Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana piast

Featured Replies

Napisano

Czy wymiana wszystkich czterech piast kół wymaga zastosowania specjalnych ściągaczy? Czy w warunkach garażowych można sobie poradzić bez nich?

Napisano

> Czy wymiana wszystkich czterech piast kół wymaga zastosowania

> specjalnych ściągaczy? Czy w warunkach garażowych można sobie

> poradzić bez nich?

Tył to łatwizna. 10 minut na strone. Gorzej bedziesz mial z przodem. Bez prasy raczej nie zrobisz.

Napisano

znalazłem gdzieś kiedyś w necie więc może się przydać

1. Zdejmujemy kółka (lepiej oba bo wtedy łatwiej wahacz złazi).

2. Auto na podnośnik / lewarek potem kobyłki.

3. Odkręcamy śrubki mocujące tarczę do piasty.

4. Kluczem do nakrętki piasty wyposażonym w długą przedłużkę odkręcamy nakrętkę piasty (zrywając zaciśnięcia) i zostawiamy ją poluzowaną. Jak ktoś chce oszczędzić to może rozgiąć zagniecenia czymś małym i płaskim co by można było nakrętkę jeszcze raz zastosować. Przy odkręcaniu polecam wcisnąć hamulec i to mocno co by skrzynka nie cierpiała.

5. Odkręcamy śruby z tyłu piasty mocujące zacisk do piasty (klucz 17), odczepiamy przewód hamulcowy od macpersona.

6. Zdejmujemy tarcze z zaciskiem na niej (odpada luzowanie zacisku przy rancie na tarczy).

7. Wszystkie śruby i gwinty (2 x macperson, gałka drążka kierowniczego, gałka wahacza) traktujemy szczotką drucianą aby usunąć nagromadzony syf, można je też potraktować czymś smarującym np. WD 40, płyn hamulcowy.

8. Odkręcamy nakrętkę gałki drążka (klucz 18).

9. Za pomocą ściągacza wyciskamy sworzeń z piasty - ja miałem ściągacz taki stary ze śrubą do wyciskania sworznia, który trzeba było troszkę młotkiem wbić między drążek a piastę ale sworzeń wyszedł bez problemu. Można wcześniej młotkiem opukać piastę przy sworzniu łatwiej powinien wyjść.

10. Odkręcamy nakrętkę mocującą sworzeń wahacza (klucz 18) i luzujemy sworzeń NIE WYJMUJEMY GO Z PIASTY. Popukać można jak w pkt. 9. jako, że okrągły ściągacz nie wejdzie trzeba zastąpić go łomikiem albo łyżką do opon. Punkty podparcia wybieramy tak aby nie zniszczyć blach, półosi itp. W przypadku podnośnika warsztatowego opieramy go o mocowanie wahacza (to bliżej końca) i wahacz (blisko sworznia), przy kobyłkach trzeba pokombinować w zależności od warunków. Generalnie wahacz w dół piasta w górę.

11. Odkręcamy śruby mocujące zwrotnicę do macpersona (klucz 2x19) i wyjmujemy je.

12. Zdejmujemy zwrotnice ze sworznia wahacza. Może być potrzebny łomik jeszcze raz.

13. Wyjmujemy końcówkę półosi z piasty (nie zapominając o całkowitym odkręceniu nakrętki). Ja musiałem pomóc jej młotkiem i tym dużym punktakiem bo się lekko zapiekła. Zwrotnica do siebie a półoś chronimy przed "wbijaniem do skrzyni

Napisano

jak piszą: tył da radę na spokojnie, a przód... ja robiłem to w warunkach garażowych, ale ojciec sukcesywnie od dawien dawna wyposażał garaż w różne narzędzia zakrecony.gif (min. takie jak w instrukcji powyżej). Czyli najprościej: sam klucz nie wystarczy.

Napisano
  • Autor

Czy za pomocą ściągaczy z allegro L I N K poradzę sobie z wymianą piast przednich kół? A może będę potrzebował lepszy ściagacz (mile widziany link do przykładu)?

Napisano

> Czy za pomocą ściągaczy z allegro L I N K poradzę sobie z wymianą

> piast przednich kół? A może będę potrzebował lepszy ściagacz

> (mile widziany link do przykładu)?

Chcesz wymienić piasty czy łożyska???

Napisano
  • Autor

Chce wymienic łożyska, ale cena całych piast L I N K nie jest wysoka więc zdecydowałem, że wymienie całe kompletne piasty.

Napisano

> Chce wymienic łożyska, ale cena całych piast L I N K nie jest

> wysoka więc zdecydowałem, że wymienie całe kompletne piasty.

Może ja nie dokońca zrozumiałem. Chcesz wymienić łożyska w 4 kołach tak???

Tył spoko bo kupisz za 90zł z przesyłką za dwie piasty ale przody to troche nie kumam. Dajesz link do piasty przedniej ale tam niema łożyska. Jak w Twoim aucie niemasz zerwanych gwintów w piaście to poco wymieniać. Wymień tylko łożyska (cena około 35zł sztuka). Jak cos pogmatwałem prosze poprawić

Napisano
  • Autor

Chce wymienić łożyska w czterech kołach. Nie do końca wiem jak zabrać się do wymiany w przednich kołach. Czy do wymiany łożyska w przednich kołach wystarczy ściągacz jaki podlinkowałem z allegro?

Napisano

> Chce wymienić łożyska w czterech kołach. Nie do końca wiem jak zabrać

> się do wymiany w przednich kołach. Czy do wymiany łożyska w

> przednich kołach wystarczy ściągacz jaki podlinkowałem z

> allegro?

najpierw wybijasz piaste, dosc lekko wychodzi. O wiele gorzej z lozyskiem, najlepiej podgrzac zwrotnice i lozysko pozadne imadlo i wycisnac.

Napisano

> Chce wymienić łożyska w czterech kołach. Nie do końca wiem jak zabrać

> się do wymiany w przednich kołach. Czy do wymiany łożyska w

> przednich kołach wystarczy ściągacz jaki podlinkowałem z

> allegro?

Jeżeli tego jeszcze nie robiłeś to łożyska przednie polecam zostawic mechanikowi bo może sie odazac że nie zaoszczędzisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.