Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford KA

Featured Replies

Napisano

Witam z sąsiedniego kacika mam pytanie do Fordziarzy, co wiecie o Fordzie KA, moja żona chce sobie cuś takiego kupic, chodzi o auto tylko do miasta (interesują mnie możliwe awarie i trudności z użytkowaniem) cena za autko 5-6,5 tys.

Napisano

> Witam z sąsiedniego kacika mam pytanie do Fordziarzy, co wiecie o

> Fordzie KA, moja żona chce sobie cuś takiego kupic, chodzi o

> auto tylko do miasta (interesują mnie możliwe awarie i trudności

> z użytkowaniem) cena za autko 5-6,5 tys.

Lubię Fordy ale tego auta jako używanego na pewno bym nie kupił. Z jednej prostej przyczyny: KOROZJA. Jak masz ochotę non stop reanimować blachę i podłogę to proszę bardzo. Moim skromnym zdaniem - omijaj Ka w używce. Szkoda kasy po prostu na wieczne dokładanie do auta. Chyba oczywiście, że trafisz na cudnie utrzymany egzemplarz. Wtedy bierz (choć to szansa jedna na milion). Ponadto polecam lekturę TEGO i ogólnie całej stronki Ka Klub ok.gif

Napisano

> Witam z sąsiedniego kacika mam pytanie do Fordziarzy, co wiecie o

> Fordzie KA, moja żona chce sobie cuś takiego kupic, chodzi o

> auto tylko do miasta (interesują mnie możliwe awarie i trudności

> z użytkowaniem) cena za autko 5-6,5 tys.

Wiesz, miałem KAczkę więc myślę że trochę ten samochód poznałem.

Po pierwsze - za 5-6,5 tysiąca IMHO nie kupisz KAczuchy która będzie w pełni sprawna i bez korozji (ale moze jakiś cud się zdarzy).

Ostatnio szukałem auta dla żony w tej kwocie i niestety ani jedna KAczka się nie załapała.

Problemy z tym samochodem będą następujące:

- korozja, korozja i jeszcze raz korozja - okolice wlewu paliwa, progi, miejsca styku plastikowych zderzaków z blachą.

- KAczka bez wspomagania to dla kobiety kiepska opcja, a w wersji ze wspomaganiem często cieknie przekładnia kierownicza (regeneracja koło 650zł. i jest spokój).

- silniczek krokowy lubi sprawiać problemy - na ciepłym silniku auto będzie gasło. Koszt silniczka koło 250-280zł. Wymienić można samemu (2 śrubki do odkręcenia).

-nietrwałe zawieszenie z przodu - końcówki drażków, wszelkie elementy gumowe szybko sie wybijają. Dodatkowo drążek stabilizacyjny wyciera sie w miejscu gdzie "trzymają" go gumy.

-silnik nie pali mało - ale jest bardzo trwały i tu rzadko zdarzają sie awarie. Trzeba pamiętać o sprawdzaniu i regulacji luzów zaworowych co jakieś 30 tys. km.

-koło zapasowe pod podwoziem - w starszych samochodach często jest w stanie opłakanym, nie nadaje sie do jazdy.

Oczywiście - jeśli znajdziesz za te pieniądze auto które ktoś "wyprowadził" - zwalczył "rudą", w miarę dbał o mechanikę to bierz.

Sprawdź te elementy, o których napisałem wyżej.

Naprawy KAczki nie są drogie, części dostępne bez problemu, a przyjemność z jazdy - zwłaszcza w wersji ze wspomaganiem - rewelacyjna.

Auto jest w miarę dobrze wytłumione (np. w porównaniu do Twingo którym teraz jeździ małżonka jest w KAczce o połowę ciszej).

