Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzęgło...???

Featured Replies

Napisano

Pacjęt SC 900 140tys

Objawy

Jakieś 8mc temu zauważylem że sprzęgło jest ok 3cm niżej od pedału chamulca ale biegi jak i sam pedł chodziły ok.

Jakieś 2mc temu pedal sprzęgła zaczoł pracować dość ciężko i przy wciskaniu głośno skrzypieć, biegi zaczeły wchodzić trochę ciążej tzn nie zawsze za pierwszym razem głównie 1 i wstek.

Ale od kilku dosłownie dni jest jeszcze gożej.

Coś tyrkocze,stuka, słychać to podczas jazdy, w środku auta.

Co dziwne tylko na biegach "zewnętrznych" tzn 1,2,5 nie wiem jak wstek nie sprawdzałem, ale na 3,4 jest OK.

Dzieje sie tak kiedy podczas jazdy puszczę gaz a bieg jest wrzucony jak również gdy podczas jazdy wcisne sprzęgło i bieg jest wrzucony. Przestaje gdy wezme na luz..

Pomocy! co się spsuło?

Napisano

A da sie jeszcze podciągnąć sprzęgło ?

Ja u siebie dałem troche podkładek żeby pedał sie wyrównał co do hamulca i wchodzą ok ale to juz jest oznaka zuzytego sprzegła.

Napisano
  • Autor

szczerze to nie wiem czy się da podciągnąć , nie sprawdzałem i nawet nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać bo nigdy tego nie robiłem spineyes.gif

Napisano

wymień sprzęgło z dociskiem kosz to około 250 zł i będziesz miał spokój

Napisano

> wymień sprzęgło z dociskiem kosz to około 250 zł i będziesz miał

> spokój

Dobrze kolega pisze ja tez na dniach już będę wymieniał ok.gif

Napisano

> szczerze to nie wiem czy się da podciągnąć , nie sprawdzałem i nawet

> nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać bo nigdy tego nie robiłem

Tak na szybko to trzeba wejść pod auto i przy skrzyni masz linkę i dwie nakrętki na klucz 10 jedna luzujesz a druga wkręcasz ile się da ale u mnie sie już nie dało wiec odkręciłem całość i włożyłem pare podkładek i skręciłem na maksa i poprawiło sie wszystko ok.gif

Ale lepiej juz wymienić docisk i sprzęgło jak kolega napisał

Napisano
  • Autor

Ok jutro spróbuję troche podciągnąć tak na razie.

A co polecacie jaki producent?

Jest szansa wymienic samemu sprzęgło z dociskiem, co trzeba rozebrać?

Czy lepiej dac do fachowca

A i czy przy okazji wymiany sprzęgła wymienia się coś jeszcze? tzn związanego ze skrzynią i sprzęgłem oczywiście hmm.gif

Napisano

> Ok jutro spróbuję troche podciągnąć tak na razie.

> A co polecacie jaki producent?

> Jest szansa wymienic samemu sprzęgło z dociskiem, co trzeba rozebrać?

> Czy lepiej dac do fachowca

> A i czy przy okazji wymiany sprzęgła wymienia się coś jeszcze? tzn

> związanego ze skrzynią i sprzęgłem oczywiście

ja w swoim mialem podobnie do Twoich obiawow pedal nizej lapie przy samej podlodze ciazko chodzil pedal, biegi tez mialy delikaten opory przy zmianach, podciagalem sprzeglo wielokrotnie i bylo raz lepiej raz gorzej a ostatnio nawet udalo sie prawie dobrze ustawic ale jak startowalem ze swiatel to po zapinanie biegow np z 2 na 3 sprzeglo sie chwile poslizgiwalo a pozniej ciagnelo jak ta lala a dzis na szczecie zerwala sie linka sprzegla i po zalozeniu nowej zupelnie inna jazda (choc nie moge sie przyzwyczaic do normalenj pozycji pedalu sprzegla i jego delikatnej pracy) auto nie ma juz poslizgow przy zmianie biegow zakrecony.gifyay.gif

wiec poradze Ci to ze zanim zaczniesz sie bawic w sprzeglo z dociskiem itd ktorego koszta to okolo 250zl wydaj najpierw 20zl na linke i zobacz czy bedzie roznica mysle ze tak bedzie ale moge byc w bledzie smile.gif20.GIF

Pozdro

Napisano
  • Autor

OK dzieki

jak przyjdzie do wymiany wszystkiego to też pewnie Valeo wezmę widzę dużo pozytywnych opinii,

Puki co może spróbuję z samą linko zeczywiście koszt nieporównywalny a może bedzie OK.

