście lat doświadczenia wziąłem to na warsztat i w dwie noce rozkminiłem. IThankYou.gif Właściwie Podobnie działają sterowniki EiB czyli inteligentnego sterowania elektryką. I wiesz co? Nie zabrał bym się za to. Wiesz dlaczego? Programując na czuja system audio przy pomyłce mogłem spalić warte kilkadziesiąt tysięcy urządzenie. Żona delikatnie mówiąc nie była by szczęśliwa chaja.gif a ja otarł bym się o ruinę ale pozbierał bym się. Gdybym popełnił podobny błąd przy EiB kogoś mogło by nieźle popieścić albo i zabić! W tym przypadku chodzi o bezpieczeństwo więc żarty naprawdę się kończą.

Teraz o Tobie. Zatrudnił bym Ciebie bez mrugnięcia okiem. Dlaczego? Bo szukasz wiedzy, chcesz wiedzieć jak to się robi i chcesz to robić sam. Super zaleta ale tylko w połączeniu z druga zaletą którą na szczęście też masz! Jak czegoś nie wiesz to zapytasz! Autentyczny szacun! bow.gif I w tym momencie jeśli pozwolisz dam Ci radę, nie wymądrzam się tylko tak życzliwie. Jeśli w grę wchodzi bezpieczeństwo Twoje lub innych zaproponował bym Ci taki schemat:

Pierwszy raz pomagasz specjaliście.

Drugi raz specjalista pomaga Tobie

Trzeci raz robisz sam pod okiem specjalisty.

Jeśli poprzednie 3 razy wypadły świetnie za czwartym razem robisz Sam ale Sam sprawdzasz po Sobie

Taki schemat polecił bym Ci przy hamulcach ale i innych układach mających wpływ na bezpieczeństwo takich jak ma przykład układ kierowniczy.

Przy okazji jakiegoś sopta bardzo chętnie bym Cię poznał. Rzadko spotykam ludzi takich jak Ty. ok.gif Tylko czy Ty teraz miąłbyś ochotę poznać gościa który tyle gada? blush.gifwaytogo.gif

Napisano

podobnie ja Piotr- nie chcę byś mnie też zrozumiał źle!- każdy z nas liczy "złotówkę" szczególnie jak się jest uczniem i nie pracująca osoba- znam ten ból doskonale oslabiony.gif20.GIF

tak samo jak ja- zobacz moją walkę z falującym wskaźnikiem temperatury - najprościej byłoby zostawić w cholerę auto w ASO i niech szukają do skutku- ale z drugiej strony nie chcę nawet myśleć ile by mnie to kosztowało a znając życie z feler jak był tak byłby nadal wrrr.gif

Mój zawód nijak się ma do naprawy samochodów ale "grzebanie:" w autku sprawia mi dużo satysfakcji i o to w tym wszystkim chodzi waytogo.gif

ale dam Ci dobrą radę- niech mechanik zdiagnozuje usterkę- zapłacisz grosze- a następnie powolutku zakup części wszak układ hamulcowy jest identyczny jak w Seicento waytogo.gif

fakt że proponuję Ci wymianę od razu np płynu i drugiego cylinderka jest podyktowane tylko doświadczeniem bo znając życie za chwilę wyskoczy co innego a tak będziesz miał już spokój na kolejne 80-100 tkm z tylnymi hamulcami

niestety prawda jest taka że wbrew Twojemu dobremu odczuciu przebieg ponad 200 tkm może powodować już występowanie większej liczby usterek oraz większej troski niż autko np z nalotem 50tkm waytogo.gif

Ne ale głowa do góry 20.GIF- jak będziemy w stanie to każdy z userów chętnie posłuży radą! pub2.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Teraz o Tobie. Zatrudnił bym Ciebie bez mrugnięcia okiem. Dlaczego?

> Bo szukasz wiedzy, chcesz wiedzieć jak to się robi i chcesz to

> robić sam. Super zaleta ale tylko w połączeniu z druga zaletą

> którą na szczęście też masz! Jak czegoś nie wiesz to zapytasz!

