Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Walka z TU

Featured Replies

Napisano

1. Jakim źródłem podeprzeć się w odwołaniu od decyzji TU - potrzebuję podważyć stawkę rgb blacharza, jak i lakiernika, woj. śląskie...

2. Może ktoś ma dostęp - reflektor 3333112074 w katalogu Auto-elements odpowiada jakiemu reflektorowi wg. numeracji OE ?

Z góry dzięki

Napisano

> 1. Jakim źródłem podeprzeć się w odwołaniu od decyzji TU - potrzebuję podważyć stawkę rgb blacharza, jak i lakiernika, woj. śląskie...

Stosownej treści dokumentem wystawionym przez rzemieślnika, który będzie dokonywał naprawy ... pełnią szczęścia jest faktura VAT względnie paragon.

Możesz próbować podpierać się informacją z lokalnego cechu blacharzy i lakierników (o ile takowy funkcjonuje), osobiście ciemno to widzę no.gif

> 2. Może ktoś ma dostęp - reflektor 3333112074 w katalogu Auto-elements odpowiada jakiemu reflektorowi wg. numeracji OE ?

Sprecyzuj, nie wiem o czym mówisz niewiem.gif

Napisano

> Stosownej treści dokumentem wystawionym przez rzemieślnika, który

> będzie dokonywał naprawy ... pełnią szczęścia jest faktura VAT

> względnie paragon.

Z fakturami bym był ostrożny, wcale nie gwarantują że dostaniemy bez problemu zwrot faktycznie poniesionych kosztów.

Ostatnio złożyłem faktury za parkowanie pojazdu w ASO przed przyjazdem rzeczoznawcy (ASO nie miao ochoty byjać się z TU i zabrałem auto do niezależnego warsztatu), auto zastępcze na czas naprawy oraz przegląd pokolizyjny.

Link4 stwierdził że uznają tylko połowy wartości faktur nie podając żadnego uzasadnienia, jedyną odpowiedź jaką uzyskałem to to że jak mi się nie podoba to mam prawo ich podać do sądu hehe.gif

W poniedziałek wysyłam pismo w którym poinformuję ich o odsetkach i cierpliwie poczekam aż uzbiera się sensowna kwota zanim udam się do jakiegoś adwokata. Nie znacie kogoś z W-wy kto zajmie się taką sprawą i nie zedrze ze mnie zbyt dużo? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Stosownej treści dokumentem wystawionym przez rzemieślnika, który będzie dokonywał naprawy ... pełnią szczęścia jest faktura VAT względnie paragon.

> Możesz próbować podpierać się informacją z lokalnego cechu blacharzy i lakierników (o ile takowy funkcjonuje), osobiście ciemno to widzę.

Ok. Zobaczymy smile.gif

> Sprecyzuj, nie wiem o czym mówisz

W wycenie napisali mi, ze wymianie podlega reflektor numer 3333112074, dostawca "Auto-elements" (www.element.com.pl). Ponieważ są różne typy reflektorów do danego pojazdu, chcę zweryfikować czy zakwalifikowali właściwy... A numer 3333112074 nic mi, ani wujkowi G. nie mówi...

Napisano

> Nie znacie kogoś z W-wy kto zajmie się taką sprawą i nie zedrze ze mnie zbyt dużo?

"Dobrych" adwokatów to tak jak "dobrych" ubezpieczycieli ... brak zlosnik.gif

Zalecam daleko posuniętą ostrożność w wyborze, z osobiście poznanych polecę http://www.apu.pl/ (jest m.in. sygnatariuszem "Kodeksu Etyki") ok.gif

Zresztą zastanów się, czy jest Ci potrzebny pełnomocnik/pośrednik ... sprawy o roszczenia nie przekraczające pięciu tysięcy złotych są rozpoznawane przez sądy powszechne w trybie uproszczonym ... wypełniasz formularz, składasz w biurze podawczym ... i wio ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> (...) "Auto-elements" (www.element.com.pl)

Nie znam tego programu ... jeśli Ci w czymś pomoże podaj dane pojazdu, mogę ustalić numer katalogowy wg Producent / Audatex / Eurotax ok.gif

Napisano

> "Dobrych" adwokatów to tak jak "dobrych" ubezpieczycieli ... brak

> Zalecam daleko posuniętą ostrożność w wyborze, z osobiście poznanych

> polecę http://www.apu.pl/ (jest m.in. sygnatariuszem "Kodeksu

> Etyki")

> Zresztą zastanów się, czy jest Ci potrzebny pełnomocnik/pośrednik ...

> sprawy o roszczenia nie przekraczające pięciu tysięcy złotych są

> rozpoznawane przez sądy powszechne w trybie uproszczonym ...

