Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Do tych co wymieniali przednie amorki (oslony)

Featured Replies

Napisano

Hej, muszę wymienić przednie amortyzatory, wybrałem gazowe KYB, ale to nieistotne.

Chciałbym wymienić w okolicy wszytko co konieczne przy takiej robocie, zwłaszcza osłony i odboje, bo to ponoć konieczne.

No i właśnie tu proszę o pomoc.

Widzę, że moje amorki mają takie jakby blaszane osłony i teraz nie wiem, czy to jest na element amorka i po wywaleniu starych już tego nie będzie, czy można to przełożyć?

Wygląda to tak jak na tym przykładowym zdjęciu:

282230204-590376933.jpg

Z kolei te już chyba mają wymienione na jakieś inne:

282230204-599332354.jpg

Co będzie mi potrzebne z części do wymiany?

Na stronie intercarsu są oddzielnie odboje zwane dystansami gumowymi:

282230204-03100.jpg

zestawy ochrony przeciwpyłowej amortyzatora (harmonijka i coś gumowego - czy to nie jest właśnie odbój?)

282230204-032_0032900008.jpg

No i co z tego muszę kupić?

Dodam, że jedną poduszkę górną z łożyskiem oraz łożysko do drugiej (rocznej) już mam.

Zdjęcia zapożyczone z Allegro i ze strony InterCars.

post-15760-14352501401236_thumb.jpg

Napisano

Ja mam tak jak na pierwszej fotce. Osłonka jest częścią górnego oparcia sprężyny. Zostaje stara. Odbojów i harmonijek też nie mam i nie miałem fabrycznie. Po opuszczeniu autka na koła tłoczysko chowa się w tej osłonce i nie jest bardzo narażone na zanieczyszczenia.

Napisano

Ja przy wymianie założyłem te harmonijkowe osłony + odboje identyczne jak na zaprezentowanym zdjęciu.

Te co są na pierwszym też zdadzą egzamin, ale robiąc już remont chciałem mieć wszystko nowe.

Czasami spokój psychiczny, że coś zostało zrobiona a zasadniczo nie ma to wpływu na jakość lub użyteczność jest ważniejszy niż kilka złotych jakie to kosztuje i zawsze kieruję się tą zasadą.

KYB dobry wybór ale gazówki nie będą za sztywne?

Kiedyś popełniłem ten błąd i więcej gazówek nie wsadzę do eFki bo mój kręgosłup tego nie może znieść (ale ja mam chory kręgosłup więc może przesadzam).

Napisano
  • Autor

> Ja przy wymianie założyłem te harmonijkowe osłony + odboje identyczne

> jak na zaprezentowanym zdjęciu.

> Te co są na pierwszym też zdadzą egzamin, ale robiąc już remont

> chciałem mieć wszystko nowe.

> Czasami spokój psychiczny, że coś zostało zrobiona a zasadniczo nie

> ma to wpływu na jakość lub użyteczność jest ważniejszy niż kilka

> złotych jakie to kosztuje i zawsze kieruję się tą zasadą.

No tak, ale jeśli Opel wymyślił takie rozwiązanie i da się to zachować przy zmianie amorka, to chyba jednak nie jest gorsze od harmonijek, które z czasem lubią pękać...

> KYB dobry wybór ale gazówki nie będą za sztywne?

> Kiedyś popełniłem ten błąd i więcej gazówek nie wsadzę do eFki bo mój

> kręgosłup tego nie może znieść (ale ja mam chory kręgosłup więc

> może przesadzam).

Skoro fabrycznie były gazówki, to chciałbym przy takich pozostać, auto prowadzi się świetnie, tylko fakt, mogłoby być bardziej komfortowe.

Rozumiem, że miałeś w F-ce i gazówki i olejowe (jakich firm?) i faktycznie różnica w komforcie była tak duża na korzyść tych drugich?

Napisano

A widzisz, teraz masz przód o paręset gramów cięższy i podsterowność się powiększa grinser006.gif

Ja z kolei nie wiem jak można jeździć na olejach. Chyba jak chce się mieć lowridera made in Ju Es Ej wink.gif. Ja mam gazowe i przydałyby się trochę sztywniejsze. Aczkolwiek w porównaniu ze starymi (też gaz, tylko zużyte) jest wyczuwalnie sztywniej.

Napisano

Gazówki jakie miałem to monroe, miałem na nie dobrą cenę więc się zdecydowałem, ale niestety czułem na nich każdy najmniejszy kamyk na asfalcie, auto zrobiło się jak taczka i zero komfortu, fakt prowadzenie i przyczepność niesamowita.

Teraz mam jakieś olejowe najtańsze badziewie bo budżet był skąpy więc kupiłem na co mnie stać było ale olejowe HART jeśli się nie mylę. Jestem bardzo z nich zadowolony gdyż auto nieźle się prowadzi no i mój kręgosłup nie czuje dziur na drogach.

Mam wadę kręgosłupa i gazowe u mnie nie wchodzą w rachubę, olejowe tylko. Na gazowych czułem jak każdy dołek to ukłucie igłą w kręgi więc rozumiecie, stąd moje wrażenia i odczucia, proszę ich nie brać pod uwagę o ile nie macie podobnych problemów.

Jazda z Warszawy do Kielc na gazówkach to jak wyprawa przez pole minowe. Na olejowych spokojnie pokonuję 1600km do Holandii i nie mam większych problemów z plecami, a na gazówkach niewielka odległość była torturą.

Aha tu wielki + dla eFki za komfort jazdy. Dobre miekkkie amorki i najwięksi połamańcy nie powinni na komfort narzekać, VW niech się schowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.