Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wrózymy z fusów - nie odpala

Featured Replies

Napisano

Samochód cały tydzien stał pod chmurką, chciałem go odpalić i zonk .. zachechłał i koniec ... w koncu rozładował się aku praktycznie do zera - no bywa .. tak sobie pomyslałem

nastepnego dnia przyjechał kolega z kablami, podpielismy, chwilkę sie poładował mój aku, lampki sie zaczeły mocno palic .. przekrecam kluczyk (samochody nadal spiete razem), a tu ... "chłe" i koniec ... az tamtemu swiatła przygasały w samochodzie, chociaż miał prawie 4k RPM .. u mnie takze wszystko aż zgasło - tak jaby na zwarcie jakies szło

odpalanie na krótko z pominieciem mojego aku dawało takie same efekty...

OK ... teraz wrózby - co to może być - jakieś znajome objawy? może ktos to przerabiał? jutro się wybieram do mechanika, ale może wy coś podpowiecie? Moze jakiś kabel od masy? może coś z serii TTTM? Moze da się cos sprawdzić "domowymi sposobami" ?

pacjent to stilo 3D 1.2 16V 2002r

Napisano

> OK ... teraz wrózby - co to może być - jakieś znajome objawy? może

dla mnie rozrusznik

> Moze da się cos sprawdzić "domowymi sposobami" ?

rozrusznik da się wykluczyć odpalając "na pych" - ale to wersja dla twardzieli

Ja bym naładował aku i sprawdził jaki jest prąd pobierany przez samochód (lub spadek napięcia po podpięciu aku) przy wyłączonej stacyjce - jeśli jest duży to zwarcie do masy i wtedy eliminujemy odpinając po kolei kable podłączone do zacisku + aku.

Jeśli jest OK - włączamy stacyjke i obserwujemy to samo.

Jeśli dalej OK - próbujemy odpalić jeśli napięcie spada poniżej 8-10V w zależności od stanu aku - zaczynamy sprawdzać obwód rozrusznika - przebicia do masy, a potem sam rozrusznik.

Wprawiony elektryk (niekoniecznie ASO) powinien zdiagnozować w 30 min

powodzonka i pozd

Napisano

2 tygodnie temu ojciec sobie jechal do pracy i cos zaczeło śmierdzieć okrutnie z silnika. Blisko miał więc dojechał, zgasił silnik i już nie zapalił. Rozrusznik padł, zrobił jakieś zwarcie, tak że akumulator się prawie zagotował. Wytrzymał 220kkm.

Aku poszedł do ładowania, rozrusznik do wymiany i wszystko śmiga jak należy.

Napisano
  • Autor

Na szczęście to tylko rozładowany akumulator. Winowajcą okazały się wadliwe (za słabe/cienkie?) kable kolegi. Mechanik przyjechał ze swoimi kablami i samochód odpalił od pierwszego pukniecia. Akumulator zaraz się naładował i mogłem odpalić samochód kolejny raz. Obecnie akumulator maltretowany jest przez prostownik.

na przyszłość - dobre kable rozruchowe to podstawa!

... w zyciu bym nie przypuszczał że tak może się dziac na słabych kablach. A juz przechodziły mnie ciarki na mysl co mogło się zepsuc i ile to będzie kosztowało smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.