Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szpilki zamiast śrub

Featured Replies

Napisano

Wiecie może, czy jest w Stilo możliwa przeróbka piast ze śrub na szpiki+nakrętki?

Napisano

> ...przeróbka piast ze śrub na szpiki+nakrętki?

Zabieg nie wymaga żadnej przeróbki. Szpilki (dedykowane do auta) są tak skonstruowane, że mają tą samą średnicę i skok gwintu, co śruby.

Wystarczy wkręcić je w otwory w piaście i po zabiegu.

Problem natomiast może pojawić się wtedy, kiedy w miejscu mocowania felgi na piastę koła, zabraknie "wolnej przestrzeni" w samej feldze, na lekko odstający od piasty ... powiedzmy - czop szpilki ( patrz foto )

Koło musi być osadzone na piaście, bo jest to warunek niezbędny do odpowiedniego zamocowania i wycentrowania koła.

Jeżeli tak się nie stanie, to zamiast na piaście, będzie zamocowane tylko na szpilkach. O konsekwencjach takiego "rozwiązania" nie trzeba chyba nawet wspominać.

W większości felg aluminiowych istnieje taka "przestrzeń" i montaż jest do przeprowadzenia. Problem może pojawić się w przypadku felg stalowych (do sprawdzenia).

P.S. Są też tzw. szpilki "wklejane" w piastę bez czopu, ale co do ich trwałości zamocowania podczas wkręcania i odkręcania nakrętek, mam pewne wątpliwości tongue.gif

Napisano
  • Autor

No to ja mam jeszcze trzy pytania:

1) Czy do Stilo da się gdzieś kupić "dedykowane" szpilki, czy trzeba to zamawiać na wymiar, powiedzmy na allegro?

2) Czy szpilki w piastę wkręca się z dodatkiem jakiegoś kleju, czy bez?

3) Gdzie warto rozglądać się za szpilkami i nakrętkami, bo nie chciałbym się nadziać na chińskie badziewie.

Mam dwa komplety fabrycznych alufelg, więc jeżeli nie będzie się dało zamontować stalówek, to w moim przypadku nie ma to znaczenia.

Napisano

> Wiecie może, czy jest w Stilo możliwa przeróbka piast ze śrub na

> szpiki+nakrętki?

A ja mam takie pytanie: po co? niewiem.gif

Powaznie sie pytam bo nie widze jakie to moze miec plusy?

Napisano
  • Autor

> A ja mam takie pytanie: po co?

Powodów w moim przypadku jest kilka. Jeden z otworów w tylnej piaście ma nadwyrężony gwint i jak wkręcę w niego szpilkę, to nie będzie strachu, że przy którejś kolejnej wymianie koła gwint wysypie się zupełnie. Po drugie na piasty ze szpilkami dużo łatwiej założyć felgę, bo od razu siada tak jak należy. Po trzecie (najmniej ważne) szpilki są masowo stosowane w sporcie, więc coś musi być na rzeczy, skoro większość rajdówek, które fabrycznie mają śruby jest przerobiona na szpilki.

Napisano

> Powaznie sie pytam bo nie widze jakie to moze miec plusy?

Generalnie koncepcja szpilek to sport motorowy - jak większość rzeczy stosowanych później w autach seryjnych.

1.Przy szybkiej zmianie kół - chociażby z faktu bezproblemowego "trafienia" w otwory cool.gif ... w feldze. Co za tym idzie centrowanie koła jest bardziej stabilne, bo szpilki tkwią w piaście na stałe. Dalej.

2.Przy częstym zmienianiu kół - wyrabia się gwint zarówno na śrubach, jak też w piaście. Ten pierwszy mankament pomijam - kupujemy drugą sprawną śrubę. Niestety w przypadku zerwania gwintu w piaście, należy wymienić całą piastę. A to już kwestia większych kosztów i czasu. Można taki otwór w prawdzie przegwintować, ale wtedy mamy otwór o innej średnicy niż pozostałe itd.

3.Na koniec najgorsze - urwanie śruby w piaście podczas zmiany koła.

Uważam, że w świetle tych przytoczonych i nie przytoczonych przykładów, szpilki są zdecydowanie bardziej funkcjonalnym rozwiązaniem.

Dlatego polecam.

Zygmunt Hajzer biglaugh.gif

P.S. Widzę, że kolega odpowiedział w tym samym tonie, podczas gdy ja swoją odpowiedź pisałem zlosnik.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Szpilki zamówione cool.gif Niestety musiałem kupic długie na 80mm, ale ojciec mi bez problemu skróci w pracy i będą w sam raz. Niestety nie uda się tego wcześniej zrobić niż za dwa tygodnie. Tak czy siak postaram się zrobić jakiegoś manuala z przeróbki, może komuś się przyda.

Napisano

> Powaznie sie pytam bo nie widze jakie to moze miec plusy?

Odpowiedź jest prosta: człowiek ma czasami za dużo kasy i za dużo czasu. Te dwie rzeczy połączone ze sobą powodują, że chcesz wydać pieniądze na zupełnie niepotrzebne rzeczy np. szpilki. Rozumiem jak ktoś jeździ w rajdach i liczy się czas wymiany koła, do tego jest to robione bardzo często, więc i łatwość ma znaczenie. A jak ktoś w roku dwa razy ściąga koło przy wymianie na zimówki i po zimie na letnie to jest to tak potrzebne jak zamontowanie sobie cb radio i jeździć tylko po mieście w weekendy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.