> wypełniasz formularz, składasz w biurze podawczym ... i wio

Boję się sytuacji że napiszę o jedno słowo za dużo/mało i bedą mnie mogli spuścić na drzewo w majestacie prawa wink.gif

O ile się orientuję to w przypadku wygrania sprawy, mogę żądać od Link4 pokrycia wszelkich kosztów związanych ze sprawą łącznie z wynajęciem prawnika?

Napisano

> O ile się orientuję to w przypadku wygrania sprawy, mogę żądać od

Link4 pokrycia wszelkich kosztów związanych ze sprawą łącznie z wynajęciem prawnika?

Pozwem dochodzisz m.in. zwrot kosztów procesu ok.gif

Napisano

> Link4 pokrycia wszelkich kosztów związanych ze sprawą łącznie z

> wynajęciem prawnika?

> Pozwem dochodzisz m.in. zwrot kosztów procesu

Dostajesz 100% zwrot wpisów, ale prawnika dostajesz "według norm przepisanych", czyli kłania się rozporządzenie ministra sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu. (Dz. U. z dnia 3 października 2002 r.)

Rozdział 3

Stawki minimalne w sprawach cywilnych, ze stosunku pracy i ubezpieczeń społecznych

§ 6. Stawki minimalne wynoszą przy wartości przedmiotu sprawy:

1) do 500 zł - 60 zł;

2) powyżej 500 zł do 1.500 zł - 180 zł;

3) powyżej 1.500 zł do 5.000 zł - 600 zł;

4) powyżej 5.000 zł do 10.000 zł - 1.200 zł;

5) powyżej 10.000 zł do 50.000 zł - 2.400 zł;

6) powyżej 50.000 zł do 200.000 zł - 3.600 zł;

7) powyżej 200.000 zł - 7.200 zł.

W praktyce sądy rzadko dają więcej niż w normach, a co do tego ile kasuje papuga, to to co według norm przemnóż przez 3 za podjęcie się sprawy + jakieś 200-500 od każdego stawiennictwa na rozprawie.

W prakyce - branie papugi poniżej sprawy za 20-30 kpln nie jest sensowne, trzeba tylko znaleźć kogoś, kto będzie Ci pisma procesowe pisał + wcześniej wyklaruje Ci co mówić na miejscu.

Sąd też człowiek i jak widzi, że sam podchodzisz do tematu, to cudów od Ciebie nie oczekuje.

Napisano

> W prakyce - branie papugi poniżej sprawy za 20-30 kpln nie jest

> sensowne, trzeba tylko znaleźć kogoś, kto będzie Ci pisma

> procesowe pisał + wcześniej wyklaruje Ci co mówić na miejscu.

> Sąd też człowiek i jak widzi, że sam podchodzisz do tematu, to cudów

> od Ciebie nie oczekuje.

Polecisz kogoś?

Generalnie kwota nie jest duża ( w sumie coś koło 2kPLN), ale jestem uparty i nie odpuszczę.

Napisano

> Polecisz kogoś?

> Generalnie kwota nie jest duża ( w sumie coś koło 2kPLN), ale jestem

> uparty i nie odpuszczę.

Jest tu na qnciq paru prawników.

Mnie lubią, to mi rąk za głęboko do kieszeni nie kładą, ale czy Ciebie, to już zależy jak czarujący być potrafisz :-)

Widzę, że kolega jak i ja - 1550 nie powala na kolana, ale "w imię k..fa zasad"...

Napisano

> Sąd też człowiek i jak widzi, że sam podchodzisz do tematu, to cudów

> od Ciebie nie oczekuje.

Tego akurat to taki pewny bym nie był.

Napisano

> Tego akurat to taki pewny bym nie był.

Hmmm...

Prawnikiem z zawodu i wykształcenia nie jestem (jeśli już, to z zamiłowania), sam ciągnąłem w zeszłym roku 3 sprawy (2 w sądzie, 1 komornicza), cudów nie wymyśliłem i jakoś póki co wszystko idzie po mojej myśli...

Co nie zmienia faktu, że gdyby sprawa była na wyższym poziomie to zapewne supportowałbym się zawodowcem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> 1. Jakim źródłem podeprzeć się w odwołaniu od decyzji TU - potrzebuję

> podważyć stawkę rgb blacharza, jak i lakiernika, woj. śląskie...

> 2. Może ktoś ma dostęp - reflektor 3333112074 w katalogu

> Auto-elements odpowiada jakiemu reflektorowi wg. numeracji OE ?

> Z góry dzięki

No i rzucili tysiaka więcej... Teraz jestem kontent :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.