Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.4 V12 Bravo '98???

Featured Replies

Napisano

Witam

Jestem bliski kupna Fiata Bravo rocznik 98, auto sprowadzone z Niemiec. W internecie spotkałem skrajne opinie co do silnika 1.4. Sporo jest że to bardzo awaryjny model. Jak to u was wygląda?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Jestem bliski kupna Fiata Bravo rocznik 98, auto sprowadzone z

> Niemiec. W internecie spotkałem skrajne opinie co do silnika

> 1.4. Sporo jest że to bardzo awaryjny model. Jak to u was

> wygląda?

> Pozdrawiam

wałek się wyciera trzeba lać dobry olej i regularnie wymieniać, poza tym z silnikiem nic się nie dzieje (przynajmniej u mnie)

najwiekszy problem tego silnika to duuuże spalanie jak na tą pojemność i moc

Napisano
  • Autor

> wałek się wyciera trzeba lać dobry olej i regularnie wymieniać, poza

> tym z silnikiem nic się nie dzieje (przynajmniej u mnie)

> najwiekszy problem tego silnika to duuuże spalanie jak na tą

> pojemność i moc

Na bank zainstaluje gaz więc nawet przy dużym spalaniu powinienem podołać:) Nogi ciężkiej nie mam a super osiągów nie potrzebuje więć przy gazie powinno byc oki

Napisano

> Na bank zainstaluje gaz więc nawet przy dużym spalaniu powinienem

> podołać:) Nogi ciężkiej nie mam a super osiągów nie potrzebuje

> więć przy gazie powinno byc oki

Mam ten silnik z gazem od 3 lat i wtedy faktycznie jego wieksze spalanie nie jest już problemem. Olej zmieniam co 10-12 tys. Orlen 5W40 i jest ok.

Kupuj i gazuj.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> wygląda?

> Pozdrawiam

Cześć

Mam bravkę z tym silnikiem od pół roku i jestem zadowolony. Niedawno mechanik oglądał mój wałek hehe.gif i powiedział że jest jak nowy. Ważne jak o silnik dbał poprzedni właściciel. Podstawa to częsta zmiana oleju. Dobrze jest go wlać trochę ponad max. Przydałoby się może więcej koników, ale to kwestia gustu. Mi tyle wystarcza. Co do spalania: w trybie mieszanym latem nie przekracza 7,5/100, zimą 8,5/100 więc aż tak tragicznie to nie jest.

Napisano

> Na bank zainstaluje gaz więc nawet przy dużym spalaniu powinienem

> podołać:) Nogi ciężkiej nie mam a super osiągów nie potrzebuje

> więć przy gazie powinno byc oki

takie samo spalanie będziesz miał w 1.6 i do tego wałek się nie wyciera...

ponadto awaryjna elektronika w silniku 1.4 to nie jest szczyt niemieckiej technologii

Napisano
  • Autor

> takie samo spalanie będziesz miał w 1.6 i do tego wałek się nie

> wyciera...

> ponadto awaryjna elektronika w silniku 1.4 to nie jest szczyt

> niemieckiej technologii

A jakie daje efekty wytarty wałek? Od strony mechanicznej samochody to dla mnie jedna wielka niewiadoma więc jak na coś szczególnego mam zwrócić uwage to będe wdzięczny za informacje. Oczywiście przed kupnem jadę na przegląd.

Napisano

opinie awaryjnego ma u tych którzy nie jezdzą Bravą smile.gif a ja jezdze 4 lata i jest co prawda bezawaryjny a ma 160tys km ale napewno lepszy jest 1.6 przy podobnym zużyciu paliwa osiągi duzo lepsze choć 1.4 tez najgorszy nie jest w porównaniu z 1.4 innych marek

> Witam

> wygląda?

> Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A jakie daje efekty wytarty wałek? Od strony mechanicznej samochody

> to dla mnie jedna wielka niewiadoma więc jak na coś szczególnego

> mam zwrócić uwage to będe wdzięczny za informacje. Oczywiście

> przed kupnem jadę na przegląd.

Zapomniałem powiedzieć jeszcze o jednym auto ma 135 tyś. na liczniku, osoba która go sprowadziła jeździ nim na codzień.

Napisano

Nie narzekam. 132tys nakulane. Walek jak nowka. Czy polecam ? Jak najbardziej chociaz sam wybralbym 1.6

Napisano

Witam, tragedii nie ma, jesli sie dba o autko i wymienia czesto olej to powinno byc ok, co do silnika to niezla ma elastycznosc, ale troche za duzo pali na trasie, w miescie norma w tej pojemnosci ok.gif

Napisano

Ja posiadam bravo 1,4, byl sciagniety z niemiec i nie mam nic do zarzucenia. auta na rynek niemiecki sa lepiej wyposazone i bardziej trwale zlosnik.gifwink.gif

Napisano

tyle opinii ile autek......

jedni chwalą inni ganią.....

jak trafisz dobry model nie bedziesz narzekał....

Napisano

ja mam zrobione 100 tys km na tym silniku i narazie ok spalanie ok 10 l lpg przy dosyc ciezkiej nodze , ale tak ze 30 km to by sie temu silnikowi przydalo i bylby naprawde ok

Napisano

jak do tej pory ktoś o niego dbał i ty dedziesz to robił czyli dobry olej wymiana co około 10 - 15 kkm to wałek bedzie oki

Napisano

a cuż to za silnkik V12 w bbm montowali icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

hahaha.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

Temat sam się rozwiązał koleś zrezygnował ze sprzedawania jak miał na przeglad do serwisu Fiata przyjechać. Jak auto oglądałem to niby "autko cacy" , "wszystko jest oki" Do takich to się strzelać powinno trzy dni tylko zmarnowałem.

Dzięki za pomoc i szukam dalej zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Napisano

tez mam 1.4 z '98, przejechane 155 tys km z gazem zavoli. niestety musialem wymienic walek bo poprzedni wlasciciel, zapominal o wymianie oleju. wiec po pierwsze WYMIENIAJ OLEJ co 12-15 tys. nie zaloj kup dobry olej (ja leje SELENIA 20 K).

co do mocy to mi wystarcza. w miescie pod swiatlami nigdy nie jestem gapa. na trasie 140 bez problemu na gazie.

faktem jest ze gaz go troche spowalnia, benzynka jest lepsza ale $$$.

wiec dbaj i ciesz sie jazda

++++++++++++++++++

fiat bravo 1.4 12V + lpg zavoli

Napisano

Witam!

Jestem nowy na forum. Mam Bravo 1.4 kupione od ojca(on miał je od nowości). Autko zbliża się do 200 000 i z silnikiem nie dzieje się absolutnie nic. Przy 180 000 poszedł alternator(pękł) a tydzień później rozrusznik. Trzeba koniecznie regularnie wymieniać olej i paski rozrządu. Co drugą wymianę zalecam wymieniać wszystkie rolki od paska rozrządu i pompe wody(nie sam napinacz). Jedyna awaria jaka była to mechanizm różnicowy przy 140 000

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.