Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyczerpujace informację o Xara Picasso

Featured Replies

Napisano

Siema.

Jak w temacie możecie polecić jakieś fajne miejsce w internecie zdecydowanie nastawione na ten konkretny model.

Zanim się w coś wpakuję chciałbym trochę poczytać i pozadawać dręczących mnie pytań.

pozdrofki

Napisano
  • Autor

> Tylko nie mów, że nie byłeś jeszcze w KLUBIE CYTRYNKI. Masz tam

> forum m.in. z działem Picasso.

już tam lukałem, ale może coś więcej polecicie wink.gif

pozdrofki

Napisano

> Siema.

> Jak w temacie możecie polecić jakieś fajne miejsce w internecie

> zdecydowanie nastawione na ten konkretny model.

> Zanim się w coś wpakuję chciałbym trochę poczytać i pozadawać

> dręczących mnie pytań.

> pozdrofki

Zamiast czytać - kupuj śmiało ok.gif

Sam miałem opory przed 'francowatym', ale po kupnie zmieniłem zdanie - świetne auto, co potwierdza wiele opinii z tego, i nie tylko z tego, forum.

Napisano

poszukaj na tym forum postow kolegi Lukaszeczek i moich smile.gif... powinno Ci to rozjasnic bardzo fajne toczydlo smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

pisz co cie dręczy to rozwiejemy ciemne mysli

Napisano

> pisz co cie dręczy to rozwiejemy ciemne mysli

Ile km. wam Panowie wytrzymało sprzęgło ? W moim Pikasso padło przy 190km. cool.gif

Napisano
  • Autor

Generalnie to poszperać muszę i obeznać się z historią samochodu, znaczy się najbardziej interesuje mnie jakie modele (silnik, wyposażenie) produkowane były w latach powiedzmy 2000-2003,

łyknę jak świeży pelikan wszelkie info na temat zalecanych napraw, wymian (wszelkich elementów typu paski itp), może gdzieś znajdę coś do poczytania w pdf-e wink.gif.

pozdrofki

Napisano

To Ja będę pisał tobie o negatywnych stronach tego autka cobyś się bardzo nie zakochał, a koledzy o jego pozytywach ( ma ich sporo jak na francowatego )

- trzeba się liczyć z kosztowną naprawą tylnej belki gdy koła stoją / \

- awarie koła pasowego ( koszt w ASO jakieś 550zł, zamienników się nie opłaca zakładać, przetestowane na własnej skórze

Napisano

wną naprawą tylnej belki gdy koła stoją /

> \

pod warunkiem ze sie zaniedba to jest to kosztowne w przypadku odpowiednio wczesnego zastosowania zestawu naprawczego wcale drogie nie jest... rozwiazanie belki tylnej w XP jest stosowane od puga 405 oraz partnera/berlingo... z reszta spora czesc samochodow produkowanych przez PSA ma owa belke... nie odtyczy xantii, 406 i jeszcze kilku modeli...

belka w vectrze to jest dopiero nieporozumienie...

> - awarie koła pasowego ( koszt w ASO jakieś 550zł, zamienników się

> nie opłaca zakładać, przetestowane na własnej skórze

- Dotyczy silnika 2.0 HDI...kolo pasowe w XP nalezy do przekonstruowanych... przynajmniej w silnikach po 2003 roku... i awarie nie wystepuja tak jak bylo to we wczesniejszych wersjach oraz silnika z osprzetem siemensa, ktory nie byl montowany w XP... We wczesniejszych modelach wymiana byla zalecana co 80kkm ale i byly przypadki, ze kolo nie dotrzymalo do takiego przebiegu... zaniedbanie bardzo kosztowne poniewaz rozlatujace sie kolo pasowe moglo uszkodzic rozrzad... a potem wiadomo...

aczkolwiek tak jak pisalem wczesniej przekonstruowane kolo pasowe nie sprawia juz takich klopotow... i przynajmniej u mnie spisuje sie bezproblemowo...

pozdr.

M.

Napisano

Kolega Ariibyd szuka autka właśnie do rocznika 2003, a tam jest problem z tym kołem w silniku Hdi.

Ile kosztuje zestaw naprawczy i robocizna do tylnej belki XP ?

Bo mnie się obiło o uszy że w tysiącu to się nie zmieszczę, a to już jest spora kaska. mad.gif

Napisano

> Ile kosztuje zestaw naprawczy i robocizna do tylnej belki XP ?

