Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa C 1.3cdti - kopci na czarno i przytyka się.

Featured Replies

Napisano

Może Ktoś z Was mi podsunie jakąś myśl bo sam nie wiem co mu może dolegać. Problem polega na tym, że samochód po osiągnięciu prędkości ok 70km i jej utrzymaniu zaczyna się dławić - tak jakby ktoś zatkał wydech. W momencie mocniejszego wciśnięcia gazu zaczyna przyspieszać (nie idealnie ale jedzie) - problem w tym, że w tym momencie kopci na czarno jak stary ikarus sciana.gif . Gdy rano jadę do pracy to problem praktycznie nie występuje, ale gdy wracam popołudniu z dnia na dzień coraz gorzej. Myślę, że powodem jest zmiana temp. powietrza zasysanego.

Przepływomierz podmieniłem na 100% sprawną i nic to nie dało, komputer nie wykazał żadnych błędów - check się nie świeci ani nie miga. Podpięcie pod komputer również nic nie wykazało.

Może ktoś ma jakiś pomysł niewiem.gifsmile.gif

Dodatkowo mam pytanie, czy w każdym 1.3 cdti "zadziałanie" turbiny jest odczuwalne ? Mam ją 3 miesiące i odkąd ją kupiłem przyspieszała płynnie ale bez "turbokopa" . Mój kuzyn ma corsę rok starszą i u niego efekt zadziałania turbiny jest dużo bardziej odczuwalny.

Napisano

> Dodatkowo mam pytanie, czy w każdym 1.3 cdti "zadziałanie" turbiny

> jest odczuwalne ?

W mojej jest delikatnie odczuwalny. Ale spróbuj na jakiejś cichej ulicy jechać z otwartymi szybami,

przyspieszać do 3 tys. i przy zmianie biegu (puszczenie gazu) będzie słychać charakterystyczny świst. wink.gif

Napisano
  • Autor

> W mojej jest delikatnie odczuwalny. Ale spróbuj na jakiejś cichej

> ulicy jechać z otwartymi szybami,

> przyspieszać do 3 tys. i przy zmianie biegu (puszczenie gazu) będzie

> słychać charakterystyczny świst.

Świst jest ale tak jak pisałem różnica w "kopie" jest duża pomiędzy moją 05 a mojego kuzyna rocznikiem 04 hmm.gif

Napisano
  • Autor

Zapomniałem dodać, że podczas testu komputera odczyt czujnika temp. zewnętrznej wskazywał -3st C (temp. otoczenia 18st). Czy ta wartość jest zaprogramowana jako stała, czy może ten czujnik padł - jeśli tak to gdzie go szukać ? (oczywiście nie mam na myśli czujnika temp. w kratce zderzaka)

Problem z dymieniem zaczyna się od 2500 - 3000 obrotów przy temp. powietrza dodatniej oslabiony.gif

Napisano

> Zapomniałem dodać, że podczas testu komputera odczyt czujnika temp.

> zewnętrznej wskazywał -3st C (temp. otoczenia 18st). Czy ta

> wartość jest zaprogramowana jako stała, czy może ten czujnik

> padł - jeśli tak to gdzie go szukać ? (oczywiście nie mam na

> myśli czujnika temp. w kratce zderzaka)

> Problem z dymieniem zaczyna się od 2500 - 3000 obrotów przy temp.

> powietrza dodatniej

U mnie OP-Com pokazywał -1*C przy dodatniej temp. ok.15*C na zewnątrz wink.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie OP-Com pokazywał -1*C przy dodatniej temp. ok.15*C na zewnątrz

U mnie Op-com wykazał -3*C przy temp. zewn. pokazywanej TID 21*C .

Czyli to też OK - teraz to już całkowicie zgłupiałem sciana.gif

Odebrałeś mi ostatni punkt zaczepienia chaja.gifzlosnik.gif

Dzięki za wiadomość - wyeliminowało następną rzecz ok.gif

Zastanawia mnie jaki tam jeszcze może być czujnik, że to kopcenie i przymulenie jest tak zależne od temperatury zewn. hmm.gif (zimno jest ok - ciepło kaplica )

Napisano
  • Autor

Mimo to, ze wczoraj zamieniłem na próbę przepływkę od kuzyna i nie dało to żadnego rezultatu, to w połowie drogi z pracy do domu zrobiłem tak jak napisał jay_21 - odpiąłem przepływkę.

Po przejściu w tryb awaryjny corsa przestała dymić i dużo lepiej przyspieszała. Nie było idealnie ale nie miała czkawki.

Poprosiłem kuzyna o jeszcze jedną próbę:

Założyłem do niego moją przepływkę - zero skutków ubocznych, a do mojego założyliśmy jego przepływkę - od razu wywaliło błąd silnika -tzw. helikopterek. Oczywiście z kopceniem i osiągami nic się nie poprawiło.

