Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wałek Pana Heinricha a pojemności 1,1 i 1,2

Featured Replies

Napisano

Sprawa jest następująca : Mam 1,1 z górą od 1,2 ale narazie nie chce zmieniac dołu na 1,2 chociaz jest w palnach w dalekiej przyszlosci. Czy wałki Pana H pod 1,1 z górą od 1,2 a pod silnik 1,2 są inne?? Czy moze smialo moge sobie zamowic teraz pod taka specyfikacje jak mam teraz a pozniej dorzucic tylko dół 1,2??

Następna sprawa to more power a dokładniej wiecej niutków potrzeba. Co mozna zrobic zeby bylo ich jeszcze wiecej? Mam teraz wywazony 1,1 z górą od 1,2 troche dłubana (powiekszone wloty i wyloty) kolektor 4-2-1 z przelotem fi 45, komp zestrojony (jakos), dolot to kibel rura ze stozkiem, kolo zamachowe stoczone 1,5kg no i paliowska skrzynia. Macie jakies pomysły co mozna by bylo jeszcze zrobic? Samochód jest do kjs.

Napisano

> Sprawa jest następująca : Mam 1,1 z górą od 1,2 ale narazie nie chce

> zmieniac dołu na 1,2 chociaz jest w palnach w dalekiej

> przyszlosci. Czy wałki Pana H pod 1,1 z górą od 1,2 a pod silnik

> 1,2 są inne??

Nie ma dwóch takich samych wałków wykonanych przez tego Pana hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma dwóch takich samych wałków wykonanych przez tego Pana

tzn dobrze czy źle. To rozwiąz mój problem czy czekac az wloze dół 1,2 i dopiero walek do tego czy nie ma róznicy i mozna teraz wleczek zapodac. No i jaki dobrze by było wybrac wałek do 1000zł odpowiedni na kjs. Dlatego sie o to pytam bo jak zmienie pojemnos to przeskocze do wyzszej klasy a troche pojezdzic chcialbym w tej co teraz

Napisano

Sam walek ci nie wystarczy trzeba to wystroic a jak zalozysz dol od 1.2 to na nowo trzeba bedzie program robic

Napisano
  • Autor

> Sam walek ci nie wystarczy trzeba to wystroic a jak zalozysz dol od

> 1.2 to na nowo trzeba bedzie program robic

ale walek ten sam zostac moze i takie same efekty bedzie dawal?

Napisano

> tzn dobrze czy źle. To rozwiąz mój problem czy czekac az wloze dół

> 1,2 i dopiero walek do tego czy nie ma róznicy i mozna teraz

> wleczek zapodac. No i jaki dobrze by było wybrac wałek do 1000zł

> odpowiedni na kjs. Dlatego sie o to pytam bo jak zmienie

> pojemnos to przeskocze do wyzszej klasy a troche pojezdzic

> chcialbym w tej co teraz

Dla mnie wałki od tego pana to strata kasy. Robi je na przysłowiowe "oko". Nie ma pojecia jakie parametry zrobil hehe.gif Raz sie trafi lepszy raz gorszy. Bralem i nie polecam. Lepiej od razu zainwestuj w catcamsa pod 1.2 - i tak przy zmianie wałka najważniejsza kwestia jest wystrojenie elektroniki.

Napisano

> ale walek ten sam zostac moze i takie same efekty bedzie dawal?

Może tak, może nie.

Miałem Heinricha 285 w 1,1 z górą 1,2 i jechało w miarę (90KM, 100Nm).

Teraz mam rozwiercone 1,2 na 1,3 i wolałem wywalic 1200pln na kici kici, żeby później nie mieć wątpliwości typu: "a może mogło byc lepiej". Pomijam wykonanie obu produktów - pod wzgledem estetycznym nie ma czego porównywac, jednak Catcams ma wyraźnie bardziej tępe szczyty krzywek (292).

Teraz docieram parcha i za tydzień okaże się co i jak.

Poprzedni silnik jeździ teraz w drugim moim cento i nadal cieszy - zapitala aż miło zlosnik.gif

Napisano

> Sprawa jest następująca : Mam 1,1 z górą od 1,2 ale narazie nie chce

> zmieniac dołu na 1,2 chociaz jest w palnach w dalekiej

> przyszlosci. Czy wałki Pana H pod 1,1 z górą od 1,2 a pod silnik

> 1,2 są inne??

Z tego co widzę w innych wątkach które założyłeś (swoją drogą to nie rób tak - pisz w jednym), chcesz tym autem startować w KJS.

Wymiana wałka to zazwyczaj wyższa moc na wysokich obrotach, kosztem mocy na niskich obotach.

Dobrze się zastanów czy po zmianie wałka czasy Ci się pogorszą czy poprawią - jeżeli te KJS-y to raczej ciasne odcinki między pachołkami to może być że "zamienił stryjek siekierkę na kijek", bo po nawrotach czy ciasnych szykanach silnik się będzie męczył na niskich obrotach, a nim się dobrze rozkręci to znowu będziesz musiał hamować.

Najlepiej zwróć (albo niech pilot zwróci) uwagę w jakim zakresie obrotów się poruszasz na OS-ach.

Jeżeli faktycznie dużo poruszasz się w okolicach odcięcia na II-III biegu to wymiana wałka pomoże.

Ale jeżeli trasy są raczej wolne i techniczne, a wszystko rozgrywa się głównie na I-II biegu przy niewielkich prędkościach to chyba nie warto.

W tej chwili mając mocny dół będziesz wygrywał między ciasnymi pachołami, a nawet na szybszych kawałkach gdzie zapinasz wyższe biegi nie musisz od razu redukować, bo silnik jakoś ciągnie na dole.

Po wymianie wałka dół osłabnie - przy prędkościach z pogranicza przełączania biegów teraz spokojnie jedziesz na wyższym, a mając ostry wałek będziesz musiał częściej zmieniać biegi bo jak zostaniesz na wysokim biegu z niskimi obrotami to dużo stracisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.