> Bo mnie się obiło o uszy że w tysiącu to się nie zmieszczę, a to już

> jest spora kaska.

Firma Antałex - podobno dużo taniej.

I polecana na w/w forum cytrynki. smile.gif

Napisano

Właśnie dzwoniłem do Antałex i jestem w szoku shocked.gif za naprawę i części powiedzieli 660zł ,

Taniej nigdzie nie ma smile.gif

Napisano

> Kolega Ariibyd szuka autka właśnie do rocznika 2003, a tam jest

> problem z tym kołem w silniku Hdi.

tylko z pierwszym smile.gif czyli przy przebiegu 60-80 kkm potem wymieniasz na przekonstruowane i problemu nie ma...

pozdr.

M.

Napisano

Witajcie!

Mam i ja prośbę. Mam na oku Picasso 1,8 z 2001/02r z przebiegiem 160kkm- przebieg oryginalny,auto krajowe. Co przy takim przebiegu może się zacząć dziać? Ogólnie ten model jest wart uwagi? hmm.gif

Napisano

> przebiegu może się zacząć dziać? Ogólnie ten model jest wart

> uwagi?

A co ma się dziać ? Jak właściciel dbał o samochód , wymieniał i naprawiał wszystko co było potrzebne to i samochód będzie długo i bezawaryjnie służył.

Taki przebieg dla silnika to niemalże nic ...

Lepiej większy udokumentowany przebieg niż niski bez udokumentowania (bo zapewne kręcony wink.gif

Napisano

> Witajcie!

> Mam i ja prośbę. Mam na oku Picasso 1,8 z 2001/02r z przebiegiem

> 160kkm- przebieg oryginalny,auto krajowe. Co przy takim

> przebiegu może się zacząć dziać? Ogólnie ten model jest wart

> uwagi?

Xsara Picasso jest samochodem dobracowanym i niezawodnym. DOwodem jest to że wcale się nei zmieniła od kiedy ją produkują.

Co do przebiegu to zawieszenie może być zmęczone, tylna belka jesli zaniedbana jest ponoć dość kosztowna w naprawie.

Generalnie wszystko zalezy od tego jak dbał poprzednik o autko. Zakup zawsze był loterią i oprócz ceny przygotuj sobie leżące 3000zl na bieżące naprawy - jeśli tak założysz to będziesz zadowolony z tego autka. Zawsze na początku trzeba coś poprawić, wymienić, zrobić i zrobić raz i później cieszyć się autkiem. Ludziska najczęściej kupują autko na które wyszarpują wszystkie oszczędności a jak się zepsuje to psioczą że to paść itd.

W nowo zakupionym samochodzie zawsze trzeba poszukać dziury w całym bo często (zawsze?) sprzedający coś ukryje bo przed sprzedażą auta nikt nie naprawia samochodu bo "nie odzyska pieniedzy które włożył w naprawe przedsprzedażną".

Napisano

To ze przez cały okres produkcji auto się nie zmienia to nie znaczy ze jest takie idealne smile.gif Poloneza też nie wiele zmienili przez jakieś 20 lat produkcji biglaugh.gif

Napisano

> Generalnie wszystko zalezy od tego jak dbał poprzednik o autko.

Na jakim poziomie są ceny części zamiennych, jakie są średnie koszty u3mania?

Napisano

> Na jakim poziomie są ceny części zamiennych, jakie są średnie koszty

> u3mania?

w niczym nie odbiegają od konkurencji, ale to bardzo udany i chwalony samohód.

Napisano

pewnie ze jest wart uwagi...weż auto na badania to sie stan jaki jest dowiesz...silnik 1,8 troche oleju bierze ale to normalka ponoć... poza tym auto godne polcenia...

Napisano

> To ze przez cały okres produkcji auto się nie zmienia to nie znaczy

> ze jest takie idealne Poloneza też nie wiele zmienili przez

> jakieś 20 lat produkcji

No tak... w końcu to zbieżne autka są!

Napisano

> No tak... w końcu to zbieżne autka są!

Jest sporo aut które były produkowane przez tak jak Picasso 8 latek więc ni jak nie może to być wyznacznikiem bez awaryjności biglaugh.gif

Napisano

> już tam lukałem, ale może coś więcej polecicie

> pozdrofki

Zaletą jest najprzestronniejsze w tej klasie wnętrzem, żadne sceniki czy zafiry tu nie mają szans. Bardzo dobra jakość. Dobre wyposażenie i komfort jazdy. Na zakrętach tez naprawde nieźle.

