Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawianie opon "run on flat"?

Featured Replies

Napisano

Czy opony tego rodzaju naprawia sie po zaliczeniu gwoździa czy tez wymienia na nową?

Napisano

> Czy opony tego rodzaju naprawia sie po zaliczeniu gwoździa czy tez

> wymienia na nową?

Pisalem o moich przezyciach z taka opona jakis czas temu. Naprawia sie, ale podobno (!) nie wolno tych roznych szybkich metod stosowac i trzeba normalnie wulkanizowac. Do tego jak dziura jest blisko brzegu to takze nie naprawia.

Napisano

> Czy opony tego rodzaju naprawia sie po zaliczeniu gwoździa czy tez

> wymienia na nową?

Generalnie nie naprawia się, ale...

Jeśli zauważyłeś gwoździa (np zaczął stukać), czy myjąc auto zwróciłeś uwagę, że siedzi mocno wbity w bieżnik, sprawdzasz ciśnienie i nie zeszło ono więcej niż 50 % od nominalnej wartości, to jedziesz do wulkanizatora i naprawiasz. W przypadku przebicia i jazdy bez ciśnienia powiedzmy 60-80 km/h przez choćby 1 km, opona do wyrzucenia.

Napisano
  • Autor

Hmm, no to sam nie wiem bo

-zaswiecila mi sie kontrolka przebitej opony - nic nie bylo widac wiec wykasowalem blad i jezdzilem dalej.

-po tygodniu podjechalem do wulkanizatora i gwóźdz i sruba byly wbite. Naprawil i jezdze dalej...

Tylko nie wiem czy nie powinno sie tej opony wymienic na nową?

Napisano

> Tylko nie wiem czy nie powinno sie tej opony wymienic na nową?

Powiem tak. Ksiazkowo powinno sie opone wymienic na nowa, gdyz nie powinno sie opon typu run on flat naprawiac.

Jednak jesli wulkanizator stwierdzil, ze konstrukcja opony (konkretnie boku opony) sie nie zniszczyla to naprawe mozna wykonac i wszystko bedzie dzialac jak nalezy.

Gwozdzie i sruby wbite w opony maja to do siebie, ze czesto sie zakleszczaja i cisnienie z opony ubywa bardzo powoli. Tak najparwdopodobniej stalo sie u Ciebie. Ze pomimo faktu przebicia opony cisnienie uchodzilo powoli, dzieki czemu nie jezdziles za dlugo na konstrukcji opony i opona nadawala sie do dalszej wulkanizacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.