Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zima i opony

Featured Replies

Napisano

Zima sie zbliza. Poszedlem do garazu, obejrzalem moje zimowki.

jedna para ma bieznik ok 1-1.5 mm wyzszy od drugiej pary opon. (wszystkie cztery opony maja jeszcze ponad 5mm)

Jaki sposob zamontowania bedzie optymalny -

wyzszy bieznik z przodu czy z tylu.

Napisano

> Zima sie zbliza. Poszedlem do garazu, obejrzalem moje zimowki.

> jedna para ma bieznik ok 1-1.5 mm wyzszy od drugiej pary opon.

> (wszystkie cztery opony maja jeszcze ponad 5mm)

> Jaki sposob zamontowania bedzie optymalny -

> wyzszy bieznik z przodu czy z tylu.

Ja zdecydowanie uważam, że z większym bieznikiem na przód, wydaje mi si eze bedzie lepsza przyczepność np na sniegu. Ale ja amator jestem 270751858-jezyk.gif .

Napisano

moim zdaniem wyzszy na przod bo nie dosc, ze to kola ktore kieruja pojazdem to jeszcze do tego napedzane.

Napisano

Wyzszy na przod bo je bardziej zuzyjesz i beda rowne po sezonie. Co do kierowania sie "przyczepnoscia" to zakladnie lepszych opon na przod jest troche dziwna inwestycja... teoretycznie, os skretna, napedowa i do tego jeszcze przod... lepsze hamowanie.

A w praktyce... 90% osob na takiej konfiguracji w sytuacji podbramkowej poprostu wyleci z trasy. Dlaczego? Otoz... podczas napedzania sie nie bedzie duzych problemow - > lepsza przyczepnosc osi napedowej... dodatkowo przednia os "ciagnaca" czyli ustalajaca kierunek w tym przypadku... problem gdy bedziemy chcieli zwolnic... lepsza przyczepnosc na przod -> wieksze przeniesienie masy na przod odciazenie tylu i znaczne pogorszenie przyczepnosci... wystarczy lekka nierownosc ruch kierownica i auto sie obraca blyskawicznie... sporo ludzi mysli , ze to opanuje... "kontra cos" - spox... fakt da sie to zrobic, ale prawda taka, ze wiekszosc z nich pocwiczy na placu lub parkingu przy predkosciach 30-40kmph bez pacholkow wyznaczajacych "obszar w ktorym nalezy sie zmiescic" dodatkowo przy takich cwiczeniach czlowiek jest czujny czy nawet sam taka sytuacjie wywoluje ...ale na normalnej drodze przy 100kmph przy niespodziewajce jest to praktycznie nie do opanowania.

Dlatego raczej lepsze opony (mimo iz w ogole nie powinno sie stosowac kombinacji lepsze/gorsze) powinno sie zakladac na os tylna... w razie czego podczas spowalniania auto nam sie nie obroci bo lepsza przyczepnosc osi tylnej bedzie je stabilizowac jak ogon strzale. Tyle odemnie... wink.gif tak z doswiadczenia... Jezdzilem na konfiguracji lepsza zima przod/gorsza zima tyl... po 2 dniach cwiczen pod okiem instruktorow przy predkosciach rzedu 120-140kmph po sniegu (w szkole doskonalenia techniki jazdy kazdego dnia okolo 150km po lotnisku po zakretach) wracjac do domu podczas wyprzedzania i szybkiej zmiany pasa jak mnie majtnelo to odkurzylem oba pobocza tylem zanim skumalem o co biega i "jakos" sie udalo wrocic na droge bez strat... a nie dalej jak dwie godziny wczesniej ciasne luki przelatywalem 120kmph...

Napisano

ja np. jak smiagelm tylnonapedowcem w zimie (rekin i taunus) to na przodzie mialem letnie a na tylne zimowe i metoda prob i bledow doszedlem do wniosku, ze tym samochodzie blo to dla mnie najlepsza kombinacja. natomiast kiedy smiaglem przednionapedowka to zimowe byly na przodzie a letnie na tyle i rowniez metoda prob i bledow doszedlem do wniosku, ze tak jezdzi mi sie najlepiej. dodam, ze bralem poprawke na to jakie mam opony i raczej nie jezdzilem szybciej niz 70-80km/h po sniegu (w mojej okolicy raczej zawsze byly mocno sniezne zimy).

obecnie uznaje zasade, ze zimowe na wszystkie kola (letnie zreszta tez) i co kilka tysciecy km zamiana przodu z tylem aby rowno sie zuzywaly.

Napisano

Zdecydowanie - z wyższym na przód

Napisano

> Zdecydowanie - z wyższym na przód

ali_ chyba mnie przekonał tym textem o strzale.... i o koniecznosci cwiczenia. Normalny człowiek w czasie poslizgu kompletnie głupieje i wtedy najskuteczniejszą metodą postępowania jest taktyka "nogi pod siebie" i starać się przeżyć a nie myśleć o hamulcu, gazie, " wyciąganiu " i innych tzw. "miejskich legendach". Ogólnie wieksze znaczenie niż wysokość bieznika ma iloraz inteligencji i związany z tym współczynnik rozsądku oraz faktor umiejetnosci przewidywania, (niezapominając przy tym o wizycie na hamowni przed zimą). A wtedy zimę sie przejeździ bezpiecznie nawet na letnich z 2 mm bieżnikiem...... grinser006.gif Załóż na przód to ci sie przynajmniej równo "zjadą"

Napisano

zgadzam sie. wyzszy bieznik i lepsiejsze oponki na tyl... ale lepiej kupic nowe i miec problem z glowy. ja kupuje uzywane w sprawdzonym zakladzie. po 50zl od sztuki z bieznikiem 5mm.

Napisano

> ja np. jak smiagelm tylnonapedowcem w zimie (rekin i taunus) to na

> przodzie mialem letnie a na tylne zimowe i metoda prob i bledow

> doszedlem do wniosku, ze tym samochodzie blo to dla mnie

> najlepsza kombinacja. natomiast kiedy smiaglem przednionapedowka

> to zimowe byly na przodzie a letnie na tyle i rowniez metoda

> prob i bledow doszedlem do wniosku, ze tak jezdzi mi sie

> najlepiej. dodam, ze bralem poprawke na to jakie mam opony i

> raczej nie jezdzilem szybciej niz 70-80km/h po sniegu (w mojej

> okolicy raczej zawsze byly mocno sniezne zimy).

> obecnie uznaje zasade, ze zimowe na wszystkie kola (letnie zreszta

> tez) i co kilka tysciecy km zamiana przodu z tylem aby rowno sie

> zuzywaly.

Od kiedy dokupiłem 2 zimówki i założyłem je na przód (BARUM POLARIS 2), a stare zamiast letnich na tył to mam wrażenie, że w zimie na śniegu częściej nadrzuca mi tył niż jak z tyłu miałem letnie.

Jak to możliwe? A no tak, że zakręcając z zimówkami (BARUM POLARIS) na tyle rowki ułożone są bardziej w poprzek opony niż rowki letniej opony i w związku z tym jak tylne koło wpadnie w lekki poślizg boczny przy skręcie to przez dłuższy czas ślizga się używając do tego rowków opony zimowej, a jak miałem z tyłu letnie opony to wpadając w poślizg wzdłużne rowki wyhamowywały poślizg boczny i momentalnie auto wracało do normalnego kursu jazdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.