Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana poduszek i łożyska amorka, masakra.

Featured Replies

Napisano

Zaczełem wczoraj po południu skończyłem dziś około południa,ale po kolei.

Kupiłem co trzeba skompletowałem narzędzia (według manuala z astra.auto) i do roboty.

Zdejmuje korki z poduszek a tu pierwszy zonk nie ma podejścia na imbus tyko na 9.Znalazłem nasadową z przedłużką,udało sie poluzowałem.Pasami spjełem sprężynę, odkręciłem,ale poduszka nie chciała wyjść,za mało miejsca.No to odkręciłem taką "tylejkę" łączącą wachacz z profilownym grubym prętem,wyszła.

Założyłem nową poduszkę i łożysko,podnosze,opuszczam,dociskam,świruję od tej od tamtej a tu lipa ,nie widać końcówki amorka.Opadł. angryfire.gif

Następnego dnia złapałem amorek palcami między sprężyną i go podniosłem,żabką przytrzymałem,drugim lewarkiem podniosłem "zawieszenie" kumpel naprowadzał mnie z góry i jest złapał nakrętką z góry. yay.gif

Wystarczy narzekania i do pytania:czy amorek jest dobry skoro pod własnym ciężarem opada?

Napisano

> Zaczełem wczoraj po południu skończyłem dziś około południa,ale po

> kolei.

> Kupiłem co trzeba skompletowałem narzędzia (według manuala z

> astra.auto) i do roboty.

> Zdejmuje korki z poduszek a tu pierwszy zonk nie ma podejścia na

> imbus tyko na 9.

na 9? hmm, siakis nietyp czy co? chyba ze moj amorek to siakis nietyp...

Znalazłem nasadową z przedłużką,udało sie

> poluzowałem.Pasami spjełem sprężynę, odkręciłem,ale poduszka nie

> chciała wyjść,za mało miejsca.

jedyne co mi przychodzi do glowy to ze za luzno spiales sprezyne, innej opcji nie widze.

No to odkręciłem taką "tylejkę"

> łączącą wachacz z profilownym grubym prętem,wyszła.

> Założyłem nową poduszkę i łożysko,podnosze,opuszczam,dociskam,świruję

> od tej od tamtej a tu lipa ,nie widać końcówki amorka.Opadł.

nie jestem specem od amorkow, ale ja takiego problemu nie mialem. Mnie amorek nie opadal. Ale tu koledzy sie musza wypowiedziec.

> Następnego dnia złapałem amorek palcami między sprężyną i go

> podniosłem,żabką przytrzymałem,drugim lewarkiem podniosłem

> "zawieszenie" kumpel naprowadzał mnie z góry i jest złapał

> nakrętką z góry.

> Wystarczy narzekania i do pytania:czy amorek jest dobry skoro pod

> własnym ciężarem opada?

pojecia nie mam frown.gif

Napisano

też miałem na kluczyk 9 ,także nie jesteś wyjątkiem i też amorek mi uciekał bez pomocy osób 3cich sie nie obyło 893goodvibes.gif ,a czy to znaczy że amorek jest kaput hmm nie wiem .Moje chyba stukają bo wymiana wszystkich końcówek ,drążków nie pomogła tzn jak zimno to walą jak ciepło to nie .Teraz efekt jest taki że o 6rano jak jadę do pracy i jest koło zera to walą ,wracam o 15stej (temp 15stopni) i jest cisza brawo.gif

Napisano

Tak, tloczysko amortyzatora opada pod wlasnym ciezarem (amortyzatory olejowe, w gazowych efekt jest odwrotny). Przy wymianie popelniles niestety bledy: po pierwsze wyjmuje sie cala kolumne i sprezyne spina sciagaczami, a nie pasami (bezpieczenstwo), i przede wszystkim, tloczyska amortyzatora nie chwyta sie ostrymi narzedziami. Kazda rysa na tloczysku powoduje uszkodzenie uszczelniacza, i tym samym uszkodzenie amortyzatora. Wiec przed kazda operacja zwiazana z rozbieraniem elementow kolumny warto zaopatrzyc sie odpowiednie narzedzia i wiedze, lub zlecic naprawe mechanikowi. Pozwala to na zaoszczedzenie kosztow (wymiana uszkodzonych wtornie nowych elementow), problemow i nerwow.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

To jeszczę nawiąże do tematu.

Że amortyzator olejowy po odkręceniu od poduszki samoczynnie opada to już wiem ,ale czy to normalne że dość lekko dwoma palcami wysunełem go z powrotem?

Nie powinien stawiać większego oporu?

Napisano

> To jeszczę nawiąże do tematu.

> Że amortyzator olejowy po odkręceniu od poduszki samoczynnie opada to

> już wiem ,ale czy to normalne że dość lekko dwoma palcami

> wysunełem go z powrotem?

> Nie powinien stawiać większego oporu?

Powinien stawiać lekki opór przy wyciąganiu ale bez przesady. Wyciągnięcie go dwoma palcami to normalna sprawa. A co do samej wymiany to jak jak powiedział kolega wcześniej najłatwiej jest jak sie wyjmie całą kolumnę i wtedy bez problemu zmieniasz amorka i jeszcze łatwiej łożyska. Swoją drogą ciekawi mnie jak zmieniłeś łożysko skoro nie wykręciłeś kolumny???

Napisano

> To jeszczę nawiąże do tematu.

> Że amortyzator olejowy po odkręceniu od poduszki samoczynnie opada to

> już wiem ,ale czy to normalne że dość lekko dwoma palcami

> wysunełem go z powrotem?

> Nie powinien stawiać większego oporu?

Przy wysuwaniu tloczysko powinno stawiac wyczuwalny, zdecydowany opor (wyciaganie tloczyska to wlasciwy kierunek pracy amortyzatora, aby tlumil, powinien stawiac opor), jesli mozesz go wyciagnac dwoma palcami, to amortyzator byl zuzyty.

Pozdrawiam

Napisano

> Pasami spjełem sprężynę, odkręciłem...

IMO takie praktyki są bardzo nieodpowiedzialne!!! Ryzyko wypadku jest bardzo duże! I nieuzasadnione - przecież wymontowanie McPersona nic nie kosztuje, co najwyżej troche czasu. Czy ktoś przewidział co się stanie, gdy takie g... niane pasy trzasną? Myślmy, Panowie, to nic nie kosztuje!!!

Pozdr.

Napisano

W warsztacie nieraz demontwalismy sprezyny sciagaczami srubowymi (teraz mamy maszyne do demontazu) i wtedy taka sprezyne odkladalismy w miejsce, gdzie nie bylaby narazona na kopniecie, upadek i tp. A tym bardziej w przypadku sprezyn przedniego zawieszenia w Mercedesie W124 i podobnych, gdzie sprezyna jest o wiele solidniejsza, a do jej wyjecia potrzebny jest sciagacz specjalny.

Spieta sprezyna ma duza energie, gdyby pasy puscily przy odkrecaniu gornego mocowania, bardzo prawdopodobnym zdarzeniem jest powazne uszkodzenie ciala lub nawet smierc demontujacego.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.