Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z włączeniem 2 biegu.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od pewnego czasu mam problem z wrzuceniem 2. Ale nie zawsze.

Na początku było tak, że dopiero po rozgrzaniu i kilkudziesięciu kilometrach często nie mogłem wrzucić biegu, myślałem, że to przez ubywający przez uszczelnienie olej w skrzyni biegów. Po wizycie u mechanika, wymianie uszczelniacza i zalaniu nowym olejem skrzyni problem nie zniknął, tzn. jest jakby trochę inaczej, czasem przy zimnym nie można wrzucić biegu, a przy rozgrzanym jakby rzadziej niż kiedyś się to zdarza. Objaw jest taki, że nie da się włączyć biegu, tak jakby była jakaś blokada, pomaga tylko wbicie jedynki i później mogę dać 2 i jak jest już kryzysowa sytuacja na skrzyżowaniu, to dość mocnym uderzeniem udaje mi się włączyć ten feralny bieg, ale o dziwo bez zgrzytu, czy jakichś niepokojących dźwięków. Zdarza się tak tylko czasem, normalnie bieg wchodzi leciutko, jak w masełko.

Słynny sworzeń na drążkach od przekładni wymieniałem na jesień, wtedy też zmieniłem ten plastikowy element dźwigniowy na metalowy.

Co może być przyczyną? Wystarczy regulacja, czy może to synchronizator?

Czasem przy wrzucaniu 3. i rzadziej 4. czuć delikatny zgrzyt.

Napisano
  • Autor

> Mi to wygląda na wytarty synchronizator.

Uuuu, a orientujesz się ile taki synchronizator kosztuje? Chodzi o samą część.

Napisano

> Uuuu, a orientujesz się ile taki synchronizator kosztuje? Chodzi o

> samą część.

Podejrzewam że droga sprawa,sprzedawałem kiedyś gościowi do Golfa 3 ,3 łożyska i sychronizator płacił 1200zl.

Krótka ja bym jeździł jak zajeździsz skrzynie trzeba szukać nowej(używki).Naprawa skrzyni kompletnie nieopłacalna ,robocizna też droga.

Napisano

Moze mechanizm zmiany biegów ma za duzy luz (wyrobiły sie plastikowe części). Mechanizm od daewoo pasuje z małą przeróbka, a kosztuje 3 razy mniej od oryginalnego oplowskiego... W archiwum powinieneś znalesc cos na ten temat.

Napisano

Jeżeli chodzi o ceny części do skrzyni biegów to sa one chore.

Sama zębataka 5 biegu kosztuje 800 zł. Lepiej po prostu wymienić całą skrzynie niż bawić się w naprawy.

Napisano

Komplet stożków na 2 bieg to ok 400zł w ASO irked.gif.

A jaki w końcu olej zalałeś do skrzyni? Cosik mi się zdaje, że kiedyś pytałeś jaki wlać wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Komplet stożków na 2 bieg to ok 400zł w ASO .

frown.gif To chyba faktycznie lepiej rozejrzeć się za inną skrzynią, tylko tu powstaje znów dylemat, a właściwie dwa: kupić nieuszkodzoną skrzynię i kupić skrzynię z takimi samymi parametrami, a z tego co widziałem, to na mojej nie ma oznaczenia typu skrzyni.

> A jaki w końcu olej zalałeś do skrzyni? Cosik mi się zdaje, że kiedyś

> pytałeś jaki wlać .

Tak, wlałem taki jaki mi sprzedali w ASO, pisałem o nim tutaj i uważam, że nie ma co kombinować z innymi, biegi wchodzą tak samo jak przed wymianą, nawet przy -20 st. C, czyli lekko. No, może poza tą 2. nieszczęsną.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, desperacko pokombinuję jeszcze z zespołem sterowania, może faktycznie wymienię na mechanizm od daewoo.

Napisano
  • Autor

Zaobserwowałem dzisiaj coś w związku z tą dwójką.

Najczęściej robi się tak przy zmianie z 3. na 2. bieg.

Tak, jakby nie do końca coś odskakiwało w mechanizmie, bo kiedy energicznie odchylę dźwignie do oporu w lewo, to nagle bieg udaje się włączyć.

Czy nadal obstawiacie synchronizator?

Dodam, że jak tej dwójki nie mogę wrzucić, to nie pomaga podbicie obrotów, nie pomaga też odczekanie aż wałek w skrzyni przestanie się obracać, nawet jak auto się zatrzyma, to ta 2. nie chce wskoczyć.

Napisano

A, w takim razie to może być coś w mechanizmie zmiany.