> Autentyczny szacun! I w tym momencie jeśli pozwolisz dam Ci

> radę, nie wymądrzam się tylko tak życzliwie. Jeśli w grę wchodzi

> bezpieczeństwo Twoje lub innych zaproponował bym Ci taki

> schemat:

> Pierwszy raz pomagasz specjaliście.

> Drugi raz specjalista pomaga Tobie

> Trzeci raz robisz sam pod okiem specjalisty.

> Jeśli poprzednie 3 razy wypadły świetnie za czwartym razem robisz Sam

> ale Sam sprawdzasz po Sobie

> Taki schemat polecił bym Ci przy hamulcach ale i innych układach

> mających wpływ na bezpieczeństwo takich jak ma przykład układ

> kierowniczy.

> Przy okazji jakiegoś sopta bardzo chętnie bym Cię poznał. Rzadko

> spotykam ludzi takich jak Ty. Tylko czy Ty teraz miąłbyś

> ochotę poznać gościa który tyle gada?

Teraz już wiem że muszę odstawić auto do ASO, prawie po tygodniowej walce z autem wymieniłem, przednie kolcki, przednie tarcze, i coś pogrzebałem w tyle, jak juz chyba pisałem panda to mów pierwszy samochód, przed nią umiałem tylko zmienić koło a aucie, teraz mozna powiedzieć że troszke więcej...

No ale cóź zawód Handlowca bo taki sobie wybrałem jednak chyba był lepszym wyborem niź mechanik...

Mam nadzieje również ze z czasem czegoś wiecej się naucze.

Większość moich rówieśników jeżdzi autami rodziców, bmw, czy chodzby VW co mają po 150 "kunia" pod maską, w których laski ściągają gacie przez głowe, troche głupio się czuje na prostej z moimi 55km... Po paru sekundach mój humor nagle się poprawia, wiecie dlaczego? Bo przechodzi mi przez głowe myśl, pewnie się tak spieszą aby oddam auto rodzicom bo byli umówieni ze wrócą od dziewczyny o 23, i gnają do domu aby może jutro też dostać samochód... A ja sobie jade powoli i się z nich pod nosem troche śmieje razem z moją nieraz wyśmiewaną pandą, ze jeśli wszystko bedzie dobrze to jutro sobie moge jechać nawet i do Berlina, tylko żeby kasa na lpg był...

Lecz nie jest mi już tak do śmiechu wtedy kiedy trzeba zatankować, kupić nowe opony, wymienić olej itp, a szczególnie właśnie takie sprawy jak ów hamulce. Wiem ze parę osób może napisze a moze pomyślała, "stać cię na auto? musi Cię stać na naprawe"

A co do spota to bardzo chętnie... ale jeśli mozna to gdzieś w na śląsku bo mam tam najbliżej ok 220km...

P.S Dzięki wszystkim za te dobre słowa jak i za te słowa krytyki...

Napisano

> A co do spota to bardzo chętnie... ale jeśli mozna to gdzieś w na

> śląsku bo mam tam najbliżej ok 220km...

> P.S Dzięki wszystkim za te dobre słowa jak i za te słowa krytyki...

Zapraszamy 20.GIF spocik sie zorganizuje.

P.S. Mnie jednak nie daje spokoju u Ciebie ręczny a dokładnie ramie , które przesuwa szczęki . Jak nie odbija to też takie dziwne dźwięki wydaje. A bębny jednak lepiej nowe kupować.

Napisano
  • Autor

> Zapraszamy spocik sie zorganizuje.

> P.S. Mnie jednak nie daje spokoju u Ciebie ręczny a dokładnie ramie ,

> które przesuwa szczęki . Jak nie odbija to też takie dziwne

> dźwięki wydaje. A bębny jednak lepiej nowe kupować.

Byłem dziś w ASO, w poniedziałek odstawiam auto do aso i tego samego dnia je odbieram, wiec zobaczymy co to było...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.