Najważniejsze to aby auto miało pełną historię serwisową wtedy raczej kosztownych napraw nie będzie. Zwykle jak coś sie psuje to przez niedbalstwo lub złe serwisowanie.

Z diesli polecam 1.6 16v , raczej nie warto sie pakować w 2.0 HDI bo silnik mułowaty w dodatku pali sporo i nie bardzo wychodzi ekonomiczniej niż nieporównywalnie dynamiczniejsze benzynowe. Ale jak kupisz nosze diesle (1.6) to będziesz bardzo zadowolony.

Napisano
  • Autor

> Zaletą jest najprzestronniejsze w tej klasie wnętrzem, żadne sceniki

> czy zafiry tu nie mają szans. Bardzo dobra jakość. Dobre

> wyposażenie i komfort jazdy. Na zakrętach tez naprawde nieźle.

> Najważniejsze to aby auto miało pełną historię serwisową wtedy raczej

> kosztownych napraw nie będzie. Zwykle jak coś sie psuje to przez

> niedbalstwo lub złe serwisowanie.

> Z diesli polecam 1.6 16v , raczej nie warto sie pakować w 2.0 HDI bo

> silnik mułowaty w dodatku pali sporo i nie bardzo wychodzi

> ekonomiczniej niż nieporównywalnie dynamiczniejsze benzynowe.

> Ale jak kupisz nosze diesle (1.6) to będziesz bardzo zadowolony.

ten 1.6 to od jakiego roku wychodził hmm.gif

Napisano

> Jest sporo aut które były produkowane przez tak jak Picasso 8 latek

> więc ni jak nie może to być wyznacznikiem bez awaryjności

To że samochód jest produkowany bez zmian od poczatku jest jedynie potwierdzeniem tezy niezawodności a nie dowodem.

Boshe - człowieku nie czepiaj się słówek. Jeśli masz jakies konkrety obalające moją tezę przedstaw je i obal ją a nie wykolejaj wątku na inny temat.

PS.

Wcale nie chodzi mi o bezawaryjność (bo które auta takie są) lecz o wady projektowe czy technologiczne.

Napisano

> ten 1.6 to od jakiego roku wychodził

nie wiem czy nie od 2004/5 roku... smile.gif wiec w mlodych rocznikowo autach bedzie do spotkania...

jezdze 2.0 hdi z wirusem od poczatku praktycznie... auto bezawaryjne, silnik nie stwarza klopotow oraz jego osprzet i uklad przeniesienia napedu... spalanie od 5-7 l na 100km, srednie pokazywane przez komputer to 6.2... aczkolwiek pewnie w jezdzie miejskiej lyknalby wiecej...

Natomiast co do XP przechodzila lekkie modyfikacje linii nadwozia inne sa do 2003 roku... jak rowniez niewielkie zmiany dotyczace wnetrza... inna kierownica inne manetki ot drobiazgi... no i oczywiscie rozne silniki... pochlebnie o silniku 1.6 wypowiadal sie kolega Lukaszeczek i on wlewal troche dziegciu do sloika z miodem... poniewaz mial zastrzezenia co do jakosci wykonania i wykonczenia niektorych elementow...

Zawiesznie XP to belka identyczna jak w berlingo/partner zaniedbana wymaga kosztownej naprawy...objawy kola /---\

skrzypienie i trzaski z tylu na nierownosciach... przy przebiegach powyzej 120kkm

pozdr.

M.

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam wszystkich użytkowników Citroena XP.

Tych szczęśliwych i nieszczęśliwych. Mam pytanko.

Moja XP (1.8 16V) ma przejechane 78tkm. Przebieg pewny na 100%. Znam historię tego auta. Auto z listopada 2003r. Czy wymieniać pasek rozrządu(jeżeli tak to jaki pasek wybrać)? Niby kilometrów trochę za mało do wymiany, ale pasek wiekiem już trochę starawy. Co radzicie, bo co wjadę do warsztatu, albo zadzwonię do ASO to inna podpowiedź. Nie chciałbym wtopić na samym początku użytkowania autka.

A jeżeli już wymieniać to jakie firmy wybrać?

Paski:Gates,CONTITECH,

Rolki:INA,RUVILLE,SKF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.