Jest większy problem z samodzielną wymianą linki? (garaż z kanłem i narzędzia są)

Napisano

> OK dzieki

> jak przyjdzie do wymiany wszystkiego to też pewnie Valeo wezmę widzę

> dużo pozytywnych opinii,

> Puki co może spróbuję z samą linko zeczywiście koszt nieporównywalny

> a może bedzie OK.

> Jest większy problem z samodzielną wymianą linki? (garaż z kanłem i

> narzędzia są)

To dasz sobie rade bez problemu ok.gif

Napisano

Wydaje mi się, że to może być efekt kończącego się łożyska, u mnie też jakieś hałasy występują, szczególnie na biegu jałowym jak wcisnę pedał sprzęgła to tego nie ma. Potwierdzam to co kolega zmijes napisał, po wymianie linki pewne objawy ustępują, a z początku nie można się przyzwyczaić, bo pedał chodzi tak jakoś dziwnie, lekko bez oporu, jakby samochód z salonu wyjechał. grinser006.gif Wymień samą linkę może pomoże.

Linkę kupowałem w tamtym roku: zamiennik 26zł, oryginał 48zł.

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc bow.gif

Linaka już kupiona (wziołem zamiennik 21zł) za ok 30min nurkuję i zwiedzam kanał biglaugh.gif

Wieczorkiem podziele się doznaniami zakrecony.gif

Napisano

> Dzięki za pomoc

> Linaka już kupiona (wziołem zamiennik 21zł) za ok 30min nurkuję i

> zwiedzam kanał

> Wieczorkiem podziele się doznaniami

trochu sie nawq...asz jak będziesz musiał założyć linkę na pedał oink.gif ale dasz radę grinser006.gif

Napisano

> trochu sie nawq...asz jak będziesz musiał założyć linkę na pedał ale

> dasz radę

ja odkrecilem pedal i bylo przyjemniej ale naslalem @#$%@$#% przy zakladaniu sprezyny juz nerwy ptracilem angryfire.gif

ale wymyslilem sobie blaszke z wciaciem na srodku co by sprezynak nie uciekala i dalo sie ja naciagnac i nawet sie udalo smile.gif

Napisano

> Linaka już kupiona (wziołem zamiennik 21zł)

Szkoda, że zamiennik kupiłeś, bo oryginał choć droższy, to wytrzymuje dużo dłużej. Ja miałem zamiennik u siebie i po pół roku wywaliłem, bo się zacierał. A jak założyłem oryginał to śmigam sobie cały czas bez problemu. ok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Odgrzewam temat zlosnik.gif

Pany czy po wymianie linki sprzęgła problem z ciężko chodzącym pedałem znikł?U mnie właśnie pedał zaczął zgrzytać przy wciskaniu i chodzi ciężej oslabiony.gif Muszę wejść pod auto i sprawdzić czy da radę jeszcze wyregulować bo było już regulowane i znowu łapie przy samym końcu ale sądzę, że da radę bo sprzęgło wymieniane rok temu ok.gif

Ostatnio jak chodziło ciężko to regulacja pomogła i było ok ok.gif

Napisano

> Odgrzewam temat

> Pany czy po wymianie linki sprzęgła problem z ciężko chodzącym

> pedałem znikł?U mnie właśnie pedał zaczął zgrzytać przy

> wciskaniu i chodzi ciężej Muszę wejść pod auto i sprawdzić czy

> da radę jeszcze wyregulować bo było już regulowane i znowu łapie

> przy samym końcu ale sądzę, że da radę bo sprzęgło wymieniane

> rok temu

> Ostatnio jak chodziło ciężko to regulacja pomogła i było ok

tak jak pisalem juz u mnie bylo na + smile.gif i wkoncu sprzeglo zaczelo normalnie pracowac smile.gif

a co do regulacji to bylo dobre na chwile a meczylem sie z tym az linka dostala nozek i wyjszła sobie na dlugi spacer smile.gifzakrecony.gif

Napisano

> Odgrzewam temat

> Pany czy po wymianie linki sprzęgła problem z ciężko chodzącym

> pedałem znikł?U mnie właśnie pedał zaczął zgrzytać przy

> wciskaniu i chodzi ciężej Muszę wejść pod auto i sprawdzić czy

> da radę jeszcze wyregulować bo było już regulowane i znowu łapie

> przy samym końcu ale sądzę, że da radę bo sprzęgło wymieniane

> rok temu

> Ostatnio jak chodziło ciężko to regulacja pomogła i było ok

u mnie po wymianie linki nie było różnicy, chodził z tak samo jak na starej lince zlosnik.gif

Napisano

Jednak linki nie będę zmieniał bo przesmarowałem ją trochę i wyregulowałem sprzęgło i jest już ok ok.gif

Napisano

> Jednak linki nie będę zmieniał bo przesmarowałem ją trochę i

> wyregulowałem sprzęgło i jest już ok

no i gut ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.