Silnik nie jest żwawy, ale to stara, nie wysilona konstrukcja która wiele wybacza grinser006.gif

Napisano

powiem NIE , no a dlaczego sąsiad szukał auta dla córki za ok 7-8 tys.w związku że ja pomykam Matizem poleciłem mu poszukanie Matiza , jemu sie podoba ale córka powiedziała i tu mnie obraziła że lepiej chodzic na pieszo niż Matizem jezdzić , szukał więc Forda Ka bo córka chciała i kupił za 8,5 tys. który rocznik nie wiem ale wiem co w nim naprawiał bo praktycznie auto w warsztacie stało , co do korozji to jak zobaczyłem go od spodu to porazka , po ok. pół roku postanowił sprzedać i sprzedal za 6 tys, stracił 2,5 tys. nie licząc napraw jakie zrobił w nim i przyznał się że jest szczęśliwy że jak to nazwał -- sprzedałem to padło

Napisano

> powiem NIE , no a dlaczego sąsiad szukał auta dla córki za ok 7-8

> tys.w związku że ja pomykam Matizem poleciłem mu poszukanie

> Matiza , jemu sie podoba ale córka powiedziała i tu mnie

> obraziła że lepiej chodzic na pieszo niż Matizem jezdzić ,

Cóż, akurat w wypadku Matiza problemy z rudą również będą na porzadku dziennym, tylko miejsca występowania inne z_lol1.gif

Napisano

> Cóż, akurat w wypadku Matiza problemy z rudą również będą na porzadku

> dziennym, tylko miejsca występowania inne

Peace offtopic.gif .

Napisano

> Peace .

Kto, ja?

Agresja = zero grinser006.gif

A co do rdzewienia Matiza toć to fakt powszechnie znany.

Niedawno przebrnąłem przez zakup samochodu za 6000zł.

Najwiekszym problemem nawet zadbanych mechanicznie egzemplarzy jest niestety korozja. I to najcześciej jest powodem sprzedaży.

Najlepiej "trzymające się" samochody w tej cenie to IMHO Seicento (bo w miarę młode), Twingo, Ibiza, Swift (bo też w miarę młody), Polo.

Najgorzej KAczucha (niestety, bo autem bardzo fajnie sie jeździ), Fiestka, Matiz, Astra, Nexia, Civic (z racji wieku).

Corsa, Clio, Colt, Saxo - będą tak pośrodku. Sporo zależy od rocznika i egzemplarza.

Jeśli czegoś nie wymieniłem to przez przypadek a nie z chcęci wywołania awantury grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze forda ka, rozsądek mówi żeby się w to nie pchać, ale żone to nie przestraszyło (czyli ford ka bedzie a ja będę miał kłopot) mimo wszystko wszystkim wielkie 20.GIF30.GIF

Napisano

A czy niewiasta siedziala w srodku KA?

Moja serce.gif tez sie napalila na KA, ale kiedy usiadla w srodku powiedziala, ze nie chce...za to Fiesta jej sie podoba..nawet bardzo jak na te klase auta...

Napisano

> Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze forda ka, rozsądek mówi żeby

> się w to nie pchać, ale żone to nie przestraszyło (czyli ford ka

> bedzie a ja będę miał kłopot) mimo wszystko wszystkim wielkie

Szukaj więc takiej, która jak najmniej koroduje, resztę usterek da sie zwalczyć grinser006.gif

Napisano

> Szukaj więc takiej, która jak najmniej koroduje, resztę usterek da

> sie zwalczyć

Dokładnie tak z wyborem używki trzeba postępować ok.gif

Napisano
  • Autor

> A czy niewiasta siedziala w srodku KA?

> Moja tez sie napalila na KA, ale kiedy usiadla w srodku powiedziala,

> ze nie chce...za to Fiesta jej sie podoba..nawet bardzo jak na

> te klase auta...

Jeszcz nie, ale testowe autko jest już załatwione, a co do fiesty to wiesz jak to jest jednej kobiecie podoba się to a innej tamto, więc lepiej nie wnikac i nie dyskutować hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.