Czy przy wciśniętym sprzęgle i wyłączonym silniku też zdarza się, że bieg nie chce wejść? Powachluj trochę dźwignią i sprawdź.

Jeśli będą problemy to odłącz pająka przy sławnym sworzniu i poruszaj samym cięgnem wystającym ze skrzyni (sprzęgło wciśnięte).

Wykluczysz w ten sposób cały mechanizm poza skrzynią.

Nie zaszkodzi też zdjąć górny dekiel na skrzyni i przyjrzeć się widełkom. To nic nie kosztuje... no może poza uszczelką wink.gif.

Napisano
  • Autor

> A, w takim razie to może być coś w mechanizmie zmiany.

> Czy przy wciśniętym sprzęgle i wyłączonym silniku też zdarza się, że

> bieg nie chce wejść? Powachluj trochę dźwignią i sprawdź.

Dzięki za podpowiedź, dziś sprawdziłem i przy wyłączonym silniku, na postoju też zdarza się to jeden raz na kilka, tak jak pisałem przy przełączaniu z 3. na 2. bieg.

> Jeśli będą problemy to odłącz pająka przy sławnym sworzniu i poruszaj

> samym cięgnem wystającym ze skrzyni (sprzęgło wciśnięte).

> Wykluczysz w ten sposób cały mechanizm poza skrzynią.

Będę musiał się przyjrzeć mechanizmowi, ale to w wolnej chwili.

> Nie zaszkodzi też zdjąć górny dekiel na skrzyni i przyjrzeć się

> widełkom. To nic nie kosztuje... no może poza uszczelką .

A tu już nie będzie tak różowo, bo nie wiem co i jak 270751858-jezyk.gif Da się to zrobić bez wyciągania skrzyni?

Napisano

> Dzięki za podpowiedź, dziś sprawdziłem i przy wyłączonym silniku, na

> postoju też zdarza się to jeden raz na kilka, tak jak pisałem

> przy przełączaniu z 3. na 2. bieg.

> Będę musiał się przyjrzeć mechanizmowi, ale to w wolnej chwili.

> A tu już nie będzie tak różowo, bo nie wiem co i jak Da się to

> zrobić bez wyciągania skrzyni?

Sprawdz na poczatek ten pin co juz wymieniales.

Moze z shit materialu i juz ma wyrobienia.

Te objawy mialem i usunelem po wymianie tego pinu.

Wiem, ze ciezko obejrzec, ale wez druga osobe i obadaj

wkladanie biegu z kanalu, gdy druga osoba wciska bieg.

Wymieniac skrzynie, jesli na polaczeniach luz to chyba przesada biglaugh.gif.

A masz takie objawy.

Napisano

> A tu już nie będzie tak różowo, bo nie wiem co i jak Da się to

> zrobić bez wyciągania skrzyni?

Oczywiście. Wystarczy wrzucić na luz, rozłączyć wiadomy sworzeń i odkręcić 4 śrubki. Cały dekiel wyjdzie do góry. Bez obaw, nic nie wypadnie wink.gif

Napisano

> Oczywiście. Wystarczy wrzucić na luz, rozłączyć wiadomy sworzeń i

> odkręcić 4 śrubki. Cały dekiel wyjdzie do góry. Bez obaw, nic

> nie wypadnie

A przy okazji wymienic zimmering-uszczelniacz walka biglaugh.gif,

jesli na slady ubytku gora oleum.

Napisano

> Oczywiście. Wystarczy wrzucić na luz, rozłączyć wiadomy sworzeń i

> odkręcić 4 śrubki. Cały dekiel wyjdzie do góry. Bez obaw, nic

> nie wypadnie

Spoko.... robiłem to podczas burzy i ulewnego deszczu... hahaha.gifKLIK

Klaudio : przeczytaj przed robotą cały watek, warto.

Pozdroofka

Napisano

Ten watek mi przypomnial o jedne rzeczy, ktora zamierzam zrobic. Na fotce Lelka (dzieki) zaznaczylem otwor, ktorzy ulega wyrobieniu, czasem w takim stopniu, ze nawet wlozenie nowego bolca niewiele pomaga i w krotkim czasie bolec jest luzny.

282112487-wybierak.JPG

W swoim wozie wymienilem wszystkie wspomniane elementy (nawet kostke w dzwigni wybieraka) i nadal dwojka wchodzi czasem z lekkim oporem. Zaobserwowalem tam luz, jak bede wywalal wybierak w celu wymiany uszczelniacza i przy okazji oleju, udam sie do zaprzyjaznionego spawacza w celu naddania na otwor nieco zelaza. Pozniej otwor obrobie na ciasne pasowanie do bolca i zobacze, jaki jest efekt.

