Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Ładowanie - problem

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj spotkała mnie niemiła niespodzianka, wsiadam do autka uruchamiam silnik a kontrolka ładowania nie gaśnie. Auto stało ponad dobę a ostatnie użytkowanie nie wskazywało na żedne uszkodzenia.

Po właczeniu odbiorników (światła, dmuchawa) świeci jaśniej a jak zwiekszam obroty to zaczyna pulsować.

Robiłe pomiar napiecia i na wolnych obrotach ok 14V a jak zwiększam to rośnie nawet powyżej 15V

Podczas prób miałem też takie przypadki które wystepuja nieregularnie:

- przed przekręceniem kluczyka świeci,

- po przekręceniu kluczyka lekko żarzy a po uruchomieniu silnika zaświeca się,

- raz po przekręceniu kluczyka zaczął mi migać Check Engine.

Podejrzewam regulator, a może i prostownik co robić

- Wymienić cały altek na zamiennik 150-200zł

- Naprawić

Poniewaz nie mam warunków do samodzielnej wymiany więc będę musiał dojechać do mechanika. Czy jazda w takim stanie brak ograniczenia napiecia grozi uszkodzeniem instalacji, ECU?

Udało mi się ustalić że obecny to DELCO ale niestety nie wiem na jaki prąd bo nie moge namierzyć opisu. Wiem że były 70 i 100A i że w autach z klimą były mocniejsze, ale czy były w Astrach większe niż 100A.

Napisano

regenerowałem u siebie Delco (łożyska i szczotki), poza tym staczałem samemu komutator i po zamontowaniu zaczęła mi się zapalać żarówka ładowania podczas jazdy (napięcie było ok.). Poprawiłem masę dodatkowym kablem, z raz się zapaliło i od tego czasu wszystko ok. Zatem możliwe, że masa do poprawy(zmierzyć woltomierzem miedzy - aku a obudową altka), albo szczotki kończą się. Niestety zwiększone napięcie może wskazywać na regulator, a paląca się lampka bez zapłonu na mostek. Bez pomiarów ani rusz.

Napisano

Jeśli nie będziesz przesadzał z obrotami to nic się nie stanie. Możesz też włączyć parę dodatkowych urządzeń elektrycznych, to zbije trochę napięcie.

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie będziesz przesadzał z obrotami to nic się nie stanie.

> Możesz też włączyć parę dodatkowych urządzeń elektrycznych, to

> zbije trochę napięcie.

Chyba spróbuje o własnych siłach dojechać, wepnę w zapalniczke woltomierz i będę dodatkowo monitorował co sie dzieje z napięciem.

Napisano

> Chyba spróbuje o własnych siłach dojechać, wepnę w zapalniczke

> woltomierz i będę dodatkowo monitorował co sie dzieje z

> napięciem.

byle nie przekraczło 15V i można jechać bez obaw. komp sie na pewno nie spali.

Napisano
  • Autor

> byle nie przekraczło 15V i można jechać bez obaw. komp sie na pewno

> nie spali.

A jednak hol, przy obrotach 1500 miałem już prawie 15V wiec wolałem nie ryzykować. Ponieważ pogoda kiepska trzeba było "migać" wycieraczkami i mieć dobre hamowanie, więc auto na hol silnik na wolnych obrotach odpalone światła, dmuchawa, ogrzewanie tylnej szyby i tak z napieciem 13,8-14V dojechałem do serwisu.

Napisano
  • Autor

I ostatecznie okazało się że ducha wyzionął prostownik. Przy okazji wymienione zostały łożyska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.