Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabezpieczenie motocykla w garażu.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wiem że na złodzieja nie ma patentu, ale może znajdzie się coś co zniechęci złodzieja amatora jak już by wszedł do garażu. sick.gif

Po głowie chodzi mi coś takiego :

Blokada wężowa gdzie w pancerzu jest linka.

Lub coś takiego :

Niby jakaś marka jest, ale ponoć łańcuch łatwiej przeciąć.

Są też takie nonamy:

Co sądzicie ?

Pozdro 600.

Napisano

Jak sobie wejdzie do garazu, to zamknie drzwi i posiedzi tak dlugo, jak bedzie trzeba, zeby pozbyc sie takiego zapiecia.

Ja nawet w garazu nie zapinam moto. Nawet jakbym go przypial do kaloryfera, bo to jedynie miejsce w garazu, gdzie moglbym przypiac, to zlodziejowi zajeloby pewnie nie wiecej, niz 20 sekund, zeby rozwalic zapiecie.

Napisano

> Jak sobie wejdzie do garazu, to zamknie drzwi i posiedzi tak dlugo,

> jak bedzie trzeba, zeby pozbyc sie takiego zapiecia.

> Ja nawet w garazu nie zapinam moto. Nawet jakbym go przypial do

> kaloryfera, bo to jedynie miejsce w garazu, gdzie moglbym

> przypiac, to zlodziejowi zajeloby pewnie nie wiecej, niz 20

> sekund, zeby rozwalic zapiecie.

Być może, ale być może akurat w ciągu tych 20-u minut wejdziesz do garażu i złapiesz go na gorącym uczynku...

Trudno jest mi powiedzieć, co będzie lepsze - łańcuch czy linka.

Właściwie to wydaje się, że ze względu na przekrój, który musiałby przeciąć złodziej, lepsza będzie linka... ale nie daję gwarancji.

Jednego jestem pewien. Jeśli już coś takiego kupować, to sprawdzonej marki. Tanie produkty z chin często nie są nawet hartowane i przeciąć je można przysłowiowym scyzorykiem, a o kłódkach i innych elementach nie warto nawet wspominać.

Zabezpieczenie ma przed czymś chronić, a nie tylko "być" i "wyglądać ładnie".

Napisano
  • Autor

> Jak sobie wejdzie do garazu, to zamknie drzwi i posiedzi tak dlugo,

> jak bedzie trzeba, zeby pozbyc sie takiego zapiecia.

> Ja nawet w garazu nie zapinam moto. Nawet jakbym go przypial do

> kaloryfera, bo to jedynie miejsce w garazu, gdzie moglbym

> przypiac, to zlodziejowi zajeloby pewnie nie wiecej, niz 20

> sekund, zeby rozwalic zapiecie.

Bardziej chodzi o utrudnienie co by jacyś amatorzy nie wyprowadzili go przy okazji włamu do garażu. Chodzi o wyprowadzenie, przeniesienie motocykla.

Napisano

Nie sadze, zeby amatorzy sie wlamywali. Do garazy zazwyczaj wchodza ci, co wiedza, co jest w srodku. Ja w sumie mam zabezpieczenie, tak mysle - auto blokuje prawie caly czas moto hehe.gif A ze z garazu wyjezdza sie pod gorke, to raczej nie wypchaja 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ja mam łańcuch Oxforda z ogniwami 12mm plus solidna kłódka do tego. Moto jest przypięty do stołu warsztatowego i jeszcze czegoś obok, żeby było jak najtrudniej go uwolnić, plus jeszcze dostęp do łańcucha jest trudniejszy. Generalnie nie ma zabezpieczeń idealnych, ale wydaję mi się, że na widok takiego żelastwa część "chętnych"odpuści. 270751858-jezyk.gif Mam jeszcze disclocka i blokadę kierownicy. wink.gif Na youtubie jest filmik jak fachowcy przecinają różne zabezpieczenia, generalnie wszystkie się poddają w końcu, ale niektóre faktycznie utrudniają im życie! Dobry patent, to tak zapiąć, żeby nie było łatwego dostępu do zabezpieczenia (np. żeby nie miał jak podejść z nożycami). wink.gif

Napisano

ja mam 2 zabezpieczenia w garazu:

1:) masywna kłódka w tylnej tarczy

2:) łańcuch z kłódką przyczepiony do moto i .....stojącej przyczepy w garazu...jak ktoś będzie chciał to musi odejchać z dwoma pojazdami naraza hehe.gifhehe.gifhehe.gif (łańcuch kupiony osobno, kłódka kupiona osobno, nie jakieś "chinskie" zestawy...

poza tym blokuja auta...no ale mimo wszystko zamykam moto, a nawet rower, bo juz kiedys po nocy chodzili po posesjach i sprawdzali, czy garaze nie sa czasami otwarte...

w dzien takze moze sie zdarzyc, ze zostawi sie garaz otwarty na przyslowiowe pare minut i kradziez gotowa...lepiej dmuchac na zimne

Napisano
  • Autor

> ja mam 2 zabezpieczenia w garazu:

> 1:) masywna kłódka w tylnej tarczy

Tak się zastanawiam nad kłódką w tylnej zębatce. Łapała by zębatkę i łańcuch. Chyba nawet lepiej niż w tarczy hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.