Pozdrawiam

Napisano

> zaznaczylem otwor

Fotki nie widać wink.gif ale pewnie chodzi Ci o ten otwór, który Orochimaru rozwiercał (kilka postów pod wspomnianym obrazkiem).

Pozdroofka

Napisano

> Fotki nie widać ale pewnie chodzi Ci o ten otwór, który Orochimaru

> rozwiercał (kilka postów pod wspomnianym obrazkiem).

> Pozdroofka

Dalem mu czas na wklejanie ale musisz byc zawsze pierwszy wpysk.gif

Napisano

> Dalem mu czas na wklejanie ale musisz byc zawsze pierwszy

Ale tylko o sekundy... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

W wersji "full metal" mozna rozwiercic otwor pod srube M8 i takowa wstawic, ale wole te nieszczesne bolce...

PS. nie tylko ja jestem nocny marek....

Pozdrawiam

Napisano

> ale wole te nieszczesne bolce...

Ja też nie jestem zwolennikiem śrub. W końcu ten bolec ma nacięcia w określonym celu.

Śruba jest sztywna i nie pracuje z całym mechanizmem jak bolec.

Pozdroofka

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Sprawdz na poczatek ten pin co juz wymieniales.

> Moze z shit materialu i juz ma wyrobienia.

> Te objawy mialem i usunelem po wymianie tego pinu...

W sobotę na szybko wyjąłem ten pin/sworzeń/bolec/trzpień i chciałem go zastąpić śrubą 13, niestety dolny otwór w kostce jest mniejszy i faktycznie trzeba by to rozwiercić, żeby zastosować takie rozwiązanie. Po wyjęciu trzpień już był zmasakrowany przez kombinerki i nie chciałem go wkładać jeszcze raz, a że była sobota po południu, to nowego nigdzie bym nie kupił i przypomniałem sobie, że mam jeszcze gdzieś stary trzpień, który zmieniałem profilaktycznie nas jesień. Wizualnie był w dobrym stanie, więc go wsunąłem i od tej pory nie zacięła mi się dwójka, a byłem już w kilkudziesięciokilometrowej trasie, więc mechanizm dobrze się rozgrzał.

WIęc albo ten bolec albo ustało po tym, jak rozruszałem cały mechanizm ponad to, co rusza się za pomocą wychyleń lewarka.

Napisano

A gdzie zakupiles ten trzpien??

Jesli to chinska produkcja to wcale sie nie dziwie,

ze w tak krotkim okresie wyrobil sie.

Dziwne takze jest, ze nie mogles wyjac.

Wyjmowalem z aut 7-10letnich bez problemow,

a tu zalozony na jesien i nie mozna wyjac confused.gif

Napisano
  • Autor

Być może to jakaś chińszczyzna, trudno zweryfikować, bo wyglądem się nie różniły.

Muszę kupić całkiem nowy i wtedy go podmienię jeszcze raz.

Z tym wyciągnięciem, to było tak, że według wszelkich opisów czynność miała wyglądać tak: złapać kombinerkami trzpień od góry, ścisnąć i wyciągnąć. Z tym, że z tego co pamiętam nikt nie napisał, że ścisnąć drugą ręką od drugiej strony trzpienia ten drucik-blokadę 270751858-jezyk.gif

A przynajmniej ja takiego opisu nie widziałem i teraz robiłem to niby z pamięci i trochę się nasiłowałem zanim wyszedł, będąc przekonanym, że on ma się zdeformować i wyjść. Nagle olśnienie, nacisnąłem od spodu niewidoczny drucik i skubaniec wyszedł bez problemu. No nic, przynajmniej zapamiętam na przyszłość smile.gif

Swoją drogą, ciekawe czemu stosują dość miękki chyba aluminiowy element w takim miejscu...

Napisano

> Swoją drogą, ciekawe czemu stosują dość miękki chyba aluminiowy

> element w takim miejscu...

Moje zakupione w ASO za 7 czy 8zl byly stalowe ocynkowane.

Napisano

Dla zwolenników śrub zamiast rozciętych sworzni pracujacych wraz z mechanizmem, zielik wynalazł coś takiego:

282163454-sworzen.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352501026693_thumb.jpg

Napisano

Wg mnie bolce sa lepsze, bo sa sprezyste w pewnym zakresie, sztywny trzpien, szczegolnie w wyrobionym otworze nie zda egzaminu.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.