Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do Fachowców - Silnik 1,6 16V Fiat Multipla

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich.

Szukam pomocy bo nie wiem jakie mogą być przyczyny usterki w instalacji wtrysku gazu firmy Auto Gaz Centrum w samochodzie Fiat Multipla 1,6 16v

Chodzi mianowicie o rzecz takową:

Przyśpieszając normalnie na każdym biegu silnik pracuje prawidłowo, moc jest nic się nie dzieje, problem zaczyna się w chwili kiedy jedziemy dłużej ze stałą prędkością (pedał gazu delikatnie naciśnięty) próba dodania gazu (przyśpieszenia) kończy się poszarpywaniem silnika (taka czkawka) i nie ma znaczenia na jakim biegu jedziemy. Wygląda to tak jak gdyby silnik miał problem z przejściem ze stałej niskiej prędkości obrotowej na wyższą (brak gazu czy co?) Kolejnym objawem jest to, że zdażą się iż dojeżdżając do skrzyżowania dając na luz silnik gaśnie. Podczas regulacji u gazownika stwierdził on, że niby wszystko ok, ale nie podoba mu się krzywa pracy silnika, wykresy pracy silnika na Pb i LPG w sumie się pokrywają, ale schodzą zbyt nisko u dołu ,,tabeli'' (nie wiem jak to lepiej opisać, Ci którzy mają do czynienia z takimi instalacjami powinni wiedzieć o czy mówię).

Gazownik stwierdził iż przyczyną niedomagań mogą być zbyt małe dysze wtryskowe, ale na mój rozum to zbyt małe dysze powodować mogą niedomagania na wyższych obrotach (brak właściwej ilości gazu).

Macie jakieś sugestje?

Instalacja prawie nowa jakieś 10 tys przejechane. Muszę rozwiązać ten problem. Proszę o porady.

Pozdrawiam.

Napisano

to pokarz nam tą krzywa i powiemy ci co i jak.

Napisano
  • Autor

> to pokarz nam tą krzywa i powiemy ci co i jak.

Oczywiście nie posiadam ,,tej krzywej'' było to w warsztacie, nie miałem jak tego zapisać. Jakieś sugestje bez wykresu??

Pozdrawiam.

Napisano

> Oczywiście nie posiadam ,,tej krzywej'' było to w warsztacie, nie

> miałem jak tego zapisać. Jakieś sugestje bez wykresu??

> Pozdrawiam.

A masz możliwość podjechania z tym problemem do innego gazownika, bo ten, którego opisujesz, chyba za dobry nie jest?

Napisano

Złe ustawienie gazu.

Mam taki sam silnik i jedynym wytłumaczeniem "gazowników" było-te silniki źle się "gazują".Po zmianie "fachowców"okazuje się,że silnik da się zagazować.

"Miszcz" powinien zmienić dysze na inne i sprawdzić a nie opowiadać,że są złe.Typowe olewanie tematu .

Napisano
  • Autor

> A masz możliwość podjechania z tym problemem do innego gazownika, bo

> ten, którego opisujesz, chyba za dobry nie jest?

Możliwość mam, umówiony jestem z ludźmi do których mam jako takie zaufanie (w piątek) nie mniej próbuję zebrać wszelkie możliwe opinie tak aby nie błądzić po omacku.

Jeśli macie jakieś sugestie proszę o podanie prawdopodobnych przyczyn objawów.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Złe ustawienie gazu.

> Mam taki sam silnik i jedynym wytłumaczeniem "gazowników" było-te

> silniki źle się "gazują".Po zmianie "fachowców"okazuje się,że

> silnik da się zagazować.

> "Miszcz" powinien zmienić dysze na inne i sprawdzić a nie

> opowiadać,że są złe.Typowe olewanie tematu .

No tak, sam wyczułem że ,,miszcz'' nieco bredzi, zwłaszcza kiedy zaproponował mi rozwiercanie dysz. Na chłopski rozum dziura w tym ustrojstwie musi być na tyle duża aby silnik wydalał na wysokich obrotach, a moje problemy to jazda z małym obciążeniem i wolne obroty. Umówiłem się z innymi fachowcami , prawdopodobnie wymienią mi wtryski (te cztery ,,ceweczki'' od których odchodzą przewody do dysz oraz pożądnie wyregulują instalację w trakcie jazdy.

Oby dali rade, bo kolejny raz krew mnie zalewa w zwiazku z LPG frown.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Byłem dziś u znajomych fachowców, poszukali, poklikali i znaleźli - źle podpięta instalacja wtryskiwaczy. Ci co montowali instalkę poszli po standardzie i podłączyli wtryski tak że dawały mieszankę ,,fazowaną'' a nie stałą (ponoć w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa GDi tak powinno się to montować) Efekt był taki, że w samochodzie rozjeżdżała się autoadaptacja, silnik potrafił gasnąć przy przejściu z hamowania silnikiem na wolne obroty.

Póki co zupełnie inaczej się jedzie, silnik ciągnie płynni, nie szarpie w chwili przełączania się na zasilanie LPG (przełącza się samoczynnie przy 400 obrotach bez najmniejszego szarpnięcia, niewyczuwalnie)

Zobaczymy, co będzie dalej, póki, co chyba mam po problemie.

Pozdrawiam.

Napisano

> Byłem dziś u znajomych fachowców, poszukali, poklikali i znaleźli -

> źle podpięta instalacja wtryskiwaczy. Ci co montowali instalkę

> poszli po standardzie i podłączyli wtryski tak że dawały

> mieszankę ,,fazowaną'' a nie stałą (ponoć w silnikach z

> bezpośrednim wtryskiem paliwa GDi tak powinno się to montować)

> Efekt był taki, że w samochodzie rozjeżdżała się autoadaptacja,

> silnik potrafił gasnąć przy przejściu z hamowania silnikiem na

> wolne obroty.

Nie bardzo to rozumiem, ale skoro auto odżyło, to należy się cieszyć.

P.S. Do silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa gazu nie powinno się w ogóle montować.

Napisano
  • Autor

> Nie bardzo to rozumiem, ale skoro auto odżyło, to należy się cieszyć.

> P.S. Do silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa gazu nie powinno się

> w ogóle montować.

Nie znam szczegółów, mechanik który to robił nie bardzo chciał wiedzę ,,rozdawać''. Tak czy owak chodziło o to że dawka paliwa podawana przez wtryskiwacze przy niewłaściwym podłączeniu nie była jednolita tylko ,,warstwowa'' i głupiała autoadaptacja, silnik potrafił gasnąć na wolnych obrotach.

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie znam szczegółów, mechanik który to robił nie bardzo chciał wiedzę

> ,,rozdawać''. Tak czy owak chodziło o to że dawka paliwa

> podawana przez wtryskiwacze przy niewłaściwym podłączeniu nie

> była jednolita tylko ,,warstwowa'' i głupiała autoadaptacja,

> silnik potrafił gasnąć na wolnych obrotach.

> Pozdrawiam.

Niech zgadnę, pełna sekwencja i pomylili kable do wtryskiwaczy?

Napisano
  • Autor

> Niech zgadnę, pełna sekwencja i pomylili kable do wtryskiwaczy?

Na to wygląda:) tak czy owak problem rozwiązany. Cieszę się z tego niezmiernie, bo już mi delikatnie ,,nerw'' siadał:)

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.