Założyłem z powrotem moją przepływkę i "helikopterek" zniknął ale nadal efekty są uboczne w postaci dymienia i "czkawki".

Dwie przepływki mają ten sam nr. Boscha - już sam nie wiem co jest grane sciana.gif

Odpięcie pomaga a zamiana nie.

Napisano

Witam smile.gif

Zawieszony jest zawór egr, wyczyść go i będzie ok. jak zaieszona jest cewka to możesz kupić używkę.

Napisano
  • Autor

> Witam

Cześć 20.GIF

> Zawieszony jest zawór egr, wyczyść go i będzie ok. jak zaieszona jest

> cewka to możesz kupić używkę.

Zawór już był czyszczony i chodzi jak nówka ok.gifwink.gif

Stawiam jeszcze na czujnik wałka rozrządu lub czujnik wału hmm.gif Na dniach zrobię podmiankę z corsą kuzynka i zobaczymy wink.gif

Napisano

sama podmiana nic nie da, bo musisz zrobić adaptacje parametrów po podmianie tych czujników lub przepływki.

Napisano
  • Autor

> sama podmiana nic nie da, bo musisz zrobić adaptacje parametrów po

> podmianie tych czujników lub przepływki.

O adaptacji wtryskiwaczy słyszałem po ich wymianie ale o koniecznej adaptacji przy wymianie przepływomierza lub czujnika nie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Stawiam jeszcze na czujnik wałka rozrządu lub czujnik wału Na

> dniach zrobię podmiankę z corsą kuzynka i zobaczymy

Zrobiłem podmianę i nadal kaplica sciana.gif

Już sam nie wiem co z nią zrobić. Rano jest chłodno to nawet dymka nie puści i leci jak rakieta, popołudniu dymi jak ikarus i dławi się strasznie - dzień w dzień to samo pad.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym jeszcze wyczyścił kolektor i wymienił filtr paliwa (dawno był

> zmieniany?).

miesiąc temu - był to filtr filtrona (bibułka) bez tej białej "tkaniny" filtracyjnej jak oryginale wink.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Rozwiązałem zagadkę usterki ponieważ serwis stwierdził, że oni nie wiedzą bo żadna lampka się nie świeci icon_eek.gifhahaha.gifpad.gif

Powodem w/w objawów był pęknięty intercooler. Po wymianie corsa stała się rakietą zlosnik.gif

Napisano

> Rozwiązałem zagadkę usterki ponieważ serwis stwierdził, że oni nie

> wiedzą bo żadna lampka się nie świeci

W tej kwestii, to już mnie nic nie zdziwi. Większość serwisów dochodzi do wniosku, że lepiej kasować błąd, niż szukać przyczyny...

> Powodem w/w objawów był pęknięty intercooler. Po wymianie corsa stała

> się rakietą

Dużo $$$ Cię kosztował?

Napisano
  • Autor

> W tej kwestii, to już mnie nic nie zdziwi. Większość serwisów

> dochodzi do wniosku, że lepiej kasować błąd, niż szukać

> przyczyny...

> Dużo $$$ Cię kosztował?

Nówka z hurtowni 860zł, a ja dałem za używkę na gwarancji (rozruchowa 14dni) 190zł przez allegro z odbiorem osobistym smile.gif

Napisano

> Nówka z hurtowni 860zł, a ja dałem za używkę na gwarancji (rozruchowa

> 14dni) 190zł przez allegro z odbiorem osobistym

Oby się jak najlepiej ten IC sprawował. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Oby się jak najlepiej ten IC sprawował.

Dzięki ok.gif20.GIF W cenie nowego mam 4 takie zlosnik.gif

Nawet nie wiedziałem, że ta cosiarka ma taką dynamikę grinser006.gif Interek musiał już być strzelony gdy ją kupowałem w styczniu tylko zimne powietrze jakoś łatało braki icon_rolleyes.gifwink.gif

Łatwy test na intercooler to woda z mydlinami i chlust na chłodniczkę biglaugh.gif - wszystko widać jak na dłoni wink.gif

Napisano

> Łatwy test na intercooler to woda z mydlinami i chlust na chłodniczkę

> - wszystko widać jak na dłoni

Będę to musiał przetestować u siebie, bo też zauważyłem podobne objawy.

Napisano
  • Autor

> Będę to musiał przetestować u siebie, bo też zauważyłem podobne

> objawy.

Nie nacieszyłem się długo oslabiony.gifsciana.gif W drodze do pracy albo turbina poszła albo ten intercooler angryfire.gif

Nie dymi ale kompletny brak mocy sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.